REAL TIME |

Απειλούν με δικές τους γεωτρήσεις στην ΑΟΖ οι Τουρκοκύπριοι

Απειλούν με δικές τους γεωτρήσεις στην ΑΟΖ οι Τουρκοκύπριοι
  • Απειλούν με δικές τους γεωτρήσεις στην ΑΟΖ οι Τουρκοκύπριοι
    (Φωτ. αρχείου: ert.gr)
Συνιδιοκτήτες στις πηγές των υδρογοναθράκων σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ θεωρούν ότι είναι οι Τουρκοκύπριοι και απειλούν πως θα προχωρήσουν στις δικές τους γεωτρήσεις στην περιοχή. Σε προκλητικές δηλώσεις του στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως στο τελευταίο συμβάν, με το γεωτρύπανο της ENI, δεν υπήρξε χρήση ισχύος, απλά αποτροπή.

«Είτε θα το κάνουμε μαζί- συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας μαζί- είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουμε το ίδιο πράγμα: θα ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση και τις γεωτρήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ερωτώμενος για το αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση, επισήμανε ότι η διπλωματία είναι το πρώτο εργαλείο. «Σκοπεύουμε να ”παγώσουμε” τα νερά, όχι να τα ”θερμάνουμε”. Για αυτό στο τελευταίο συμβάν δεν χρησιμοποιήσαμε ισχύ. Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή», πρόσθεσε.
Στην επισήμανση ότι έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια της Κύπρου και όχι βόρεια, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό. «Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Όχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», κατέληξε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube