REAL TIME |

Παντελής Σαββίδης: Προσοχή, το απευκταίο δεν είναι απίθανο – Η στρατιωτική σύγκρουση με με την Τουρκία είναι πιθανή για τρεις λόγους

Παντελής Σαββίδης: Προσοχή, το απευκταίο δεν είναι απίθανο – Η στρατιωτική σύγκρουση με με την Τουρκία είναι πιθανή για τρεις λόγους

Όποιος μιλήσει με έμπειρους στρατιωτικούς ή σοβαρούς γεωπολιτικούς αναλυτές θα διαπιστώσει ότι το απευκταίο, δηλαδή μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν ανάγεται πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι πιθανή. Και είναι πιθανή για τρεις κυρίως λόγους:

  • Ο ένας είναι ότι η Τουρκία, επειδή κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη –και το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο–, άνοιξε όλα τα μέτωπα. Και με την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το παιχνίδι της ηγεμονίας στην περιφέρεια. Είναι και τα κέρδη που θα προκύψουν από τη διεκδίκηση ενεργειακών αποθεμάτων ή ενεργειακών οδών. Και το παιχνίδι αυτό είναι πολύπλοκο και σκληρό.
  • Ο άλλος είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να γίνει σουλτάνος. Φαίνεται πως οι αριθμοί δεν του βγαίνουν για τις αναμενόμενες προεδρικές εκλογές. Το κόμμα του, και ο ίδιος, έχουν αρχίσει να υφίστανται φθορά στην τουρκική κοινωνία και αυτό τον αναγκάζει να αναζητά συμμαχίες στο εσωτερικό και προκλήσεις στο εξωτερικό. Ο αντιαμερικανισμός του αλλά και οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα διεγείρουν τα τουρκικά εθνικιστικά αντανακλαστικά και ο Ερντογάν συναγωνίζεται τον ατυχή κεμαλιστή ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε υπερβολές.
  • Η τρίτη παράμετρος είναι η εμπλοκή του στη Συρία και, τελευταία, στην Αφρίν. Οι πολυάριθμες δυνάμεις του, με τον πολύ καλό εξοπλισμό, συναντούν την ηρωική, αποτελεσματική αντίσταση των Κούρδων του Αφρίν αλλά και των Κούρδων που μέχρι χθες πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος ανατολικότερα. Στις δυνάμεις αυτές έχουν προστεθεί και πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Άσαντ, καθεστωτικές δηλαδή, και αγωνίζονται για τη χώρα τους.
Ακόμη και αν καταλάβει η Τουρκία το Αφρίν, το θέμα είναι τι θα κάνει στη συνέχεια. Σε πολιτικό επίπεδο θα βρεθεί σε αδιέξοδο διότι το συριακό καθεστώς θα εγείρει στα διεθνή όργανα το ζήτημα της κατοχής της επικράτειάς του από την Τουρκία. Θα φέρει σε δύσκολη θέση και τον σύμμαχό του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι ο τελευταίος θα πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή τομή μεταξύ συμμάχων του Άσαντ και Ερντογάν. Αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει τον ανταρτοπόλεμο των Κούρδων, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σ αυτού του είδους τις μάχες.
Ο Ερντογάν και η Τουρκία θα βγουν τραυματισμένοι από την Αφρίν και τη Συρία και το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούν έναν λαό, τον τουρκικό, που είναι συνηθισμένος στο αήττητο του τουρκικού στρατού και το μεγαλείο της χώρας τους.
Πρόσφορη επιλογή είναι η αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Η οποία, κινούμενη σε έναν μεταφυσικό κόσμο, ζει στις φαντασιώσεις της. Ως γνήσια πλατωνική, η σημερινή Ελλάδα βιώνει με καταστρεπτικό και ελάχιστα κατανοητό τρόπο την περί ιδεών θεωρία του μεγάλου φιλοσόφου.
Οι συζητήσεις που γίνονται πλέον δημοσίως για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρόλο που διακρίνονται από τα γνωστά ελληνικά χαρακτηριστικά (ο κάθε υπεύθυνος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε κάποιον άλλο χρησιμοποιώντας τον χρήσιμο ηλίθιο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης), οδηγούν στην κατάληξη ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας ανάγεται, πλέον, στη σφαίρα του εφικτού και όχι της φαντασίας, και πως την ενδεχόμενη σύγκρουση θα την διαχειριστούμε…
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube