European Council on Foreign Relations: Οι Ευρωεκλογές και η Ελλάδα

European Council on Foreign Relations: Οι Ευρωεκλογές και η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ που έχει υποχρεωτική συμμετοχή στις ευρωεκλογές, κάτι που εξηγεί εν μέρει την υψηλή (αν και φθίνουσα) προσέλευση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωεκλογές του 2019 θα συμπέσουν με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να εξασφαλίσει υψηλή προσέλευση. Υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα η κυβέρνηση, υπό το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές την ίδια ημέρα με την ελπίδα ότι θα παραμείνει στην εξουσία. Το κόμμα αναμένει ότι οι ψηφοφόροι που είναι δυσαρεστημένοι με τη λιτότητα, θα δώσουν ψήφους διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, αλλά όχι στις εθνικές εκλογές. Εάν συμβεί αυτό, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την προσέλευση, προς όφελος των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, των οποίων οι υποστηρικτές είναι σχετικά απίθανο να κινητοποιηθούν να ψηφίσουν.
Οι κύριες μάχες το 2019
Δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, και ακόμη και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών την ίδια ημέρα, η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να εστιάσει περισσότερο από το συνηθισμένο, σε τοπικά και εθνικά ζητήματα. Και πάλι, είναι επίσης πιθανό να υπάρξει μια εστίαση σε οικονομικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η συνεργασία της Ελλάδας με τους πιστωτές, η προοπτική της χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας και η οικονομική κατεύθυνση της Ευρώπης ευρύτερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ταχθεί υπέρ της μείωσης της λιτότητας και υπέρ των υψηλότερων φόρων για τις επιχειρήσεις. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο προηγείται στις εκλογές) μπορεί να διεξάγει προεκλογικό αγώνα με υποσχέσεις για χαμηλότερη φορολόγηση, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερη Ευρώπη. Το ερώτημα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα συζητηθεί επίσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των προσδοκιών για μεγαλύτερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ για το ζήτημα. Η συμφωνία του 2018 μεταξύ της Ελλάδας και της “Βόρειας Μακεδονίας”, που διευθέτησε μια διαφωνία δεκαετιών για το όνομα της τελευταίας, είναι επίσης ένα “καυτό” και διχαστικό ζήτημα.
Οι συστημικοί
Η Νέα Δημοκρατία -μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- αναμένεται να κερδίσει τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, λαμβάνοντας εννέα έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος συχνά θεωρείται στο εξωτερικό ως ένα λαϊκιστικό αριστερό κόμμα και είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς-Αριστεράς των Πρασίνων- αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα. Θα βγει δεύτερο και θα κερδίσει επτά έδρες. Και τα δύο κόμματα είναι υπέρ της βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της εστίασης στην ενίσχυση του κράτους δικαίου ανά την ΕΕ. Ωστόσο, το πρώτο είναι διχασμένο για το θέμα της μετανάστευσης και το τελευταίο με την απελευθέρωση του εμπορίου. Ένα άλλο συστημικό κόμμα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποια εκπροσώπηση στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, είναι το ΚΙΝΑΛ, μέλος της Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής Ομάδας, και αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κερδίσει λογικά δύο έδρες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, θα επιδιώξει την εκλογή του στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα συμμετάσχει στις εκλογές από τη Γερμανία.
Οι Ευρωσκεπτικιστές
Δύο ευρωσκεπτικιστικά ελληνικά κόμματα αναμένεται να λάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Η Χρυσή Αυγή -ένα νεοναζιστικό, αντιευρωπαϊκό μόρφωμα- θα μπορούσε να κερδίσει δύο έδρες, όπως και το 2014. Το ΚΚΕ -το οποίο είναι υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ- θα κερδίσει μία έδρα. Δεν υπάρχει εύλογος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν αυτά τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Ωστόσο, μοιράζονται πολλές βασικές απόψεις. Είναι εναντίον της απελευθέρωσης του εμπορίου, της εστίασης των Βρυξελλών στο κράτος δικαίου, στην ακόμη πιο στενή ένωση και στις νέες νομικές οδούς για τη μετανάστευση.
Πηγή: Capital.gr
Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/scorecard/the_2019_European_election#

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube