Δημόσια Διοίκηση , Ελλάδα 14 Δεκεμβρίου 2018

Κορυφαίοι επιστήμονες και άλλες παραμυθίες

Κορυφαίοι επιστήμονες και άλλες παραμυθίες
Η ενασχόληση με καταλόγους κορυφαίων επιστημόνων εξελίσσεται σε σπορ ικανής δημόσιας απήχησης στην Ελλάδα. Μακάρι η ελληνική κοινωνία επιτέλους να εμπνευστεί από επιστημονικά πρότυπα αριστείας. Ειδάλλως, όλοι σχεδόν οι άλλοι ήρωές της είναι κίβδηλοι. Τι ομορφότερο όραμα από μια χώρα ατμομηχανή επιστήμης, παιδείας και προόδου! Δυστυχώς, όμως, διάφορες δημοσιότητες για κορυφαίους επιστήμονες εξυπηρετούν κυρίως άλλους στόχους. Πρωτίστως συντηρούν τον μύθο ότι τα κατεστραμμένα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένουν ισχυρά. Ταυτόχρονα, φαυλοκράτες που τα έχουν καταστρέψει (π.χ. πρυτάνεις και πολιτικοί) οικειοποιούνται ανερυθρίαστα τους επαίνους.
Υπάρχει ευρύτατη άγνοια για το τι σημαίνουν τα δεδομένα επιστημονικής απήχησης. Ακραίες παρερμηνείες ενδημούν. Π.χ., προσφάτως υπήρχε ενθουσιασμός επειδή στη λίστα Highly Cited Researchers (HCR) του 2018 συγκαταλέγονται «14 Ελληνες πανεπιστημιακοί». Το άρθρο της «Καθημερινής» κατέληγε: «Η διάκριση αυτή αντανακλά και στα ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών. Παράλληλα, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικού των πανεπιστημίων μας».

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube