REAL TIME |

Δημόσια Διοίκηση , Ελλάδα 3 Νοεμβρίου 2018

Η βασικότερη, ίσως, αιτία της χρεοκοπίας της χώρας το 2010

Η βασικότερη, ίσως, αιτία της χρεοκοπίας της χώρας το 2010
, ήταν οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα για το πιο προκλητικό τμήμα του, αυτό των πρόωρων συντάξεων.


Από το 2001 που απετράπη η μεταρρύθμιση Γιαννίτση μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας το 2010, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέβαλε στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά προήλθαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από δάνεια που πήρε το ελληνικό κράτος.

Οι αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα από το 2010 και μετά, προφανώς δεν κατάφεραν και σπουδαία πράγματα και κυρίως δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς τη δικαιοσύνη στο εσωτερικό του συστήματος.

Τώρα, κάποια Δικαστήρια λένε, μέσα από ένα κυκεώνα απόφάσεων, ότι πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικά!
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται κυριολεκτικά σε vertigo και αδυνατεί να διαμορφώσει μια θέση στο ζήτημα αυτό. Ίσως να σκέφτεται “ας το αφήσουμε στους επόμενους”.
Η αντιπολίτευση, μέχρι στιγμής, απολύτως αμήχανη.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, μια τελεσίδικη χρεοκοπία της χώρας δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, αν σκεφτούμε την κατάσταση των Τραπεζών, την αναχώρηση από την Ελλάδα ελληνικών και ξένων μεγάλων εταιριών, την απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης και ένα φορολογικό/ασφαλιστικό σύστημα που στραγγαλίζει κάθε ικμάδα οικονομικής δραστηριότητας.
Η διαφορά με την πτώχευση του 2010 θα είναι ότι τώρα δεν υπάρχει καμία Ευρώπη να στηρίξει και δεν υπάρχει άλλο εσωτερικό “λίπος” να κάψουμε.
Giorgos Floridis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube