REAL TIME |

Ελλάδα , Κίνα , ΠΦΑ 30 Οκτωβρίου 2018

Η Κίνα εορτάζει εφέτος τα 40 χρόνια από την εκκίνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Ντέγκ Σιαοπίνγκ για φιλελευθεροποίηση της οικονομίας

Η Κίνα εορτάζει εφέτος τα 40 χρόνια από την εκκίνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Ντέγκ Σιαοπίνγκ για φιλελευθεροποίηση της οικονομίας
.
Το 1978 το κινεζικό κράτος συμμετείχε κατά 100% στη παραγωγή του ΑΕΠ. Ενός αναιμικού ΑΕΠ, αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 50 δολάρια.
Το 1992 η κρατική συμμετοχή στο ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 86%. Η “ανάδυση” του ιδιωτικού τομέα οδήγησε σε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα 366 δολάρια.
Το 2017 ο ιδιωτικός τομέας παρήγαγε το 60% (!!!) του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τον εικοσαπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα 7500 δολάρια.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με τη χώρα μας:
– το 1975 το κράτος συμμετείχε με περίπου 30% στο ΑΕΠ.
– το 1989 η κρατική συμμετοχή είχε αυξηθεί στο 50%.
– το 2009 το κράτος γνώρισε την μεγαλύτερη γιγάντωση του (60% του ΑΕΠ), ενώ αντίστοιχα ο ιδιωτικός τομέας την μεγαλύτερη συρρίκνωση (40%).
– σήμερα, μετά από 9 χρόνια, υποτίθεται, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, η αναλογία είναι 55%-45% υπέρ του κράτους.
Και αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα: είναι δυνατόν σε μια καπιταλιστική οικονομία δυτικού τύπου η κρατική συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα να είναι 55%, σημαντικά υψηλότερη από εκείνη μιας κομμουνιστικής

μητρόπολης;

George Billinis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube