Κίνα 12 Οκτωβρίου 2018

Το Σινικό Τείχος του διαδικτύου

Το Σινικό Τείχος του διαδικτύου

Του Γιάννη Μαντζίκου
Ο Γουίνι το αρκουδάκι, το συμπαθές καρτούν του Αλεξάντερ Μιλν, «πληρώνει» το γεγονός πως μερίδα της κοινής γνώμης της Κίνας, τον παρομοιάζει με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Αν κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει τους χαρακτήρες «Weini xiao xiong» («Γουίνι το μικρό αρκουδάκι» στα κινεζικά) στο -αντίστοιχο του Twitter- μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, οι χρήστες διαβάζουν το μήνυμα πως «το περιεχόμενο αυτό είναι παράνομο».
 Παρόμοιο μήνυμα εμφανίζεται και στις εικόνες που περιέχουν το αξιολάτρευτο αρκουδάκι, ενώ στο WeChat -το δημοφιλές στην Κίνα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- το πακέτο με τα αυτοκόλλητα στα οποία απεικονίζεται ο Γουίνι έχει πλέον καταργηθεί.
 Η παράλογη αυτή λογοκρισία είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στον κινεζικό κόσμο του διαδικτύου. Το 2000, ο Αμερικανός τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωνε ότι η εξάπλωση του internet στην Κίνα θα την κάνει μια πιο ανοιχτή κοινωνία όπως αυτήν των ΗΠΑ, τονίζοντας πως η ελευθερία θα διαδοθεί με τα κινητά τηλέφωνα και το καλώδιο του modem… Μάλλον έπεσε έξω στην πρόβλεψή του.

Για τη συνέχεια liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube