Τριμερής στην Ιερουσαλήμ: Καθαρό μήνυμα προς Ερντογάν

Τριμερής στην Ιερουσαλήμ: Καθαρό μήνυμα προς Ερντογάν

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή τριμερής συνάντηση στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και έχει ως κύριο αποδέχτη την Τουρκία και προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που διαμήνυσαν οι Βενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς στηρίζεται στα εξής:
Πρώτον, οι τρεις χώρες είναι αποφασισμένες για διεύρυνση των συνεργασιών της περιοχής στη βάση του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου. Διεύρυνση η οποία βάζει για τα καλά στο παιχνίδι και την Αίγυπτο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας θα μεταβούν αργά σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους. Το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ταξιδιού έγινε ενώ Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς ήταν ακόμα στα Ιεροσόλυμα σημαίνει ότι ήθελαν προηγουμένως να συζητήσουν κάποιες πτυχές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Δεύτερον, οι κινήσεις αυτές αλλά και οι τοποθετήσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου σε σχέση με τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο. Οι όποιες βλέψεις και σκέψεις για αγωγό προς Τουρκία θα πρέπει να ξεχαστούν. Κάτι που σημαίνει πως οι βλέψεις της Άγκυρας να ασκήσει έλεγχο στις ενεργειακές πηγές και τη διακίνηση του φυσικού αερίου της περιοχής θα πρέπει να τερματιστούν.
Τρίτον, η αναφορά του Βενιαμίν Νετανιάχου ότι «όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται τα χωρικά ύδατα, τα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα» στρέφεται ευθέως προς την Τουρκία και τις συνεχείς αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας βρίσκονται από χθες βράδυ στη Λευκωσία και σήμερα θα συνταξιδεύσουν προς το Κάιρο, από το οποίο αναμένεται να επιστρέψουν αργότερα απόψε. Μετά από τις συνομιλίες με τον Σαμέχ Σούκρι δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις αλλά και νέες επαφές των δύο υπουργών.
Περισσότερα στον «Φ» που κυκλοφορεί

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube