ΗΠΑ , Ρωσία 18 Οκτωβρίου 2015

Εντουαρντ Σνόουντεν: δεσμώτης και σταρ

Εντουαρντ Σνόουντεν: δεσμώτης και σταρ
Ψυχάρη Ειρήνη 

Tο «βαθύ λαρύγγι» της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας
Εντουαρντ Σνόουντεν: δεσμώτης και σταρ
Τεράστια επιτυχία σημείωσε ο λογαριασμός twitter του Εντουαρντ Σνόουντεν, αποκτώντας αμέσως περίπου 1,5 εκατομμύριο followers. Εκτιμάται ότι το προφίλ του αρχικά προσέλκυε γύρω στους 10.000 οπαδούς ανά λεπτό. Εκείνος ακολουθεί έναν και μοναδικό λογαριασμό: της NSA
Με τις αποκαλύψεις του έκανε μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη να χάσουν τον ύπνο τους. Eγινε ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος στον κόσμο και αναγκάστηκε να βρει προσωρινό καταφύγιο στη Ρωσία.
Ο Eντουαρντ Σνόουντενόμως, το «βαθύ λαρύγγι» της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο οποιος το 2013 «ξεσκέπασε» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παρακολουθήσεων στην ιστορία της κατασκοπείας, συνεχίζει να έχει ενεργό δημόσιο λόγο με συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης αλλά και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από  περίπου δύο εβδομάδες δημιούργησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αποκτώντας περίπου 1,5 εκατομμύριο followers. Εκτιμάται ότι το προφίλ του αρχικά προσέλκυε γύρω στους 10.000 οπαδούς ανά λεπτό. Εκείνος, από την άλλη, ακολουθεί έναν και μοναδικό λογαριασμό: της NSA.

Δύο απόψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ζει σαν δεσμώτης στη Ρωσία, σε άγνωστη τοποθεσία, αλλά και σταρ. «Είναι ο πρώην υπάλληλος της NSA και πληροφοριοδότης Εντουαρντ Σνόουντεν ένας ήρωας επειδή αποκάλυψε το τεράστιο πρόγραμμα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης ή ένας μειοδότης που πρόδωσε τη χώρα του;». Αυτό το ερώτημα τέθηκε στους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στο ντιμπέιτ της περασμένης Τρίτης. Οι απαντήσεις κάλυπταν όλο το φάσμα, από το κάλεσμα για παραδειγματική τιμωρία του Σνόουντεν ως την επιστροφή του στις ΗΠΑ και την πλήρη απαλλαγή του από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Μεταξύ αυτών, το φαβορί για το χρίσμα, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι ο Σνόουντεν θα έχαιρε πιο θετικής αντιμετώπισης αν δεν είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς είπε πως θα ήθελε να δει τον Σνόουντεν να επιστρέφει στις ΗΠΑ και πως παρότι διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των Αμερικανών σε ζητήματα συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων παρανόμησε και πρέπει να τιμωρηθεί.
Ο πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Αϊλαντ Λίνκολν Τσέιφι υποστήριξε ότι ο Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς κυρώσεις και ο πρώην κυβερνήτης του ΜέριλαντΜάρτιν Ο’ Μάλεϊ είπε ότι παρανόμησε και έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές αμερικανών πολιτών.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Σνόουντεν αντιμετωπίζεται ως ήρωας από τον περισσότερο κόσμο. Ακόμη και όσοι είναι περισσότερο ή λιγότερο θετικά προσκείμενοι προς στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η παρακολούθηση τράβηξε πολύ και ότι οι ενέργειες του Σνόουντεν προσέφεραν υπηρεσία στην ανθρωπότητα. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ωστόσο οι απόψεις διίστανται. Η διαίρεση δεν είναι μόνο στη βάση Ρεπουμπλικανών/Δημοκρατικών. Φιλελεύθεροι της Δεξιάς αλλά και της Αριστεράς τείνουν να αντιμετωπίζουν τον Σνόουντεν ως έναν πληροφοριοδότη που δρούσε στη βάση της ηθικής, ίσως αθετώντας υποσχέσεις προς τον εργοδότη του, αλλά για έναν μεγαλύτερο και άξιο σκοπό» είπε στο «Βήμα» ο Τζον Πέρι, επίτιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ.
Ζητεί εγγυήσεις για δίκαιη δίκη
Ο ίδιος ο Σνόουντεν δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ότι αν και ο ίδιος έχει προτείνει να επιστρέψει στις ΗΠΑ από τη Ρωσία όπου βρίσκεται εξόριστος, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει μαζί του για μια συμφωνία. Και δεν σταμάτησε εκεί. Αποκάλυψε ότι η βρετανική GCHQ έχει τη δυνατότητα με ένα μόνο κρυπτογραφημένο μήνυμα να εισβάλει στο smartphone οποιουδήποτε χρήστη χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί και η συσκευή να καταγράφει εικόνα, ήχο και γεωγραφικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Από το στόχαστρο του πρώην υπαλλήλου της NSA δεν γλιτώνει ούτε η ρωσική κυβέρνηση, αφού ο Σνόουντεν έχει επικρίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ελευθερία του Διαδικτύου και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
«Ο Σνόουντεν ενήργησε από ιδεαλισμό, το αίσθημα ότι ένα πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει μια διεφθαρμένη και άδικη εξουσία. Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι τα προγράμματα που αποκάλυψε παραβίαζαν την αμερικανική νομοθεσία, ήταν μυστικά και ο βαθμός της κυβερνητικής παρακολούθησης σόκαρε πολλούς Αμερικανούς» μας είπε ο Ρότζερ Μπέρκοβιτζ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κολέγιο Μπαρντ στις ΗΠΑ. «Το μεγάλο όφελος από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν είναι ότι ξεκίνησε μια επί μακρόν καθυστερημένη συζήτηση για τον βαθμό της κρατικής παρακολούθησης και την ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας» προσέθεσε.

Τα προγράμματα υπάρχουν ακόμη
Και κατέληξε: «Το πρόβλημα είναι ότι καταφεύγοντας στη Ρωσία ο Σνόουντεν επέτρεψε στην κυβέρνηση και σε άλλους να τον παρουσιάσουν ως αδίστακτο ή, ακόμη χειρότερα, ως προδότη. Επέτρεψε να θεωρηθούν οι αποκαλύψεις του ad hominem επίθεση. Αν και πολλοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Σνόουντεν, η πλειονότητα επίσης υποστηρίζει την NSA. Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η NSA δεν πρέπει να τους κατασκοπεύει,  αλλά επίσης υποστηρίζει ότι πρέπει να κατασκοπεύει όσους πιστεύεται ότι μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Τα προγράμματα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν υπάρχουν ακόμη και ο ίδιος ελπίζει ότι το ξεσκέπασμά τους θα οδηγήσει σε ένα διογκούμενο ρεύμα αντίδρασης προς αυτά. Οι προσπάθειές του να μιλάει δημοσίως τώρα συνιστούν μια ενέργεια  να ενθαρρύνει τη συζήτηση για την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας».
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube