ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία 3 Νοεμβρίου 2015

Κέρι: Θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας στη Συρία με τη Ρωσία

Κέρι: Θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας στη Συρία με τη Ρωσία
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Ρωσία για τη Συρία όταν θα στείλει στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο Κέρι είπε με αποκλειστική συνέντευξη στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό MIR ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να διευρύνουν τη συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξαρτάται από την απόφαση της Μόσχας όσον αφορά τη συριακή πολιτική διευθέτηση. 

«Φυσικά, σκοπεύουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας με τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω αλλά αυτό εξαρτάται από τη Ρωσία, για την απόφασή της σχετικά με την πολιτική πτυχή της ειρηνικής διευθέτησης (στη Συρία)», τόνισε οΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα διαθέσει έως και 50 καταδρομείς που θα σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Δύο μικρές ομάδες των ΗΠΑ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ασφάλειας στο έδαφος και σε συντονισμό με τις τοπικές δυνάμεις της Συρίας, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πρόσφατες συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης της Συρίας στη Βιέννη ήταν πολύ παραγωγικές.
Στις 30 Οκτωβρίου, ανώτεροι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Λίβανο και τη Γαλλία, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφαν ντε Μιστουρα συναντήθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ προήδρευσε της σύσκεψης (στη Βιέννη την Παρασκευή). Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να κινηθούν προς μια πολιτική λύση για την επίτευξη της ειρήνης (στη Συρία). Εμείς σίγουρα θέλουμε να συνεργαστούμε, να μην εναντιωθούμε ο ένας κατά του άλλου, αλλά αυτό εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνει η Ρωσία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Κέρι εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις ανησυχίες σχετικά με τους στόχους της ρωσικής αντιτρομοκρατικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία και τόνισε ότι εάν η Μόσχα έχει ως στόχο να υπερασπιστεί τονΜπασαρ αλ Άσαντ, μια πολιτική διευθέτηση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube