Stratfor: Πού θα κριθεί το ανατολίτικο παζάρι ΕΕ-Τουρκίας

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής μπορεί να βάζει «πιο ενεργά» την Τουρκία στην προσπάθεια ανάσχεσης του προσφυγικού κύματος, όμως δεν βάζει τέλος και στις πολιτικές διαμάχες εντός ΕΕ. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα και ο πόλεμος στη Συρία.
Στη διμερή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συμφώνησαν σε διάφορα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη. Αν και η συμφωνία αποτελεί το πρώτο συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, περιορίζεται από τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα των διαπραγματευόμενων κυβερνήσεων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ, για να βοηθήσει την Άγκυρα να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ωστόσο, τα χρήματα θα εκταμιευτούν σε δόσεις, που θα εξαρτηθούν από την προσήλωση της Τουρκίας στην επιτυχία του προγράμματος και στην επιτυχία της βελτίωσης του ελέγχου των συνόρων, της καταπολέμησης των διακινητών ανθρώπων και της προσφοράς εργασιακών δικαιωμάτων στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube