Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 20 Δεκεμβρίου 2015

Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη

Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη

Του Άγη Βερούτη

Ο Θουκυδίδης (Θούκης) είναι ένας 63χρονος που χρωστάει στον ΟΑΕΕ και δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη, γιατί χρωστάει 10 χρόνια που του τα ζητάνε πριν του δώσουν τίποτα. Τον έχουν… χρεωμένονε €70.000 για μια σύνταξη που δεν πρόκειται να του δώσουν ποτέ, και δέκα χρόνια τον έχουν με κομμένη την πρόσβαση στους γιατρούς αλλά τον χρεώνουν σαν να τον είχαν… ασφαλισμένονε. Ο λογαριασμός του στην Εθνική είναι μπλοκαρισμένος από την εποχή του “Θεοχάρη του Αποτελεσματικού”. Το παράπονό του είναι πως αν ήταν Αφγανός ή Νιγηριανός θα μπορούσε να πάει να βγάλει την πέτρα στο νεφρό που τον τσακίζει στους πόνους, και να χειρουργηθεί στα πόδια που γεμίσανε κιρσούς μετά από 40 χρόνια όρθιος 12 ώρες τη μέρα. Δουλεύει καστανάς και βγάζει €12.000 το χρόνο στο δρόμο, μέσα στο κρύο του χειμώνα με τα κάστανα και στο λιοπύρι του καλοκαιριού με κουλούρια. 

Δεν μπορεί να πάρει πια άδεια για να πουλάει τα κάστανά του, ακόμα και αν βρει τα €2.500 που ζητάει ο Δήμαρχος, γιατί με τον ΟΑΕΕ στα €70.000 δεν τον αφήνουν καν αίτηση να κάνει.Τον πίασανε μάλιστα και του βάλανε πρόστιμο €5.000 ευρώ που επειδή δεν μπορούσε να το πληρώσει έφτασε με τις προσαυξήσεις 120% πάνω στα €11.000. Τον πιάσανε 6 φορές. Χρωστάει κοντά στις €70.000 στην εφορία πλέον γιατί το πρόστιμο άμα δεν το πληρώσεις πάει εκεί. Του στείλανε 13 παλικαράδες με βαρύ οπλισμό να τον συλλάβουμε και λύγισε. Λιποθύμησε. Όμως δεν τον πήρανε στο νοσοκομείο γιατί ο ΟΑΕΕ έχει βάλει βέτο. Θέλει €70.000 του ή τον θάνατό του.Θα βάλει δικηγόρο. Δεν μπορεί. Δεν είναι δυνατόν να ζει σε κράτος που να είναι τόσο αλήτης!Παιδιά μεγάλωσε με τα κάστανα και τα κουλούρια. Δεν τα έφαγε σε μπουζούκια και διακοπές! 
Δεν μπορεί!
***
________
Ένας νέος δικηγόρος, ο Ιάσωνας, αναλαμβάνει να καταθέσει μια προσφυγή εναντίον του ΟΑΕΕ για έναν πελάτη του που βγάζει €12.000 το χρόνο.
Τον χρεώνει €300 με το ΦΠΑ.
-Δίνει €56,10 ΦΠΑ
-Δίνει €65,85 εισφορά στο Ταμείο Νομικών (27% στα €243,90)
-Δίνει €51,63 φόρο εισοδήματος (29% στα €178,05)
-Δίνει €41,30 προκαταβολή φόρου (80% του φετινού)
-Δίνει €10 για ταξί (γιατί στα δικαστήρια δεν έχει πάρκινγκ δωρεάν για τους δικηγόρους)
Του μείνανε €76,12 για την εργασία του, ή το 25,37% της αμοιβής του. Και να φανταστείς ο κόσμος τον θεωρεί προνομιούχο που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δικηγόρος. Που να’ξεραν.Όταν ο καστανάς πελάτης του λέει πως “δεν αντέχω άλλο να πληρώνω το κράτος-αλήτη” ο νέος δικηγόρος ξέρει ακριβώς τί του λέει…
Θα παλαίψει αλλά ξέρει πως μάλλον δεν θα κερδίσει την υπόθεση. Εξάλλου οι δικαστές που απείλησαν πως θα πάψουν να δικάζουν με πλεονέκτημα στα συμφέροντα του δημοσίου έναντι στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ικανοποιήθηκαν. Το τέρας δεν νικιέται. 
***
________
Η Κούλα είναι υπάλληλος στο δήμο. Μπήκε πριν δώδεκα χρόνια. Πρώτα πήγε στην υπηρεσία καθαριότητας ως καθαρίστρια. Έτσι της δασκάλεψε ο νονός της, Θεό’σχωρέστονα! Μετά από έξι μήνες τελείωσε η σύμβασή της και εκείνη έκανε ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο πως η θέση ήτανε για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο δικηγόρος του δήμου στη συζήτηση είπε με νόημα στην δικαστή πως ο δήμος δεν καιγότανε να φύγει η Κούλα. Πέρασαν λίγα χρόνια με δίκες κουκλοθέατρο “ενάντια” στο δικηγόρο του δήμου. Ακόμα και ο δήμαρχος όταν εμφανίστηκε μάρτυρας ήταν υπέρ του να μονιμοποιηθεί! Μετά μονιμοποιήθηκε και σχεδόν αμέσως πήρε μετάταξη στα γραφεία στο δημαρχείο. Δεν είχε γραφείο ούτε θέση για να καθίσει εκεί, ούτε δουλειά για να κάνει, οπότε παίρνει χρόνια τώρα κάθε πρωί ένα τυπωμένο χαρτί, ό,τι να’ναι χαρτί εννοείται, και γυρνάει τα γραφεία ως τις 13:00 κάνοντας πως κάτι έχει να μεταφέρει από γραφείο σε γραφείο.
Τις καλές εποχές, πριν την κρίση, ο Δήμος είχε 2.200 δημοτικούς υπαλλήλους με καλά λεφτά, παρόλο που έχει λιγότερους από 100.000 δημότες. Όσους υπαλλήλους έχει ο Πειραιάς δηλαδή με 400.000 κόσμο! Βέβαια τα χρέη του δήμου εργοδότη της Κούλας ξεπέρασαν τα €200 μύρια πριν χρόνια, και δεν τον δανείζει πια καμία τράπεζα.
Φεύ!
Της μίκρυνανε το μισθό 15% στα €1.000 καθαρά το μήνα και χωρίς δώρα τα καθίκια!!! Πως να ζήσει άνθρωπος με €1.000;
Για αυτό τον λόγο και η Κούλα θύμωσε πολύ με το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο. 
Να πάμε στη δραχμή λέει!
Να ξεμπλέξουμε με τους εκβιαστές!
Να ξαναγίνουμε ανθρώποι!
Η Κούλα, σε αντίθεση με τον Θούκη και τον Ιάσωνα, ψηφίζει κάθε φορά! 
Θα πάει να ψηφίσει και στις εκλογές της ΝΔ παρόλο που ποτέ δεν την έχει ψηφίσει σε εθνικές εκλογές!
Σιγά μην ρισκάρει να βγει κανένας υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας!
Κανένας Κυριάκος δηλαδή…
***
________
*** Και οι τρεις προηγούμενες ιστορίες είναι προϊόν της φαντασίας μου, και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. 
Ακολουθείστε τον Αγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos
agissilaos@gmail.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube