Γενικά θέματα , Ελλάδα 23 Δεκεμβρίου 2015

Συντάξεις: Ο λογαριασμός στα χέρια του πολίτη

Η απλή διαπίστωση ότι το ασφαλιστικό, όπως το γνωρίζαμε, έχει τελειώσει και οι λύσεις που πρέπει να αναζητήσουν οι πολίτες. Για ποιους είναι αργά και ποιοι πρέπει να κτίσουν πάνω στην ελάχιστη εθνική σύνταξη. Οι λύσεις ανά ηλικιακή ομάδα.

Το ασφαλιστικό, για το οποίο γίνεται πολύς ντόρος τελευταία και για την αλήθεια άλλη μια φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Και ακριβώς για τον λόγο αυτό οι λύσεις του δεν είναι απλές.
Πολλές κυβερνήσεις, ξεκινώντας από το 1992, δηλαδή εδώ και 25 περίπου χρόνια, επιχείρησαν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όπως όμως δυστυχώς διαπιστώνεται, χωρίς να βρουν τις λύσεις του. Αν τις είχαν βρει, το ασφαλιστικό σήμερα δεν θα ήταν το Νο1 θέμα τριβής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Γιατί δεν βρήκαν τις λύσεις; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όμως οι κυριότεροι είναι οι εξής:
1. Αρνήθηκαν να παραδεχθούν ότι έχουν εξ ορισμού μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και συνήθως αρκέστηκαν να παρεμβαίνουν βραχυπρόθεσμα, βλέποντας μόνο το ταμειακό έλλειμμα του συστήματος. Ως εκ τούτου, οι λύσεις που έβρισκαν ήταν η αύξηση των εισφορών και της χρηματοδότησης του κράτους -μέχρι να έρθει η τρόικα στα πράγματα-, ή η μείωση των παροχών, που έγινε απότομα και άδικα από τη στιγμή που τα οικονομικά του συστήματος συνδέθηκαν άμεσα με τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και χρηματοδότησης της χώρας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube