REAL TIME |

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο Τρίγωνο

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο Τρίγωνο
Π. Ήφαιστος

ΕΠΟΥΡΑΝΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΗ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

Με αφορμή τις αποφάσεις κορυφής της ΕΕ και υπόμνηση ότι: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΣΩΣΤΑ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ “ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ” ΤΟ ΜΕΤΕΦΡΑΖΑΝ «ΚΟΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ» ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΟΚ

“η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν από το έδαφός της στην Ελλάδα με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.”


Πόσοι ξέρουν ότι οι Τούρκοι μετέφραζαν την ονομασία Κοινή Αγορά – Common Market (ΕΟΚ) σε “Κοινό Παζάρι”; Θυμάμαι τότε όταν το διάβασα -υπηρετούσα σε διπλωματική αποστολή στις Βρυξέλλες και ¨κάτι ήξερα” – έγραψα ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν την ΕΟΚ όσο λίγοι. Η συμφωνία φαίνεται να το επιβεβαιώνει.

Για να δούμε. Καθότι όπως ξέρουμε η φράση “με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα” σημαίνει Ανατολίτικο παζάρεμα όπου συγκρινόμενοι με τους Ανατολίτες Τούρκους οι Ευρωπαίοι είναι ερασιτέχνες.

Ξέρουμε επίσης -κάτι που οι νεοέλληνες ξέχασαν τις τελευταίες δεκαετίες – ότι στην διεθνή πολιτική ισχύει το “ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται”. Οι “πληροφορίες μας” λένε ότι δύο τουλάχιστον κράτη στο νότιο άκρο των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδύναμο …. Το τελευταίο, αν και … “μακρυά από την Ελλάδα” για να το καλύψει αμυντικά είναι και ημικατεχόμενο από Τουρκικές δυνάμεις και η Άγκυρα ζητεί να το θέσει παντοτινά υπό τουρκική επικυριαρχία τόσο μέσα από μια εκτρωματική εσωτερική πολιτειακή δομή (την οποία εκατοντάδες Έλληνες … “επιστήμονες” υποστηρίζουν) και με παραμονή στρατευμάτων και “εγγυήσεων”. Όσον αφορά το πρώτο νότια των Βαλκανίων βρίσκεται μέσα σε επουράνια παγκοσμιοποιημένα πεδία μιας και η πλειονότητα των νεοελλήνων πρόβλεψε την ένωση του πλανήτη και τον ανθόσπαρτο αιώνιο βίο όλων των επίγειων όντων. Καμιά άλλη προετοιμασία δεν έκαναν παρά μόνο προετοιμάζονταν να ζήσουν στα σύννεφα μέσα σε ένα πλανήτη νέο επουράνιο πλανήτη αγγελικά πλασμένο.

Αν θέλουν βέβαια να επιβιώσουν πρέπει να κατέβουν στην Γη και να καταλάβουν την διεθνή πολιτική του 21 αιώνα:

Στρατηγικές των Μεγάλων Δυνάμεων (John Mearsheimer, “Η τραγωδία της στρατηγικής των Μεγάλων Δυνάμεων”, Εκδόσεις Ποιότητα): ΄Περισσότερα και σε πολλά δικά μας κείμενα. Μια ενδεικτική παρέμβαση βλ. «Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών

Μεταφορά βαρών: Προσπάθεια ανάληψης αναχαίτισης από τρίτο όχι κατ’ ανάγκη «σύμμαχο», ενώ το ίδιο φαινομενικά παραμένει θεατής.

Εξισορρόπηση: Δέσμευση αναχαίτισης επιτιθέμενου αντιπάλου κατόπιν διακρατικής συμμαχίας και εμπράκτων μέτρων και δεσμεύσεων.

Εκβιασμός: Απειλή χρήσης βίας (μπλόφα ή μέτρα για κόστος κατά μικρών και αδυνάμων).

Πρόκληση πολέμου για κατατριβή τρίτων: Εξασθένιση «εχθρών» και/ή «φίλων» με πρόκληση μακροχρόνιων συρράξεων και πολέμων ή τα εκλεκτικά χτυπήματα με ή χωρίς την κάλυψη του ΟΗΕ για να σμικρύνει κάποιους στο επιθυμητό επίπεδο. Μέριμνα ούτως ώστε η εμπλοκή κάποιου αντιπάλου ή «φίλιου» κράτους σε αντιπαράθεση ή πόλεμο με κάποιο άλλο θα οδηγήσει σε μακροχρόνια κατατριβή και αποδυνάμωση (ή και το αντίστροφο) με συγκεκριμένο και προσεκτικά υπολογισμένο τρόπο.

Αποτροπή περιφερειακής ηγεμονίας άλλων μεγάλων δυνάμεων με υπερπόντιες εξισορροπήσεις, όπως δεκάδες φορές γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και στις μέρες μας.

Πολιτικοοικονομικές μεθοδεύσεις μεγιστοποίησης του ελεγχόμενου πλούτου και των αναπτυξιακών πόρων, καθότι όπως όλοι γνωρίζουμε η οικονομική δύναμη είναι η βάση της στρατιωτικής δύναμης.

Παρεμπόδιση άλλων μεγάλων δυνάμεων από το να έχουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

Απόκτηση ισχύος ευθέως με δικό τους παρεμβατικό πόλεμο εάν άλλες μέθοδοι καταστούν ατελέσφορες ή εξαιρετικά δύσκολες και αβέβαιες ως προς την εκπλήρωση των σκοπών.

Διευκόλυνση διείσδυσης με αποδυνάμωση του φρονήματος άλλων κοινωνιών και της πίστης των πολιτών στην εθνική ανεξαρτησία, στις εθνικές κοσμοθεωρίες και στους κρατικούς σκοπούς.

Προσωρινή παραχώρηση ισχύος σε αυριανούς εχθρούς για να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος.

Κατάκτηση και προσωρινός κατασταλτικός έλεγχος πόρων μέχρι να δημιουργηθούν και παγιωθούν πολιτικοοικονομικές δομές έμμεσου ελέγχου και προσπορισμού των πόρων άλλων κρατών και περιφερειών.

Προσπάθεια κατάκτησης θέσης τεχνολογικής υπεροχής και ίσως και πυρηνικής υπεροχής. Ως προς το τελευταίο, οι μεγάλες δυνάμεις γνωρίζουν –ή έτσι νομίζουν– ότι ένας τρόπος να αισθανθούν απόλυτα ασφαλείς είναι να αποκτήσουν απόλυτη πυρηνική υπεροχή. Ο σκοπός αυτός, θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές, είναι κάτι περισσότερο από ψευδαίσθηση, πολύ υψηλού μάλιστα κινδύνου.

http://mignatiou.com/…/iparchoun-peretero-empodia-diloni-i…/
http://wp.me/p3kVLZ-uoS

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη…
MIGNATIOU.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube