Ρωσία , Τουρκία 10 Απριλίου 2018

Ρώσος πρέσβης: Δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Ρώσος πρέσβης: Δεν υπάρχει περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο
«Πρόκειται για δύο χώρες μέλη του NATO»

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε ο ρώσος πρέσβης, Αντρέι Μασλόβ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ένοπλη σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ίδιος, με αφορμή και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο αμερικανός ομόλογός του, Τζέφρι Πάιατ, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έχει αρχίσει η προετοιμασία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα

Ο κ. Μάσλοβ εξήρε την υπεύθυνη στάση που έδειξε ο έλληνας πρωθυπουργός, όσον αφορά την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή και έχει αρχίσει ήδη η προετοιμασία δια της διπλωματικής οδού.
«Η Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο κ. Μασλόβ, «είναι και θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος, μια υπεύθυνη χώρα. Μεταξύ ημών υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως «τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική στις σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Αυτό αποδεικνύεται όπως είπε και από το γεγονός ότι τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν τέσσερις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο, ενώ έχουν μιλήσει επτά φορές στο τηλέφωνο».

«Οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και την επίσπευση πώλησης των S400 στην Τουρκία ξεκαθάρισε πως «οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, η οποία στο παρελθόν κατείχε ανάλογα οπλικά συστήματα».

«Άγνωστο αν τέθηκε θέμα ελλήνων στρατιωτικών στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν»

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν και το αν τέθηκε το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στραιτιωτικών, ο κ. Μάσλοβ αρκέστηκε απλά να πει ότι δεν γνωρίζει το τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς δεν ήταν παρών ο ίδιος και δεν δημοσιοποιήθηκαν οι συζητήσεις.
Για τον αγωγό Turkish Stream επεσήμανε ότι για να προχωρήσει χρειάζονται ευρωπαϊκές εγγυήσεις και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, δεν στρέφεται με κανένα τρόπο κατά της χώρας μας.

«Λύση στο Σκοπιανό με την προϋπόθεση να ενταχθεί και στο Σύνταγμα»

Για το Σκοπιανό ο κ. Μασλόφ ανέφερε πως η Ρωσία αποδέχεται οποιαδήποτε λύση βρεθεί χωρίς πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
Σε σχέση τη συμμετοχή της γείτονος στο ΝΑΤΟ πάντως τόνισε πως η στάση της Μόσχας είναι αρνητική σε κάθε διεύρυνση της συμμαχίας στα Βαλκάνια γιατί δεν συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιοχής.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube