Οι Βρετανοί διαλύουν τη χώρα τους, όχι την Ευρώπη

Είναι πολύ πιθανόν η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να σηματοδοτήσει τη δική του διάλυση παρά αυτήν της Ένωσης.  Ο… νάρκισσος γελωτοποιός και πώς το παρελθόν καταστρέφει το μέλλον.
Ο φιλελευθερισμός, η δημοκρατία, το ποδόσφαιρο, το κρίκετ και αρκετοί άλλοι θεσμοί εκπορεύτηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη μεγάλη φιλελεύθερη οικονομική ανατροπή που σημειώθηκε στον 20ό αιώνα, ενώ είχε προηγηθεί αυτής ο κεϋνσιανισμός -το μακροοικονομικό σύστημα που βοήθησε τον καπιταλισμό να ξεπεράσει την κρίση που ο ίδιος είχε προκαλέσει το 1929. 
Ακόμα, οι περί ιμπεριαλισμού θεωρίες και αντιλήψεις την Μεγάλη Βρετανία έχουν ως αφετηρία τους, παράλληλα όμως η χώρα αυτή είναι η γενέτειρα και της συνεταιριστικής οικονομίας, με πατέρα της τον Όουεν.
Θα προσθέταμε επίσης πως εμείς οι Έλληνες, σε Άγγλους στρατιώτες εν μέρει χρωστάμε και το ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν γίναμε δορυφόρος ενός από τα πιο εγκληματικά πολιτικά συστήματα που γέννησε ο 20ός αιώνας, μαζί με τον φασισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό.
Τούτων λεχθέντων, επειδή δημοσιογραφικά ζήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τις διαδικασίες και εξελίξεις της βρετανικής εισόδου, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία, στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση (ΕΟΚ), μπορούμε να πούμε ότι σήμερα η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τον στρατηγό Ντε Γκολ. Είναι δε πολύ πιθανόν οι Άγγλοι που δικαίωσαν τον λαϊκισμό και την πολιτική αγυρτεία να διέπραξαν ένα πολύ υψηλού κόστους ιστορικό λάθος -το οποίο επίσης θα δικαιώσει τον Γάλλο στρατηγό.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube