REAL TIME |

Η υπεροψία των μοιραίων ανθρώπων

Η υπεροψία των μοιραίων ανθρώπων
Μάρκος Τρούλης

Πριν από έναν χρόνο δημοσίευσα ένα κείμενο στο επιστημονικό περιοδικό Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, αναφορικά με το επιστημολογικό υπόβαθρο του πεδίου της «ενεργειακής πολιτικής».
Δανείζομαι από το περίγραμμα εκείνου του κειμένου:

Το πεδίο της ενεργειακής πολιτικής είναι ραγδαία αναπτυσσόμενο κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε πλανητικό επίπεδο. Ωστόσο, η έννοια της ενεργειακής πολιτικής καλύπτεται επαρκώς από την πλειοψηφία των σχετικών εγχειρημάτων; Η ενέργεια συνιστά μία σημαντικότατη –ίσως τη σημαντικότερη– οικονομική πτυχή της προσπάθειας ενός κράτους να ισχυροποιηθεί και να επιβιώσει και προφανώς οφείλει να ερευνάται πάντοτε υπό το συγκεκριμένο πρίσμα. Η πλειοψηφία –πιθανόν συντριπτική– των δημοσιεύσεων περί ενεργειακής πολιτικής εστιάζουν σε οικονομοτεχνικά ζητήματα υπό το μανδύα του όρου «πολιτική».

Σίγουρα, τα πραγματευόμενα ζητήματα οικονομοτεχνικής φύσης είναι εξαιρετικά σημαντικά αλλά όντας αποκομμένα από τα διδάγματα της θεωρίας διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής θεωρίας χάνουν τη συνολική εικόνα των αιτίων και των αιτιατών που διαμορφώνουν τη στρατηγική συμπεριφορά ενός κράτους και το πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεών του επί ζητημάτων ενέργειας.

Μας φθάνει να ελέγξουμε αν οι συμβατικές λάμπες είναι βιώσιμο να αντικατασταθούν από LED κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για την ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ο γνώριμος σε όλους εμάς «μοιραίος άνθρωπος» θα πει «ναι». Προφανώς το ερώτημα έχει χαρακτήρα αστεϊσμού, αλλά τα αστεία παύουν όταν ο εν λόγω συμπολίτης-κοσμοπολίτης μας φθάνει σε συμπεράσματα του τύπου: «Ποια Τουρκία; Γιατί αισθάνεστε ότι απειλείστε; Ας μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες μαζί τους, είναι και μεγάλη αγορά και η επένδυση θα καταστεί βιώσιμη».
Όλα τα παραπάνω… Με αρκετή δόση υπεροψίας βεβαίως, γιατί εσύ είσαι ο εθνικιστής, ο πολεμοχαρής, ο αιμοδιψής, ο τουρκοφάγος.
Τι να πει κανείς όταν τέτοιοι άνθρωποι κατέχουν μεγαλόσχημες δημόσιες θέσεις και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να γελούν περιπαικτικά, όταν σημειώνεις τις νεοοθωμανικές επιδιώξεις της Άγκυρας; Δεν ακούνε, δεν βλέπουν, δεν αφουγκράζονται, παρά επιλέγουν να αναλύουν τα πάντα με βάση τις περιλάλητες οικονομοτεχνικές αναλύσεις τους. Καλές και αναγκαίες οι οικονομοτεχνικές αναλύσεις, αλλά πρέπει να παραμένουν ενταγμένες στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάλυσης και να μην απεκδύονται την όψη του μακροπρόθεσμου εθνικού συμφέροντος.
Το κείμενο στο οποίο παρέπεμψα στην αρχή θα μπορούσε να ονομάζεται «Γιατί οι κλασικές σπουδές είναι απαραίτητες για την κατανόηση της διεθνούς πολιτικής οικονομίας (και άρα της διεθνούς πολιτικής)». Είναι γεγονός ότι το συνολικό πλαίσιο εκμετάλλευσης των…
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube