Τελικά το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του;

Τελικά το Αιγαίο δεν ανήκει στα ψάρια του;
Απόστολος Αποστολόπουλος

Μόλις μια βδομάδα μετά τη δίωρη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε με σαφήνεια θέμα ιδιοκτησίας 16 ελληνικών νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία ζητά από χρόνια, ως πρώτο βήμα, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, την αποστρατικοποίηση των νησιών. Ώστε ο εκβιασμός για την κατάληψή τους να καθιστά όμηρο την Ελλάδα και το ενδεχόμενο τουρκικής ενέργειας (απόβαση) να είναι περίπατος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απαντήσει με τρεις λέξεις στις τουρκικές απαιτήσεις: Είναι θέμα άμυνας, είπε. Η άμυνα της Πατρίδας υπερτερεί της όποιας Συνθήκης, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Εφόσον, βέβαια, είσαι αποφασισμένος να υπερασπιστείς με όλα τα διαθέσιμα μέσα την Πατρίδα σου.
 Ο Τσίπρας επικαλέσθηκε το Διεθνές Δίκαιο και ότι τέτοιες διεκδικήσεις προκαλούν κινδύνους (για την ειρήνη) στην περιοχή. Λες και ο Ερντογάν δεν το ήξερε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φρουρός της ειρήνης και της σταθερότητας. Έπεα πτερόεντα. Για να είσαι φρουρός υπολογίσιμος πρέπει και να θέλεις και να μπορείς να διαφυλάξεις αυτό που προστατεύεις-την ειρήνη και τη σταθερότητα εν προκειμένω, για να αφήσουμε προσώρας την πατρίδα. Η κυβέρνηση δεν έχει βάλει κανένα φραγμό στις απαιτήσεις των Δανειστών για τη μείωση του αξιόμαχου των ΕΔ, μείωση κονδυλίων, μισθών κλπ. Τι σοϊ φρουρός είναι;
Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί και  άφησε να εννοηθεί ότι η πραγματική αιτία που ετέθη τώρα θέμα νησιών είναι άλλη-δηλαδή ότι ο Ερντογάν δεν απευθύνεται σε μας. Υπόθεση εργασίας: Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχήσει με όσα θα άκουγε περί νησιών, ότι θα τα έλεγε στη νύφη (Ελλάδα) για να τα ακούσει η πεθερά(κεμαλιστές). Δεν αποκλείεται(επιπροσθέτως) να ειπώθηκε ότι οι Τούρκοι φυγάδες θα επιστραφούν και στο διάβολο το «κυλώνειο άγος», έχουν περάσει τόσα χρόνια!
Αν είναι έτσι τότε διέφυγε της προσοχής του πρωθυπουργού το προφανές: Δεν θα καταληφθεί ελληνική νήσος, όχι τώρα. Αλλά η χώρα θα υποστεί βαριά προσβολή και ήττα, όπως στα Ίμια, αν η Τουρκία αναβαθμίσει σε επίσημο επίπεδο τις απαιτήσεις της. Όπως και έκανε. Και αν ο Ερντογάν λέγοντας στο περίπου «μην ανησυχείς μάτια μου, φίλοι είμαστε» μας οδηγήσει στο δίλημμα: Σταματάτε τις ναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο εκτός αν ρητά σας το επιτρέπουμε ειδάλλως θα σας πάμε σε πόλεμο οπότε ή θα βάλετε την ουρά υπό τα σκέλη ή θα πάθετε ανείπωτη νίλα μιας και δεν έχετε ούτε συμμάχους ούτε πολεμοφόδια-με απαίτηση των δανειστών. Δεν αντισταθήκατε σ’ αυτούς θα αντισταθείτε σε μας; Επαναλαμβάνω είναι υπόθεση εργασίας. Αλλά οι Τούρκοι και τα νησιά ζητούν, και τη Λωζάννη αμφισβητούν και για τις ασκήσεις στο Αιγαίο απειλούν.
Στο διεθνές πεδίο το Βερολίνο πρώτο-πρώτο πήρε απρόσκλητο θέση της «φιλοτουρκικής ουδετερότητας». Ο Πούτιν πάει στην Τουρκία τον άλλο μήνα με τη σφοδρή επιθυμία να εξασφαλίσει, κατά το δυνατόν, τα νώτα του στο Συριακό. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς είναι στη γραμμή ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί. Δηλαδή μόνο η Αμερική θα μας σώσει αν γίνει καμιά στραβή. Ως συνήθως. Είπε ευχαριστώ ο Σημίτης, είπε ευχαριστώ στους αμερικανούς και ο Δραγασάκης. Μήπως έρχεται και η ώρα του πρωθυπουργού;
    Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού πχ με Μέρκελ και Ολάντ για το Μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα και το χρέος δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό, ευνοϊκό για τη χώρα. Η επαφή του κ. Τσίπρα με τον Ερντογάν είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σαφώς και επισήμως θέμα Λωζάννης και νησιών. Καλύτερα θα ήταν να μένει σπίτι ο πρωθυπουργός. Για να ασχοληθεί με το άλλο του αξεπέραστο κατόρθωμα: Να καταστήσει τον κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube