Κανένα υπουργείο υγείας δε μετακόμισε στις Βρυξέλλες, μόνοι μας τα κάναμε μαντάρα.

Κανένα υπουργείο υγείας δε μετακόμισε στις Βρυξέλλες, μόνοι μας τα κάναμε μαντάρα.

Επειδή διάβασα πολλές βλακείες για το άρθρο στον Guardian με αφορμή την κατάρρευση του ΕΣΥ στην Ελλάδα, να πω μόνο αυτό:
το άρθρο εμπεριέχει μια κορυφαία ανακρίβεια “The ministry has moved to Brussels.” Με αυτό, η Smith τεκμηριώνει (γελάνε και τα τσιμέντα) ότι οι κακοί ξένοι μας αναγκάζουν να μειώνουμε τις δαπάνες υγείας και να πεθαίνει ο κόσμος.
Την απάντηση τη δίνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Γιώργος Στρατόπουλος:
«Για την Υγεία δαπανούμε πολύ λιγότερα από το μ.ό. στην Ευρώπη. Εφόσον οι Συνολικές Δαπάνες της Ελλάδας (πλην άμυνας & τόκων) αθροίζονται στο 43% του ΑΕΠ – 1% λιγότερο από τον μ.ό. της Ε.Ε. (44%) ή 2% λιγότερο από την Ευρωζώνη- τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα θα ‘πρεπε να δαπανά για την Υγεία περίπου 7,1% του ΑΕΠ. Αλλά δαπανά μόλις 4,7%.
Η μεγάλη αυτή απόκλιση δεν οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά στις προτεραιότητες του Προϋπολογισμού της. Επιλέξαμε να διοχετεύουμε τους πόρους αλλού!».
Κανένα υπουργείο υγείας δε μετακόμισε στις Βρυξέλλες, μόνοι μας τα κάναμε μαντάρα.
Πόσοι ξέρουν ότι «οι κακοί ξένοι» πίεσαν και πιέζουν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Πόσοι ξέρουν ότι πιέζουν την παρούσα ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει κοινωνικές πολιτικές; Πόσοι ξέρουν ότι αυτό ήταν όρος στο Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα;

Δε μπαίνω καν στη συζήτηση για το αν έπρεπε να μειωθεί και πόσο η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Αρκετοί, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι «κυβερνούν ξένα κέντρα». Αυτό, είναι ο θάνατος της πολιτικής. Αν πολιτική σημαίνει πρώτα από όλα «ευθύνη», έχουμε χρέος να αναδείξουμε το αυτονόητο: για το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε, φταίνε οι κυβερνήσεις μας και όχι οι ξένοι.

Εμείς επιλέξαμε τις οριζόντιες περικοπές στην Υγεία, για να εξυπηρετήσουμε τις πελατείες. Τον εαυτό μας υπονομεύουμε με αυτές τις πολιτικές, το σύστημα υγείας που θέλουμε να απολαμβάνουμε ως πολίτες και το οποίο χρηματοδοτούμε με φόρους και εισφορές.
Την επόμενη φορά που θα κληθείς να ψηφίσεις για κυβέρνηση, αποφάσισε αν το ρουσφέτι είναι πιο σημαντικό από το να βρίσκεις κρεβάτι στο νοσοκομείο, εξετάσεις όταν τις χρειάζεσαι και εμβόλια για το παιδί σου. Και ρουσφέτι και δημόσια υγεία, δε γίνεται.
Καιρός να πάρουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως πολίτες.

 

Μόνο έτσι θα καταλάβουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι. Ειδάλλως, ας βράσουμε κόλλυβα, θαμμένοι στη φαντασίωση «οι κακοί ξένοι μας κατέστρεψαν».
pesotithes
————————————————————–

Christos Kissas

Διάβασα μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για το θέμα της υποχρηματοδότησης της υγείας, με αφορμή ένα άρθρο του Guardian για τη Μεγάλη Βρετανία, (που δεν είχα το χρόνο να δω) και τις συγκρίσεις με το ελληνικό ΕΣΥ. Αν έχω κάτι να συνεισφέρω στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, με βάση τη μικρή μου πείρα στη διοίκηση ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου, είναι το εξής: το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων *δεν* είναι η υποχρηματοδότηση, ούτε πριν ούτε τώρα. Το σημαντικότερο πρόβλημα του ελληνικού συστήματος υγείας, απ’ το οποίο πηγάζει όλη η κακοδαιμονία, είναι ο απέραντος-τερατώδης-γενικευμένος-συντριπτικός ανορθολογισμός του συστήματος. Ένα σύστημα που απαρτίζεται από “κύτταρα” που δημιουργήθηκαν με αλλοπρόσαλλα κριτήρια (εντοπιότητας, εύνοιας, λανθασμένων εκτιμήσεων, κλπ), που έχουν συμπλακεί επί πάρα πολλά χρόνια και έχουν δημιουργήσει ένα κουβάρι που δεν ξεμπλέκεται πια. Και το τσιμέντο που ενώνει όλο αυτό το πράγμα είναι η νοοτροπία που κυριαρχεί στο χώρο. Αυτό είναι το πρωτεύον θέμα, η χρηματοδότηση και οι αριθμοί έρχονται μετά· και πριν τα μνημόνια που η χρηματοδότηση δεν ήταν προβληματική, πάλι χάλια ήταν το σύστημα· και αν αύριο διπλασιαστούν τα κονδύλια, πάλι χάλια θα είναι.
ΥΓ. Δεν θέλω να μπω σε πιο ειδική συζήτηση, θα αναφέρω μόνο τρία μικρά περιστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με τη χρηματοδότηση.
Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός εργαστηρίου μέσα στα επείγοντα, που θα μειώσει θεαματικά το χρόνο αναμονής των ασθενών: 17 μέρες απεργίας όλων των εργαστηρίων του νοσοκομείου, με τη συμμετοχή και υποστήριξη του διευθυντή για να αποφευχθεί η “πολυδιάσπαση του τομέα”.
Γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τρία άτομα απ’ το βοηθητικό προσωπικό ως τραυματιοφορείς, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι στο νοσοκομείο: απεργία, κανάλια και επερώτηση στη βουλή.
Δημιουργείται αιματολογική κλινική, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη τέτοιας κλινικής στο λεκανοπέδιο, ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι από λοιμώξεις των αιματολογικών ασθενών που νοσηλεύονται στους διαδρόμους άλλων νοσοκομείων: παραίτηση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, καταγγελίες επαγγελματικών συλλόγων, για να μη γίνει.

Αυτά και δεν έχω διάθεση για ειδική συζήτηση. Το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube