Συρία , Τουρκία 3 Μαρτίου 2017

Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»: Μία Αμερικανική Ματιά

Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»: Μία Αμερικανική Ματιά

Παρακάτω παρατίθεται το άρθρο “Turkey’s Operation Euphrates Shield: An Exemplar of JointCombined Arms Maneuver» του Αμερικανού Ταγματάρχη Jeff Jager. Το άρθρο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Small Wars Journal στις 17 Οκτωβρίου 2016.
O Jager ανήκει στο πεζικό, ήταν διοικητής υπομονάδας στη Βαγδάτη το 2007-08 και κατέχει πλήθος ακαδημαϊκών τίτλων. Γνωρίζει άριστα τουρκικά και έχει φοιτήσει στην τουρκική ακαδημία πολέμου, ενώ από τον Ιούνιο του 2015 είναι σύνδεσμος της TRADOC στην Τουρκία. Έχει υπηρετήσει ως Β/ΑΚΑΜ στην Κύπρο το 2012-2015 και γνωρίζει σε βασικό επίπεδο γαλλικά και ελληνικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Jager έχει πιστοποιηθεί ως foreign area officer (FAO). Οι FAO είναι αξιωματικοί που αποκτούν ακαδημαϊκή και γλωσσική επάρκεια ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως ΑΚΑΜ – Β/ΑΚΑΜ ή ως πολιτικο-στρατιωτικοί επιτελείς μεγάλων διακλαδικών διοικήσεων και υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου αμύνης, εξειδικευόμενοι κατά περιοχή ενδιαφέροντος. Επίσης υπηρετούν ως σύμβουλοι στους στρατούς του Ιράκ, του Αφγανιστάν και αλλού. Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 1.257 FAO και τους κατανέμει σε εννέα περιοχές ενδιαφέροντος.
Το άρθρο προσεγγίζει την τουρκική ενέργεια στη βόρεια Συρία, κατά κύριο λόγο, από την οπτική του αμερικανικού δόγματος διεξαγωγής επιχειρήσεων. Οι σημειώσεις που παρατίθενται στο τέλος ανήκουν στο πρωτότυπο κείμενο ενώ οι φωτογραφίες προστέθηκαν από εμένα. Συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στο κείμενο:
Για τη συνέχεια con-ops

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube