«Ανισορροπία» στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βλέπει το ΔΝΤ

Στο «στόχαστρο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν μπει οι μισθοί στο Δημόσιο, με το Ταμείο να επιχειρηματολογεί πως είναι αισθητά υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και τα επίπεδα της ανεργίας.

Το θέμα το έθεσε δημοσίως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας την παρελθούσα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony’s College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».
Σε ένα σημείο της παρουσίας του όπου υποστήριζε πως η «ποιότητα» της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν η σωστή, ο Τόμσεν υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία έχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την απασχόληση στο Δημόσιο και ειδικά με το ύψος των αμοιβών του δημόσιου τομέα.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό είναι αντίστροφο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η επισήμανση του Δανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην αρχή της ελληνικής κρίσης οι μισθοί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 8,3% υψηλότεροι από ό, τι στον ιδιωτικό τομέα (2010). Αυτή η διαφορά ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες κατά 10,3% σε σύγκριση με 6,6% για τις γυναίκες.

Για τη συνέχεια CNN

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube