REAL TIME |

Γαλλία , Ευρωπαϊκή Ένωση 24 Απριλίου 2017

Η Γαλλία (και η Ευρώπη) σε σταυροδρόμι

Η Γαλλία (και η Ευρώπη) σε σταυροδρόμι

Παντελής Σαββίδης

  • Πανηγυρισμοί από ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
Το αποτέλεσμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών ήταν λίγο-πολύ το αναμενόμενο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δεύτερο γύρο, κι εκεί θα καταδειχθούν με ευκρίνεια οι τάσεις της γαλλικής κοινωνίας.
Η πρώτη αίρεση στις βεβαιότητες που καταγράφονται αυτές τις ημέρες –και αυτό δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα–, είναι τι αποτελέσματα θα είχαμε αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο Φιγιόν.

Ο Φιγιόν, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, φάνηκε να είναι το φαβορί των εκλογών. Εάν αυτό ίσχυε μέχρι τέλους, ο άλλος μονομάχος του δεύτερου γύρου θα ήταν ο Μακρόν ή η Λεπέν; Οι αναλύσεις για τη φύση της γαλλικής κοινωνίας θα ήταν διαφορετικές στη μια ή στην άλλη περίπτωση.

Φρανσουά Φιγιόν (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)
Εν πάση περιπτώσει, τα δεδομένα σήμερα είναι ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει την Λεπέν, σε έναν αγώνα άνισο με πολλά αρνητικά κατά της δεύτερης. Το σύνολο της γαλλικής πολιτικής σκηνής και του ευρωπαϊκού απαράτ συσπειρώνεται για να αποφύγει μια εκλογή της υποψηφίας του Εθνικού Μετώπου.
Είναι δυνατόν να την φοβούνται τόσο πολύ; Ναι, είναι.
Και στη Γαλλία εκείνο που καταγράφεται από τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι ότι απορρίπτονται τα παλιά κόμματα που ασκούσαν μέχρι τώρα την εξουσία, και η κοινωνία αναζητά κάτι καινούριο.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube