REAL TIME |

Εύγε στους Κύπριους – Διπλό βέτο της Κύπρου για την τελωνιακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας

Δεν αρχίζει διαπραγμάτευση χωρίς έγκριση και από την Λευκωσία
Η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, στην οποία επενδύουν οι Βρυξέλλες για διατήρηση της Άγκυρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και για να υποκαταστήσουν τις ανενεργές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περνά μέσα από τη Λευκωσία.
Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, το τελευταίο υπό συζήτηση προσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής, καθιστά σαφές ότι τόσο οι όροι εντολής που επιδιώκει να εξασφαλίσει η Κομισιόν προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα, όσο και οι εν συνεχεία τελικές αποφάσεις για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, προϋποθέτουν τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης εκ μέρους όλων των κρατών-μελών. Παρέχουν δηλαδή τη δυνατότητα άσκησης ενός διπλού βέτο. Τόσο για την ενεργοποίηση των συζητήσεων, όσο και για την έγκριση συμφωνίας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφισβήτητο κέρδος για τη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία με μοχλό πίεσης τη δυνατότητα μπλοκαρίσματος της δρομολογούμενης αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, αποκτά τη δυνατότητα να συμμετάσχει ουσιαστικά στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Η Λευκωσία όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να θέσει ως όρο για την αναβάθμιση, την εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας, της Τελωνειακής Ένωσης στην υφιστάμενη βασική της μορφή, για τον τερματισμό δηλαδή των τουρκικών εμπάργκο και για το άνοιγμα όλων των λιμανιών της υποψήφιας χώρας, στα κυπριακά πλοία.

Όπως εξάλλου πληροφορούμαστε, στο πλαίσιο των συζητήσεων καταγράφονται ήδη έντονες αντιδράσεις, από αρκετά κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Κομισιόν προτείνει την εκχώρηση καθεστώτος «παρατηρητή» στη Τουρκία, για συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου της Ε.Ε, σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη της Κοινότητας. Η πρόταση της Κομισιόν κρίνεται ως εξωθεσμική και εκτιμάται ότι παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών.
ant1iwo 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube