Ο Τσίπρας και η Δημοκρατία Ιλιντεν

Ο Τσίπρας και η Δημοκρατία Ιλιντεν
Πώς ξαφνικά μας προέκυψε η Δημοκρατία Ιλιντεν της Μακεδονίας (ή Δημοκρατία του Προφήτη Ηλία), η έκτη ονομασία της γειτονικής χώρα για την οποία κάνουν λόγο τα σκοπιανά ΜΜΕ;
nnn
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν η αλβανόφωνη εφημερίδα «Koha» στην πΓΔΜ έγραψε ότι η σκοπιανή πλευρά πρότεινε το όνομα «Ilindenska Republika Makedonija» με σκοπό μια χρήση erga omnes. Την ίδια ώρα, σε πρωινάδικο της βουλγαρικής τηλεόρασης ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είπε ευθέως ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ συζητήσανε το Ilindenska Republika Makedonija και προκλήθηκε αναστάτωση. Στη Βουλγαρία παρακολουθούσαν αμέσως μετά την ταχύτητα με την οποία το σενάριο αυτό μεταδόθηκε στην Ελλάδα, ενώ μάταια το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι δεν είναι μόνο αυτό το όνομα που συζητήθηκε. Ο Καρακατσάνοφ είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Βουλγαρίας – ο αντίστοιχος Καμμένος – και παράλληλα είναι πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνικής Κίνησης. Ο Καρακατσάνοφ χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του λαϊκιστής και κατά καιρούς έχει προκαλέσει εντάσεις με όσα έχει πει. Π.χ. πριν από καιρό είχε αναφέρει ότι το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της (ψευδο)Μακεδονίας θα αποτελέσει μέρος της Μεγάλης Αλβανίας ή της Μεγάλης Βουλγαρίας!

Και χιούμορ για τη… Μυτιλήνη
Η ονομασία «Δημοκρατία Ιλιντεν της Μακεδονίας» ήταν πρώτο θέμα συζήτησης στη Βουλή ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές. Οι περίπου 30 Βορειοελλαδίτες έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμιά συμφωνία που θα περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία». «Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, θα μας διαγράψει όλους;» έλεγαν και φαίνονταν αποφασισμένοι. Αλλοι (επίσης γαλάζιοι) επιχειρούσαν να διασκεδάσουν το ζήτημα λέγοντας ότι είναι αδύνατον να συμφώνησε σε αυτό το όνομα ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Και για να γίνουν πιο πειστικοί, ανέφεραν (με αρκετή δόση χιούμορ) πως δεν το γνωρίζει. Εις μάλιστα εξ αυτών έλεγε σε πηγαδάκι: «Εδώ ο Τσίπρας δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη Λέσβο από τη Μυτιλήνη και γνώριζε την Ιλιντεν;».
nnn

Πάντως, για να ξέρετε, η εξέγερση του Ιλιντεν στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη. Για πολλούς θεωρείται ως η αρχή της σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1903 και πήρε το όνομά της από τον Προφήτη Ηλία, που εορτάζεται εκείνη την ημέρα.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube