Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Τρίτης σχεδόν 200 πυραύλους στο Ισραήλ, πολλοί εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, με κάποιους να καταλήγουν στη θάλασσα και άλλους να δημιουργούν κρατήρες στο έδαφος.

Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα της επίθεσης και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε στο Ισραήλ;

Σύμφωνα με την έρευνα του Sky News, τουλάχιστον επτά τοποθεσίες πρόσκρουσης έχουν εντοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων δύο ισραηλινών αεροπορικών βάσεων, ενός σχολικού χώρου και δύο σημείων κοντά στην περιοχή που θεωρείται πιθανό ότι στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ.

Το Ιράν ανέφερε ότι η επίθεση στόχευε σε στρατιωτικές βάσεις και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις δολοφονίες τριών επιφανών Ιρανών ή υποστηριζόμενων από το Ιράν ηγετών – δηλαδή του Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του διοικητή της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης (IRGC) Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η αεροπορική βάση του Νεβατίμ

Το Sky News εντόπισε τρία βίντεο που υποδηλώνουν ότι η αεροπορική βάση του Νεβατίμ ήταν στόχος.

Αν και κανένα δεν αποδεικνύει ότι η βάση χτυπήθηκε άμεσα, ή τι ζημιά μπορεί να προκλήθηκε, τα βίντεο δείχνουν καθαρά ότι οι πύραυλοι προσγειώθηκαν εντός της περιμέτρου της.

Στο βίντεο που προβλήθηκε από το Sky News, τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι φάνηκαν να έχουν εκραγεί προς την κατεύθυνση της βάσης. Ο αριθμός των πρόσθετων ορατών πυραύλων υποδηλώνει ότι πολλοί περισσότεροι είναι πιθανό να την έχουν επηρεάσει.

Η αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, όπου στεγάζονται τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-35, στοχοποιήθηκε σε μπαράζ με drone και πυραύλους του Ιράν και τον Απρίλιο, ως απάντηση σε επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Πύραυλοι προσγειώθηκαν επίσης προς την αεροπορική βάση Τελ Νοφ.

Στόχος και τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ

Τα κεντρικά γραφεία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ φαίνεται επίσης ότι ήταν ένας από τους στόχους.

Το βίντεο που τραβήχτηκε από ένα αυτοκίνητο δείχνει μια έκρηξη περίπου 700 μέτρα νότια του αρχηγείου, με έναν πύραυλο να φαίνεται να προσγειώνεται δίπλα στο δρόμο.

Επίσης ένας άλλος πύραυλος προσγειώθηκε βόρεια του αρχηγείου. Ένας μεγάλος κρατήρας σχηματίστηκε στον δρόμο λίγο περισσότερο από μισό χιλιόμετρο από το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο πυκνοκατοικημένο προάστιο Glilot στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Ένας κρατήρας τέτοιου μεγέθους δεν θα είχε προκληθεί από θραύσματα συστημάτων αεράμυνας, αλλά από μια κεφαλή, δήλωσε στο Sky News ο Forbes McKenzie, διευθύνων σύμβουλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών McKenzie.

«Μια κεφαλή έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί μια τρύπα στο έδαφος. Γι’ αυτό. Ενώ ένα αμυντικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να κατακερματίζει στον αέρα και να απλώνει πολλά άσχημα πράγματα στον αέρα για να πετάξουν οι πύραυλοι και βασικά να βγουν εκτός πορείας ή να καταστραφεί.

«Ένας μεγάλος κρατήρας στο έδαφος δημιουργείται από κάτι που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει έναν μεγάλο κρατήρα στο έδαφος.»

Το σχήμα του κρατήρα είναι επίσης μια ένδειξη για το τι τον προκάλεσε, πρόσθεσε ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, καθηγητής Michael Clarke.