Προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό απηύθυνε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ, καλώντας τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα να επαναξιολογήσει την πολιτική του πορεία, να μειώσει τη θρησκευτική κατήχηση και να προχωρήσει σε ένα πιο ανοιχτό μοντέλο διακυβέρνησης, ικανό να ενσωματώσει τις μειονότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και να απολέσει τη διεθνή στήριξη.
Σε συνέντευξή του στο Reuters από τη Βηρυτό, ο Μπάρακ αποκάλυψε ότι, σε ιδιωτικές συνομιλίες με τον αλ-Σαράα, τον προέτρεψε να «επαναπροσδιορίσει» την κατεύθυνσή του, να επανεξετάσει τη δομή του στρατεύματος όπως αυτή υπήρχε πριν τον πόλεμο και να απευθυνθεί σε περιφερειακούς εταίρους για θέματα ασφάλειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική, και να το κάνει άμεσα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που ανέδειξε τον αλ-Σαράα μπορεί να εξανεμιστεί εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
Για τις συγκρούσεις στη Σουέιντα: Αποποιείται τις ευθύνες η Δαμασκός
Ο Αμερικανός απεσταλμένος αρνήθηκε ότι οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στη Σουέιντα ήταν έργο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, αποδίδοντας τη βία σε ενδεχόμενη δράση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που φέρονται να είχαν μεταμφιεστεί με κυβερνητικές στολές. Παράλληλα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για εύκολα παραποιήσιμες εικόνες.
«Τα στρατεύματα της κυβέρνησης δεν έχουν εισέλθει στην πόλη. Υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ να μην υπάρξει στρατιωτική παρουσία εκεί. Οι φρικαλεότητες που καταγγέλλονται δεν φέρουν τη σφραγίδα του καθεστώτος», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, επέρριψε μέρος της ευθύνης για την ένταση και στις ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή, λέγοντας ότι «επέτειναν τη σύγχυση» στο ήδη ασταθές περιβάλλον της νότιας Συρίας.
Μήνυμα προς το Ισραήλ και σχέδιο διαμεσολάβησης
Ο Μπάρακ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να εμπλακεί σε απευθείας διάλογο με τη Δαμασκό, με σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες του για την ανάδειξη νέων σουνιτών ηγετών στη Συρία. Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να λειτουργήσουν ως «ειλικρινής μεσολαβητής» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Άχμεντ αλ-Σαράα, από την έναρξη της θητείας του, έχει διαμηνύσει πως δεν θεωρεί το Ισραήλ εχθρό και ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται να διαμεσολαβήσει σε άτυπες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, με τόπο συνάντησης πιθανόν το Αζερμπαϊτζάν, εντός των επόμενων ημερών.
Αν μη τι άλλοι οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου την ώρα που η Τουρκία φέρεται να κινεί τα νήματα πίσω από τη σφαγή στη Σουέιντα, προκειμένου να εμποδίσει το νέο συριακό καθεστώς να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ.