Πακιστάν , Υγεία 2 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια ανησυχία! Ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος εξαπλώνεται στο Πακιστάν

Παγκόσμια ανησυχία! Ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος εξαπλώνεται στο Πακιστάν

Το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τη δημόσια υγεία: την εξάπλωση του ανθεκτικού σε φάρμακα τύφου. 

Αυτό έχει κλιμακωθεί από ένα μεμονωμένο ζήτημα σε μια εθνική κρίση, ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης στελεχών που είναι εκτεταμένα ανθεκτικά στα φάρμακα (XDR). 

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, το Πακιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ της ιατρικής επιστήμης και της εξελισσόμενης βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Ο τυφοειδής πυρετός, που προκαλείται από το βακτήριο «Salmonella enterica» ορότυπος Typhi, είναι μια υδατογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν παρατεταμένο πυρετό, κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικά προβλήματα. 

Ενώ ο τύφος ήταν ιστορικά θεραπεύσιμος με αντιβιοτικά, η κατάσταση στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί λόγω της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών.

Το 2016, περιπτώσεις τύφου XDR εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Hyderabad στη νοτιοανατολική επαρχία Sindh. 

Το στέλεχος XDR είναι ανθεκτικό σε πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η αμπικιλλίνη και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, καθώς και τα αντιβιοτικά μεταγενέστερης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες. 

Αυτό αφήνει τους γιατρούς με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, όπως η αζιθρομυκίνη ή οι καρβαπενέμες, οι οποίες όχι μόνο είναι πιο ακριβές αλλά και πιο δύσκολες στην πρόσβαση, ιδιαίτερα για πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος.

Από την αρχική ανίχνευση, το ξέσπασμα του τύφου XDR εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη Σιντ να παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. 

Η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, το Καράτσι, έχει αναφέρει χιλιάδες κρούσματα, γεγονός που την καθιστά το επίκεντρο της επιδημίας. 

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 11.000 περιπτώσεις τύφου XDR έχουν τεκμηριωθεί στο Πακιστάν, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος λόγω της ανεπαρκούς αναφοράς και της περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με έκθεση του The Guardian, η χώρα της Νότιας Ασίας έχει εμβολιάσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά κατά του τύφου από το 2019, αλλά αυτές οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κυρίως στο νότο της χώρας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ανθεκτικός στα φάρμακα τύφος. 

Υπάρχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί βόρεια, σύμφωνα με την έκθεση του Guardian.

Το ξέσπασμα έχει σημάνει συναγερμό διεθνώς, με αναφορές για ανθεκτικά στα φάρμακα κρούσματα τύφου σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από το Πακιστάν σε άλλες χώρες, και αυτό έχει μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν τοπικό ζήτημα σε παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της κορυφαίας αγγλικής εφημερίδας του Πακιστάν The Dawn, το Πακιστάν έχει το χειρότερο ποσοστό τύφου στη Νότια Ασία, με το εκτεταμένο στέλεχος XDR του «υπερμικροβίου» όπως ο συνδυασμός κακής υγιεινής, μολυσμένου νερού και αδιάκριτης χορήγησης αντιβιοτικών από ιατρούς. έχει μετατρέψει την ασθένεια σε τρομερή απειλή για την υγεία για εκατομμύρια Πακιστανούς, ιδιαίτερα τα παιδιά. 

Η αύξηση των κρουσμάτων τύφου XDR αποτελεί «ιδιαίτερα οξεία πρόκληση για την αδύναμη υποδομή υγείας του Πακιστάν», πρόσθεσε το άρθρο.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωση του τύφου XDR στο Πακιστάν.

Υπερχρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών:  Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η κατάχρηση και η κακή χρήση αντιβιοτικών. 

Στη χώρα, τα αντιβιοτικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, με αποτέλεσμα την υπερβολική και συχνά ακατάλληλη χρήση τους. 

Αυτό επέτρεψε σε βακτήρια όπως η «Salmonella Typhi» να εξελιχθούν και να αντισταθούν στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Κακή αποχέτευση και παροχή νερού:  Ο τύφος συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και η ανεπαρκής υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης του Πακιστάν έχει διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. 

Σε αστικές φτωχογειτονιές και αγροτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι σπάνια, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού:  Υπάρχει γενική έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την αντοχή στα αντιβιοτικά και τις σωστές πρακτικές υγιεινής μεταξύ του κοινού. 

Πολλοί άνθρωποι, αγνοώντας τους κινδύνους, αυτοθεραπεύονται με αντιβιοτικά, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αντίσταση.

Πυκνότητα πληθυσμού και αστικοποίηση:  Η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα σε πόλεις όπως το Καράτσι, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, έχει επιδεινώσει την εξάπλωση της νόσου. 

Οι μεταναστευτικές μετακινήσεις μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών παίζουν επίσης ρόλο στη μετάδοση ανθεκτικών στελεχών.

Το ανθρώπινο κόστος του τύφου XDR είναι τεράστιο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη νόσο και η παρατεταμένη ασθένειά τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της διάτρησης του εντέρου και του θανάτου, εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Η εξάρτηση από τα αντιβιοτικά τελευταίας επιλογής έχει επίσης αυξήσει το κόστος της θεραπείας, επιβαρύνοντας οικονομικά τόσο τις οικογένειες όσο και το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας τύφου XDR είναι σημαντικές. 

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Πακιστάν είναι ήδη αραιό και η αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων καταπονεί περαιτέρω τους ιατρικούς πόρους. 

Τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές, βλέπουν αυξημένο φόρτο ασθενών, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και την ανάγκη για ακριβότερα φάρμακα—όλα αυτά εκτρέπουν τους πόρους από άλλες προτεραιότητες υγειονομικής περίθαλψης.

Το έθνος της Νότιας Ασίας, ωστόσο, έχει λάβει πολλά βήματα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. 

Η άνοδος του τύφου XDR στο Πακιστάν είναι μια έντονη υπενθύμιση της παγκόσμιας πρόκλησης που θέτει η αντοχή στα αντιβιοτικά. 

Καθώς οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται, απειλούν να αντιστρέψουν την ιατρική πρόοδο δεκαετιών. 

Η εμπειρία του Πακιστάν με τον τύφο XDR χρησιμεύει ως «μελέτη περίπτωσης» στην επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Πακιστάν. Γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι η αντιμετώπιση του ανθεκτικού στα φάρμακα τύφου σε μια χώρα είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας υγείας, καθώς οι μολυσματικές ασθένειες δεν σέβονται τα εθνικά σύνορα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube