Πώς φτάσαμε να βρίσκεται και πάλι η Μέση Ανατολή στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου, ενώ όλοι δηλώνουν ότι δεν το επιθυμούν; 7 σημαντικές κινήσεις και δραματικά γεγονότα έχουν ανατρέψει όλα τα δεδομένα και τα σενάρια περί αυτοσυγκράτησης.

  • Τα ξημερώματα της Τρίτης το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στον Λίβανο: Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματα ξεκίνησαν «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ» σε λιβανέζικα χωριά στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα. Η Χεζμπολάχ υποστήριξε νωρίς την Τετάρτη ότι απέκρουσε επιτυχώς εισβολή ισραηλινού πεζικού. ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε. είχαν καλέσει το Ισραήλ να αποφύγει την χερσαία επέμβαση, ενώ και ειδικοί προειδοποιούσαν πως ο ισραηλινός στρατός «εύκολα θα μπει, αλλά δύσκολα θα βγει», δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί σε μία πολύμηνη σύγκρουση με βαρύ φόρο αίματος.
  • Αργότερα μέσα στην Τρίτη, διέρρευσαν πληροφορίες ότι το Ιράν προετοίμασε μια πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα: Αφού επιβεβαίωσε αναφορές για μια «επικείμενη» ιρανική πυραυλική επίθεση, ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους Ισραηλινούς να πάνε σε «προστατευμένους χώρους εάν ακούσουν σειρήνες»
  • Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Καθώς το Ισραήλ προετοιμαζόταν για το ιρανικό χτύπημα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δρόμο στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους – η αστυνομία είπε ότι οι δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν».
  • Στη συνέχεια, το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε τους περισσότερους από τους 200 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στη χώρα. Ένας Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ και ένα σχολείο στο κεντρικό Ισραήλ και ένα εστιατόριο στο Τελ Αβίβ χτυπήθηκαν. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι έπληξε τρεις στρατιωτικές βάσεις και ότι το 80% των πυραύλων έπληξαν τους στόχους τους.
  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι το Ιράν «θα πληρώσει βαρύ τίμημα»: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να αντεπιτεθεί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη «έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε». Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «στηρίζει πλήρως» το Ισραήλ.
  • Τα πλήγματα στη Βηρυτό συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και επαναλαμβάνονται και το πρωί της Τετάρτης: Ο ισραηλινός στρατός στέλνει παράλληλα πρόσθετες χερσαίες δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.
  • Το Ιράν προειδοποίησε πως σε περίπτωση αντιποίνων θα ακολουθήσει νέα πιο σκληρή απάντηση. 

Πηγή: Ναυτεμπορική