Σήμα στήριξης στο Ισραήλ από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κατήγγειλε τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του καθεστώτος θέτουν το αμερικανικό προσωπικό σε κίνδυνο.
«Είμαι ξεκάθαρη: το Ιράν είναι μια αποσταθεροποιητική, επικίνδυνη δύναμη στη Μέση Ανατολή, και η σημερινή επίθεση στο Ισραήλ απλώς καταδεικνύει περαιτέρω αυτό το γεγονός», είπε η Χάρις.
Σημείωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα έκτακτων καταστάσεων παρακολουθώντας την επίθεση.
«Υποστηρίζω πλήρως την εντολή του Προέδρου Μπάιντεν να καταρρίψει ο αμερικανικός στρατός ιρανικούς πυραύλους που στοχεύουν Ισραηλινούς, όπως κάναμε και τον Απρίλιο», πρόσθεσε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Το Ιράν συνιστά απειλή για όλη την περιοχή
Η Χάρις είπε επίσης ότι «θα διασφαλίζει πάντα ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να αμύνεται ενάντια στο Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή μόνο για το Ισραήλ, το Ιράν είναι επίσης απειλή για το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή, τα αμερικανικά συμφέροντα και τους αθώους πολίτες σε όλη την περιοχή που υποφέρουν από τις ενέργειες του ιρανικού καθεστώτων και τους υποστηριζόμενους από αυτό τροοκράτες», διεμήνυσε.
«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να λάβουμε οποιαδήποτε ενέργεια είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των αμερικανικών δυνάμεων και συμφερόντων έναντι του Ιράν και των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από το Ιράν», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, όπως το σύνολο σχεδόν της Δύσης, θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα.
Στο καθημερινό, βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι είπε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ «πρότεινε μια νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά, την επόμενη εβδομάδα».
Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενταθούν και «να γίνει το παν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας έτοιμος και πάλι να συνομιλήσει απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Μια συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε πραγματικά την ειρήνη», ειπε.
Η τελευταία, άκαρπη, συνάντηση των δύο πλευρών ήταν τον Ιούνιο. Τότε, η Ρωσία είχε απαιτήσει και πάλι από την Ουκρανία να εκχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της και να αποποιηθεί οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Το Κίεβο απέρριψε τα «τελεσίγραφα», όπως τα αποκάλεσε, και αμφισβήτησε τη βούληση της Μόσχας να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός.
Στις αρχές Ιουλίου πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και τους εμπορικούς εταίρους της εάν δεν επιτευχθεί ειρήνη μέσα σε 50 ημέρες και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζουν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, με χρηματοδότηση των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το μοναδικό αποτέλεσμα των δύο διαδοχικών συναντήσεων που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και τους Ουκρανίας ήταν η συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και πεσόντων.
Τραμπ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «καταστράφηκαν ολοσχερώς»
«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ότι αυτές «καταστράφηκαν ολοσχερώς».
«Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» υποστήριξε για άλλη μία φορά, δηλώνοντας ότι «θα χρειαστούν χρόνια» για να επαναλειτουργήσουν. «Αν ήθελε το Ιράν να το κάνει, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσε από το μηδέν, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες», πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.
Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι είναι απάντηση στις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς στρατιωτικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, οι οποίοι έχουν λάβει γνώση μιας νέας αναφοράς την οποία είδαν τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και συμμαχικές χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μόνο η μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν καταστράφηκαν ενώ στις δύο άλλες ο εμπλουτισμός ουρανίου θα μπορούσε να ξαναρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, εάν το αποφασίσει το Ιράν.
Τα αμερικανικά πλήγματα, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, στόχευσαν την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Φορντό, στα νότια της Τεχεράνης, και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και τη Νατάνζ, στις 22 Ιουνίου.
Μετά τους βομβαρδισμούς είναι ασαφές σε τι κατάσταση βρίσκεται το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά τα πλήγματα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μια προκαταρκτική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε για μερικούς μήνες, αλλά δεν καταστράφηκε τελείως.
Η Γκάμπαρντ ζητά διώξεις κατά Ομπάμα για “προδοτική συνωμοσία” κατά Τραμπ
Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.
Η Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητησε να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αφού τους κατηγόρησε για μια «προδοτική συνωμοσία» που είχε ως στόχο να παρουσιαστεί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.
Η ίδια δήλωσε ότι ο Ομπάμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του είχαν «θέσει τα θεμέλια για ένα πραξικόπημα που διήρκεσε χρόνια» κατά του Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, κατασκευάζοντας πληροφορίες ώστε να φανεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές. Σε αυτό, σύμφωνα με την Γκάμπαρντ, περιλαμβανόταν και η χρήση ενός φακέλου που είχε συντάξει Βρετανός αναλυτής πληροφοριών, ο Κρίστοφερ Στιλ, τον οποίο γνώριζαν ότι δεν ήταν αξιόπιστος.
The White House/Handout via REUTERS
Τι υποστηρίζει η Γκάμπαρντ
Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις εκλογές διέφεραν από εκείνες που είχαν πριν, οι οποίες έδειχναν ότι μάλλον δεν υπήρχε ρωσική παρέμβαση. Με ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις, ζητώντας διώξεις, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 2016 υπήρξε μια προδοτική συνωμοσία από αξιωματούχους στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησής μας».
«Στόχος τους ήταν να υπονομεύσουν τη βούληση του αμερικανικού λαού και να εφαρμόσουν, στην ουσία, ένα πολυετές πραξικόπημα με σκοπό να εμποδίσουν τον Πρόεδρο από το να εκπληρώσει την εντολή που του έδωσε ο αμερικανικός λαός», δήλωσε.
»Όσο ισχυρός κι αν είναι κάποιος, κάθε άτομο που ενεπλάκη σε αυτή τη συνωμοσία πρέπει να ερευνηθεί και να διωχθεί με βάση το πλήρες εύρος του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατία μας — και επομένως το μέλλον του έθνους μας — εξαρτώνται από αυτό».
Η Γκάμπαρντ, πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα που υποστηρίζουν την υπόθεσή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια μερικώς λογοκριμένη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με τις κυβερνοαπειλές ενόψει των εκλογών του 2016, καθώς και μια σειρά από παλαιότερα διαβαθμισμένα υπομνήματα, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από το γραφείο του Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Ομπάμα.
Ο Κλάπερ είναι ένας από τους αρκετούς αξιωματούχους που η Γκάμπαρντ κατονόμασε ως φερόμενους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη υποτιθέμενη συνωμοσία. Άλλοι που αναφέρθηκαν είναι ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA, ο Τζον Κέρι, τότε υπουργός Εξωτερικών, η Σούζαν Ράις, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Άντριου ΜακΚέιμπ, τότε αναπληρωτής διευθυντής του FBI — ο οποίος αργότερα συγκρούστηκε με τον Τραμπ — και ο ίδιος ο Ομπάμα.
Και ο Έπσταϊν θεωρία συνωμοσίας του Ομπάμα λέει ο Τραμπ
Η προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο η έρευνα για τη Ρωσία —την οποία ο Τραμπ επί μακρόν αποκαλούσε «απάτη»— έρχεται τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας ενός σκανδάλου που επιμένει να απασχολεί, αυτό του ατιμασμένου χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ενόψει δίκης για κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τη βάση του κινήματος «Κάνε την Αμερική Ξανά Μεγάλη» (MAGA) να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης λίστας με επιφανείς πελάτες του Έπσταϊν.
Ο Τραμπ, ως απάντηση, είτε έχει απορρίψει την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων είτε έχει ισχυριστεί ότι επινοήθηκαν από τον Ομπάμα και μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος τότε των ΗΠΑ.
«Η Απάτη της Ρωσίας»
Σχόλια που συνοδεύουν σειρά υπομνημάτων της εποχής Ομπάμα, τα οποία δημοσίευσε το γραφείο της Γκάμπαρντ, χρησιμοποιούν όρους χαρακτηριστικούς του Τραμπ και των πιο φανατικών υποστηρικτών του, παρουσιάζοντας μια υποτιθέμενη συνωμοσία με σκοπό να αμαυρωθεί η νίκη του στις εκλογές του 2016.
REUTERS/Nathan Howard/File Photo
Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα — με τίτλο «Η Απάτη της Ρωσίας» — που αναφέρεται σε συνάντηση της 9ης Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Ομπάμα: «Στελέχη του “Βαθέος Κράτους” στην κοινότητα πληροφοριών (IC) άρχισαν να διαρρέουν κραυγαλέα ψευδείς πληροφορίες στην Washington Post ισχυριζόμενοι ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε “κυβερνομέσα” για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών».
»Αργότερα το ίδιο βράδυ, μια ακόμη διαρροή προς την Washington Post υποστήριζε ψευδώς ότι η CIA “κατέληξε σε μυστική αξιολόγηση πως η Ρωσία παρενέβη” στις εκλογές για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ».
Στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το έγγραφο συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Ομπάμα δημοσιοποιεί την αποχαρακτηρισμένη Αξιολόγηση της Κοινότητας Πληροφοριών (ICA). Σε αυτήν διατυπώνεται ψευδής ισχυρισμός — βάσει εν μέρει “νέων πληροφοριών” που ήρθαν στο φως μετά τις εκλογές — ότι ο Πούτινκαθοδήγησε προσπάθεια για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτές οι “νέες πληροφορίες” αργότερα επιβεβαιώνεται ότι είναι ο φάκελος Στιλ».
Η αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση της Γκάμπαρντ, «απέκρυψε» προηγούμενες εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, οι οποίες ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν διέθετε ούτε την πρόθεση ούτε τα μέσα για να παραβιάσει με επιτυχία τη διαδικασία των εκλογών.
Ο φάκελος Στιλ, που περιείχε σκανδαλώδεις λεπτομέρειες σχετικά με «kompromat» — υλικό γιαεκβιασμό — που φέρεται να κατείχαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος του Τραμπ, αποτέλεσε τμήμα της βάσης για τη μακρόχρονη έρευνα που διεξήγαγε ο Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος είχε οριστεί ειδικός ανακριτής για την υπόθεση Ρωσία.
Η μετέπειτα έκθεση του Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη «με εκτεταμένο και συστηματικό τρόπο» στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά «δεν αποδείχθηκε ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν ή συνεργάστηκαν» με τις δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η Γκάμπαρντ
Ο διορισμός της Γκάμπαρντ ως διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους του Τραμπ. Προκάλεσε έντονη κριτική, λόγω της απουσίας προηγούμενης εμπειρίας της στον τομέα των πληροφοριών — δεν είχε καν υπηρετήσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή με σχετική αρμοδιότητα — και λόγω του ιστορικού της με δηλώσεις υπέρ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και της αναπαραγωγής αφηγήσεων του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.