Ιωάννης Μάζης: Έτσι ερμηνεύω τα δεδομένα

Ιωάννης Μάζης: Έτσι ερμηνεύω τα δεδομένα

Ιωάννης Μάζης: Στις 25/6 είχα προβλέψει αυτήν τη χερσαία επέμβαση για τον μήνα Σεπτέμβριο και άκουσα στομφώδη αντίδραση… Υπάρχει μια πολύ σημαντική δήλωση που αναφέρατε προ ολίγου, ότι το Ιράν δεν θα αποστείλει δυνάμεις στο Λίβανο και η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα από μόνη της να ανταποκριθεί σε μια χερσαία επέμβαση το Ισραήλ. Πως την ερμηνεύω.

Το Ιράν μένει εκτός παιγνίου. Είναι βέβαιο, ότι θα ενισχύσει στρατωτικάτ η Χεζμπολάχ, όπως και με ηγετικά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, τα οποία θα ενισχύσουν την δεκαπεντάδα διοίκησης που έχει απομείνει στη Χεζμπολάχ, η οποία έχει εξαϋλωθεί. Αυτά τα δύο γεγονότα μας βάζουν να σκεφτούμε, ότι το Ιράν είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη θέση. Δεν έχει αποφασίσει να έρθει σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των Ισραηλινών, αλλά και των Αμερικανών και τον βρετανών που βρίσκονται στην περιοχή.

Θα βοηθήσει χωρίς να το δηλώνει. Θα βοηθήσει με την Αλ Κουντς. Αυτό συμφωνεί με τις βαθύτερες ανησυχίες των Αμερικανών, ότι δεν θα ήθελε ο πόλεμος να εξελιχθεί σε περιφερειακό. Ελπίζω, ότι θα γίνει περιορισμένη χερσαία επίθεση που δεν θα οδηγήσει σε γενικότερες κλιμακώσεις. Οι Αμερικανοί θα στηρίξουν μέχρι τέλους το Ισραήλ και θα το κάνουν ανεξαρτήτως προέδρου, είτε Τραμπ είτε Χάρις. Έχουν δηλώσει και οι δύο, ότι θα το κάνουν. Το θέμα είναι, ότι η Χάρις στοχεύει σε ένα μουσουλμανικό ακροατήριο, το οποίο έχει ενοχληθεί από αυτές τις δηλώσεις.

Η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας Κύπρου-ΗΠΑ είναι πολύ σωστή. Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο με αφορμή αυτήν την ευκαιρία θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση της ασπίδας, σε περίπτωση που γίνει έκρηξη τέτοιου μετώπου. Το απεύχομαι και δεν το βλέπω πιθανό. Όλα αυτά προϋποθέτουν την ισχυρή στάση του Ιράν, η οποία προς το παρόν είναι πολύ σκεπτική.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube