Βηματοδότης: Η άμεση αντίδραση της Κύπρου να αποκλειστεί από τη μετάδοση του Famagusta

Βηματοδότης: Η άμεση αντίδραση της Κύπρου να αποκλειστεί από τη μετάδοση του Famagusta

Eάν ισχύει η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, τότε εξαιρείται και η Κύπρος. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τι θα συμβεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει να προβάλλεται η σειρά από το Netflix.

ι Τούρκοι λένε, χωρίς ακόμα να υπάρξει οποιαδήποτε επιβεβαίωση, ότι έκαναν μια συμφωνία με το Netflix προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η σειρά «Famagusta» στον κατάλογο των πελατών της πλατφόρμας στην Τουρκία καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός της Ελλάδας. Μια συμφωνία που έγινε από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) της γειτονικής χώρας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του.

Κάτι που σημαίνει, ότι εάν ισχύει η συμφωνία, εξαιρείται και η Κύπρος. Τι είχε συμβεί; Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Εμπουμπεκίρ Σαχίν τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, πως έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Netflix, ώστε η σειρά να προβάλλεται μονάχα στη χώρα παραγωγής του.

Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τι θα συμβεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει να προβάλλεται η σειρά από το Netflix, αλλά η στήλη ζήτησε την επίσημη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αφού αναφέρεται σε απόφαση μιας ιδιωτικής πλατφόρμας, σημείωσε: «Ως διαχρονική θέση αρχής εμείς στηρίζουμε την προβολή της ιστορικής αλήθειας και επιχειρώντας να περιορίσει η Τουρκία την προβολή, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και την αλήθεια».

***

Γιατί το τουρκικό σίριαλ «Κάποτε στην Κύπρο» δεν ανέβηκε στο Netflix
Να σας πω τώρα πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός για τα γεγονότα στην Κύπρο τη δεκαετία του΄60 δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι επίσημη γραμμή και μάλιστα σε επίπεδο κρατικής τηλεόρασης.

Από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 το κανάλι TRT 1 μετέδωσε σε δυο κύκλους 24 επεισόδια της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» (Bir Zamanlar Kibris). Το ιστορικό δράμα γυρίστηκε στα κατεχόμενα και πραγματεύεται μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας Τουρκοκυπρίων τα γεγονότα από το 1963 έως την τουρκική εισβολή του 1974, την «επιχείρηση ειρήνευσης και απελευθέρωσης» κατά το αφήγημα της Άγκυρας.

Χαιρετίζοντας τότε την προβολή της σειράς ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ συνεχάρη τους συντελεστές που διαδίδουν στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο την «αληθινή ιστορία». Η τουρκική σειρά δεν ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix, εναντίον του οποίου ξιφουλκεί τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν, όμως διαδόθηκε σε εκατομμύρια τουρκόφωνους τηλεθεατές.

Όσο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα γυρίσματα μέσα σε ένα σπήλαιο στην περιοχή του κατεχόμενου Λευκόνοικου, οι οποίες προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των τούρκων γεωλόγων, αποτελούν μια λεπτομέρεια αυτής της ιστορίας που πάντως έχει τη σημασία της…

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube