REAL TIME |

ΗΠΑ , Τουρκία 30 Σεπτεμβρίου 2024

Το FBI αποκάλυψε δίκτυο χρηματοδότησης του ISIS με κρυπτονομίσματα μέσω Τουρκίας

Το FBI αποκάλυψε δίκτυο χρηματοδότησης του ISIS με κρυπτονομίσματα μέσω Τουρκίας

Η Τουρκία είναι βασικός αγωγός για παράνομες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία

Το κατηγορητήριο ενός Αμερικανού πολίτη, που διώκεται για χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αποκάλυψε πώς η Τουρκία είναι βασικός αγωγός για παράνομες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία.

Ο Mohammed Azharuddin Chhipa, ένας 35χρονος κάτοικος στη Βιρτζίνια και πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ με καταγωγή από την Ινδία, μετέφερε πάνω από 188.000 δολάρια στο ISIS. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των μαχητών του ISIS και των οικογενειών τους στη Συρία, χρησιμοποιώντας Τούρκους μεσάζοντες και κρυπτονομίσματα.

Σε μια ένορκη κατάθεση στις 4 Μαΐου 2023, ο ειδικός πράκτορας του FBI Gary T. Marosy εξήγησε ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν μέσω κρυπτονομισμάτων, μιας δύσκολα ανιχνεύσιμης μορφής νομίσματος, σε ταχυμεταφορείς στην Τουρκία. Αυτοί οι ταχυμεταφορείς θα μετέτρεπαν στη συνέχεια το κρυπτονόμισμα σε μετρητά, τα οποία μεταφέρονταν κρυφά στη Συρία χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες αποκάλυψαν ότι η επαφή του Chhipa στη Συρία τον συμβούλεψε να μη στείλει χρήματα απευθείας στη Συρία ή αλλού, αλλά να τα διοχετεύσει μέσω της Τουρκίας, όπου το ISIS θα μπορούσε να συλλέξει με ασφάλεια τα μετρητά και να τα ανακατευθύνει για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του στη Συρία.

Ο Chhipa, ένας επαγγελματίας του τομέα πληροφορικής που ζει στις ΗΠΑ από την ηλικία των τεσσάρων ετών μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς του από την Ινδία, μπήκε στο στόχαστρο του FBI το 2019. Η υπηρεσία επιβολής του νόμου ειδοποιήθηκε όταν δώδεκα λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαχειριζόταν άρχισαν να δημοσιεύουν βίαια μηνύματα τζιχαντιστών. Σε μια ανάρτηση με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 έγραψε: “Το σπαθί είναι απαραίτητο. Η τζιχάντ είναι απαραίτητη. Τίποτα δεν τρομάζει τους εχθρούς – τους εχθρούς των μουσουλμάνων – τίποτα δεν τους τρομάζει όπως η δύναμη, η δύναμη και τα όπλα… Η Τζιχάντ είναι ένα τούβλο και σταθερός πυλώνας της Σαρία… Αυτή η θρησκεία δεν μπορεί να εδραιωθεί και να φυτευτεί σταθερά χωρίς τζιχάντ, πάντα”.

Την ίδια μέρα, σε άλλη ανάρτηση, ο Chhipa ανέφερε τον Shaykh al-Allamah Humud Ibn Ulqa ash-Shu’aybi, έναν διάσημο ριζοσπάστη Σαουδάραβα κληρικό που υποστήριξε τους Αφγανούς Ταλιμπάν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε μια συνομιλία στις 16 Μαρτίου 2019, ο Chhipa είπε ότι είτε θα κατέληγε στη φυλακή, είτε θα συμμετείχε σε τζιχάντ μετακομίζοντας στο εξωτερικό είτε θα γινόταν μάρτυρας σκοτώνοντας τον εαυτό του. Τον Ιούνιο του 2019, κατά τη διάρκεια επικοινωνιών με έναν μυστικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που διευθύνεται από το FBI, ο Chhipa παραδέχτηκε την υποστήριξή του στο ISIS και εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον όσων αποκαλούσε άπιστους και υποκριτές, ελπίζοντας να πεθάνει στο όνομα του Αλλάχ. Ο Chhipa έφυγε από τη χώρα στις 2 Αυγούστου 2019, πιστεύοντας ότι θα συλληφθεί μετά από ένταλμα έρευνας του FBI που εκτελούνταν στο σπίτι του. Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν μπλε ειδοποίηση μέσω της INTERPOL, ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση ή την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με αυτόν σε σχέση με ποινική έρευνα. Ο Chhipa αναγκάστηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ πριν φτάσει στην Αίγυπτο, μέρος της προγραμματισμένης απόδρασης πολλαπλών διαδρομών του μέσω του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Παναμά και της Γερμανίας. Συνελήφθη κοντά στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας και απελάθηκε στις ΗΠΑ από τις μεξικανικές αρχές στις 16 Αυγούστου 2019.

Το FBI αποκάλυψε μια κρύπτη αποδεικτικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία περιελάμβανε οδηγίες για την κατασκευή βόμβας, αντίγραφα PDF της έκδοσης Dabiq του ISIS και φωτογραφίες που απεικονίζουν αποκεφαλισμούς και ένοπλους μαχητές του ISIS.

Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ χωρίς να αντιμετωπίσει κατηγορίες, ο Chhipa πίστεψε ότι δεν υπήρχαν υποψίες πάνω του και συνέχισε τις δραστηριότητές του για λογαριασμό του ISIS. Επικοινωνούσε συχνά με Βρετανίδες γυναίκες του ISIS που ζούσαν στη Συρία, οι οποίες χρηματοδοτούσαν μαχητές του ISIS και βοηθούσαν στη διαφυγή των μελών της οικογένειάς τους από το διαβόητο στρατόπεδο Al Hol.

Ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 2016 για να στεγάσει Ιρακινούς και Σύρους που εγκατέλειψαν τις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 50.000 γυναίκες και παιδιά είχαν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό τμήμα του στρατοπέδου, γνωστό ως παράρτημα, μετά την τελική ήττα του ISIS από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το παράρτημα φυλάσσεται από μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι φέρεται να είναι ανοιχτοί σε δωροδοκίες για να επιτρέψουν στα μέλη της οικογένειας του ISIS να διαφύγουν από τον καταυλισμό. Το παράρτημα συνεχίζει να χρησιμεύει ως προπύργιο για την ιδεολογία του ISIS, λειτουργώντας σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό νόμο σαρία παρόμοιο με αυτόν του ISIS. Οι SDF θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.

Ξεκινώντας τον Νοέμβριο του 2019, ο Chhipa άρχισε να καταθέτει μετρητά στον τραπεζικό του λογαριασμό, να μετατρέπει τα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα μέσω των Coinbase και Binance και να τα στέλνει στην Τουρκία. Η ανάλυση του FBI αποκάλυψε ότι περισσότερα από 18.000 δολάρια στάλθηκαν σε εμβάσματα κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με γυναίκες του ISIS στη Συρία, 61.000 δολάρια πήγαν σε εμβάσματα που βρίσκονται στην Τουρκία και περισσότερα από 60.000 δολάρια παραμένουν άγνωστα.

Το FBI χρησιμοποίησε αρκετούς μυστικούς λογαριασμούς για να επικοινωνήσει με τον Chhipa και την επαφή του με το ISIS στη Συρία μέσω αυτού που είναι γνωστό ως FBI Controlled Persona (FBICP), το οποίο αναφέρεται σε λογαριασμούς που λειτουργούν από μυστικούς πράκτορες ή εμπιστευτικές ανθρώπινες πηγές. Αυτή η επικοινωνία συνέβαλε καθοριστικά στην αποκρυπτογράφηση του σχεδίου που έτρεχε ο Chhipa για το ISIS.

Στα τέλη Απριλίου 2023, το FBI έθεσε τον Chhipa υπό στενή παρακολούθηση, κάτι που παρατήρησε, ωθώντας τον να προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα για δεύτερη φορά. Έλαβε συμβουλές από άγνωστο άτομο με γερμανικό αριθμό τηλεφώνου για το πώς να αποφύγει τον εντοπισμό. Όταν έβγαλε 8.000 δολάρια σε μετρητά από τον τραπεζικό του λογαριασμό, το FBI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε να δραπετεύσει. Ο Chhipa συνελήφθη από το FBI στις 4 Μαΐου 2023 με ένταλμα σύλληψης που τον κατηγορεί για παροχή υλικής υποστήριξης στο ISIS, ένα έγκλημα που επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πιθανώς απελευθέρωση υπό ισόβια επιτήρηση. Κρατήθηκε εν αναμονή της δίκης του στις 10 Μαΐου 2023.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Chhipa είχε σχέση με την Allison Fluke-Ekren, μια Αμερικανίδα μέλος του ISIS από το Κάνσας που εκτίει επί του παρόντος ποινή κάθειρξης 20 ετών. Η Fluke-Ekren ομολόγησε την ενοχή της το 2022 για την οργάνωση και την ηγεσία του “Khatiba Nusaybah”, ενός τάγματος όπου περίπου 100 γυναίκες και κορίτσια οι οποίες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση αυτόματων όπλων, χειροβομβίδων και ζωνών αυτοκτονίας. Οι δύο τους παντρεύτηκαν μέσω μιας διαδικτυακής συνάντησης και ο Chhipa προσπαθούσε να υιοθετήσει τα παιδιά της Fluke-Ekren.

ΠΚ

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube