ΗΠΑ , Ρωσία 5 Σεπτεμβρίου 2024

Τι αποκαλύπτει το FBI για τις μυστικές ψυχολογικές επιχειρήσεις του Πούτιν στην Ευρώπη

Τι αποκαλύπτει το FBI για τις μυστικές ψυχολογικές επιχειρήσεις του Πούτιν στην Ευρώπη

Τι αναφέρει το Politico

Ωστόσο, μεταξύ του μεγάλου όγκου πληροφοριών που κατατέθηκαν στο δικαστήριο το FBI αποκάλυψε και μια άλλη βόμβα: Μια ρωσική επιχείρηση με σκοπό τη χειραγώγηση Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων επιρροής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει τη διαίρεση, να δυσφημίσει την Αμερική και να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πλήθος ρωσικών εγγράφων, σημειωμάτων και πρακτικών από ρωσικές συναντήσεις ψυχολογικού πολέμου.

Τα έγγραφα συγκεντρώθηκαν από το FBI και κατατέθηκαν σε δικαστική ένορκη βεβαίωση ως μέρος των κατηγοριών της Τετάρτης. Ο φάκελος των 277 σελίδων περιγράφει λεπτομερώς τα ρωσικά σχέδια για να φέρουν τους Ευρωπαίους με το μέρος τους.

Ένα υπόμνημα από τη «Υπηρεσία Κοινωνικού Σχεδιασμού» της Ρωσίας περιγράφει ένα σχέδιο για τη στόχευση ανθρώπων μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να παρακάμπτονται τα φίλτρα bot των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Η Social Design Agency ενεργεί υπό τις εντολές του αναπληρωτή προσωπάρχη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Κιριένκο, σύμφωνα με την ένορκη βεβαίωση του δικαστηρίου του FBI.

Το ρωσικό έγγραφο αναφέρει ότι ο στόχος της εκστρατείας είναι να «προκαλέσει στο κοινό λογικές (όπως, “αλήθεια, γιατί ΕΜΕΙΣ πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;”) και συναισθηματικές (όπως, “οι Αμερικανοί είναι τέτοια καθάρματα!”) αντιδράσεις».

Βασίστηκαν, επίσης, στους λεγόμενους τομείς doppelgänger για τη διάδοση ψεύτικων άρθρων και περιεχομένου που έκαναν να φαίνεται ότι προέρχονται από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Τα domains περιλάμβαναν απομιμήσεις των Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi και άλλων, ενώ πληρώνονταν με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του FBI.

Η ρωσική ομάδα ψυχολογικών επιχειρήσεων εντόπισε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για ρωσική επιρροή.

«Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρεται σε ένα από τα ρωσικά έγγραφα, προφανώς αναφερόμενο στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απαξιώσουμε τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην αναποτελεσματική πολιτική των κυρώσεων», αναφέρει το FBI σε εσωτερικό ρωσικό σημείωμα.

Ένα άλλο έγγραφο της Υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού περιγράφει μια επιχείρηση με την ονομασία «Υποκίνηση διεθνών συγκρούσεων» που στοχεύει συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της: «Η κλιμάκωση των εσωτερικών εντάσεων… για την προώθηση των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και «η επιρροή σε πραγματικές συγκρούσεις και η τεχνητή δημιουργία καταστάσεων σύγκρουσης» μέσω ψεύτικων άρθρων, influencers, καθώς και στοχευμένων αναρτήσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ρωσικό έγγραφο προσθέτει ότι στόχος ήταν η «αποσταθεροποίηση της κοινωνικής κατάστασης» στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσω της «διάδοσης πρόσθετων ψευδών αφηγήσεων», «ψεύτικων βίντεο, εγγράφων και καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών», «σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ψεύτικων και πραγματικών αποσπασμάτων από influencers».

Πηγή: Politco, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube