«Tα στοιχεία που κρύψαμε» κρύβουν και τις «δικές» μας ενοχές…

«Tα στοιχεία που κρύψαμε» κρύβουν και τις «δικές» μας ενοχές…

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

«Τα τουρκικά εγκλήματα δεν είναι στο Netflix είναι στα στοιχεία που κρύψαμε» ήταν ο τίτλος του άρθρου του συνάδελφου Άριστου Μιχαηλίδη στον «Φ» στις 7.9.24.

Ο αρθρογράφος αναφέρει την πρόσφατη περίπτωση της Ιρμγκαρντ Φούρτσνερ, 99 χρόνων , που το 2022 καταδικάστηκε στη Γερμανία σε φυλάκιση δύο χρόνων για συνέργεια δολοφονιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν μόνο στενογράφος αλλά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι γνώριζε άρα ήταν συνεργός. Για εγκλήματα πριν 80 τόσα χρόνια…Ενώ στην Κύπρο τα εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρσης έγιναν πριν 50 χρόνια και η εθνοκάθαρση  συνεχίζεται και το νόμιμο κράτος ποτέ δεν επιδίωξε τη καταδίκη…  όχι μόνο… αλλά «οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου πορεύονται με γνώμονα το «καλό κλίμα» και το βλακώδες «εκάμαμεν τζι εμείς». Να σιωπήσουμε… και να λύσουμε το Κυπριακό. Τι απίστευτη ψευδαίσθηση, τι μικρόνοια! Που φτάνει στην παρόνοια…Σιωπή, όμως, να μην χαλούμε το κλίμα».

Στο ίδιο θέμα και ο συνάδελφος Φρίξος Δαλίτης «Φ» 9.9.24 «Famagusta και ιστορικές αλήθειες που δεν λέχθηκαν»,  τόνισε ότι «η αλήθεια της ιστορίας κρύφτηκε δυστυχώς πίσω από την ανεπάρκεια του κράτους να μιλήσει με αλήθειες …Οι αλήθειες της ιστορίας είναι αμείλικτες και δεν καρφώνουν μόνο τα εγκλήματα της Τουρκίας αλλά και τις αρχές του κράτους…Φταίει όμως η Πολιτεία που δεν τόλμησε να μιλήσει όπως έπρεπε για τις αλήθειες της τουρκικής εισβολής…»

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1505507/ta-tourkika-egklimata-den-ine-sto-netflix-ine-sta-stichia-pou-kripsame/ 

https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1505924/i-famagusta-ke-i-istorikes-alithies-pou-den-lechthikan/ 

Πώς θα μιλήσουν όμως συνάδελφοι,  όταν έτσι κρύβονται και οι δικές των  ενοχές; Μερικά από τα «στοιχεία που κρύψαμε».

Αγνοούμενοι 

Η  συνωμοτική σιωπή τους είναι απότοκη της ένοχης ανοχής τους, όπως  στην  ίδρυση της ΔΕΑ το 1981 και τους περιοριστικούς όρους εντολής που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να απαιτήσει διόρθωσή των και της υποτακτικής ανοχή τους να δέχονται ο ίδιος ο θύτης, ΤΟΥΡΚΙΑ,  να είναι , μετά την ΕΕ και την ΚΔ ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της ΔΕΑ! Έτσι η  Τουρκία διατηρεί εγκλωβισμένη τη διαδικασία υπό τον δικό της έλεγχο, να μην ξεφύγει και απαιτηθούν ευθύνες για τις δολοφονίες των ανθρώπων μας.

Όταν με την καταρχήν ένοχη συνωμοτική συμμετοχή του ΟΗΕ,  του τότε ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό του φιλότουρκου Αργεντινού Ούγκο Γκόμπι (τιμήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ)  και του ιδίου του ΓΓ Κούλτ Βάλτχάιμ, διευθετήθηκε (με την ανοχή και δικών μας)  όπως οι  Όροι Εντολής της ΔΕΑ απαγορεύουν την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια των θανάτων με σκοπό την απόδοση ευθυνών για τους δολοφονίες. Οι δύο απαράδεκτες  συγκεκριμένες παράγραφοι στους Όρους Εντολής της εδώ – 

Παράγραφος 9 – «Όλη η διαδικασία και τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο».

Παράγραφος 11 – «Η Επιτροπή δεν θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων».

Έγραψα τέσσερα τουλάχιστον άρθρα ξεσκεπάζοντας το  θέμα στην «Σημερινή», και για την βράβευση του Γκόμπι από την Τουρκία.

Σημερινή 11 Νοεμβρίου 2015  «Πώς έγινε «δικοινοτικό» το θέμα και πώς «θάφτηκε» η δικαιοσύνη». «Οι Ευθύνες του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους – Ο ρόλος του Γκόμπι υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και οι βρετανικές του ράχες…»   Μέρος Α’,   μπορείτε να το διαβάσετε εδώ γιατί το αρχείο της «Σημερινής» δεν βγάζει την έκδοση της 11/11/2015 : https://olympiada.wordpress.com/2015/11/12/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/ 

Σημερινή 12 Νοεμβρίου 2015 –«Το τουρκικό ΥΠΕΞ βραβεύει τον Γκόμπι»  Μέρος Β’.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/283157/to-tourkiko-ypeks-vravevei-ton-gkompi 

Σημερινή 3 Αυγούστου 2016 – «Θύτης και χρηματοδότης η Άγκυρα!»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/352072/thytis-kai-xrimatodotis-i-agkyra 

Σημερινή 10 Αυγούστου 2016 – « Νομικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες»

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/353795/nomikes-politikes-kai-ithikes-efthynes 

Ο δείκτης στην  ιστοσελίδα της ΔΕΑ με τους χρηματοδότες  ημερ. 31.8.2024 

Στις 29 Μαΐου 2018 έστειλα και ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της Κυπριακής Βουλής  με τίτλο « Ο τέλειος αυτό-εξευτελισμός του θύματος» για την ανοχή των τουρκικών εγκλημάτων,  με κατάλογο των προηγούμενων άρθρων μου για το θέμα και την ίδρυση της ΔΕΑ. Καμία απάντηση… Και η οποία δημοσιεύθηκε στην «Σημερινή» 2.6.2018 εδώ :

Ανοικτή επιστολή: Ο τέλειος αυτο-εξευτελισμός του θύματος

https://simerini.sigmalive.com/article/2018/6/2/anoikte-epistole-o-teleios-auto-exeutelismos-tou-thumatos/ 

Ο Τ/κ δολοφόνος Τουρκούτ Γεναγλαρί 

Ωμές ομολογίες – του  Τ/κ δολοφόνου  αιχμαλώτων 1974 Turgut Yenagrali

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Τ/κ δολοφόνου Ε/κ αιχμαλώτων, Τουρκούτ Γεναγλαρί από τα τουρκικά στα ελληνικά, που κατέβασαν οι Τούρκοι αλλά διασώθηκε από το Sigmalive, την οποία μετέφρασα ( Φανούλα Αργυρού), και παρουσίασε στην Πρώτη Εκπομπή του το Ράδιο Πρώτο  και δημοσιεύθηκε στο sigmalive 4.6.2018. Διαβάστε εδώ – 

https://www.sigmalive.com/news/local/512225/graptos-olokliri-i-synentefksi-tou-tk-dolofonou-ek-amaxon 

Άρθρο και του συνάδελφου Λάζαρου Μαύρου, 26.5.2018 «Υπερήφανος δολοφόνος αιχμαλώτων 1974 Turgut Yenagrali και… Ανεπρόκοπο κράτος».    

https://simerini.sigmalive.com/article/2018/5/26/uperephanos-dolophonos-aikhmaloton-1974-turgut-yenagrali-kai/

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΗΝΩΝΑ ΡΩΣΣΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο οργανισμός ERPIC επίσης, που εδρεύει στη Λάρνακα, εξέδωσε  βιβλίο που περιλαμβάνει έγγραφα του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 1974 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974 καθώς και  εκθέσεις του μ. Ζήνωνα Ρωσσίδη με πρόλογο από τον κ. Χριστόδουλο Πελαγία, διευθύνων σύμβουλου του ERPIC.    Ποιος ΟΗΕ, ποια Κυπριακή Κυβέρνηση ή Βουλή των Αντιπροσώπων,  έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τις εκθέσεις εκείνες του Ζήνωνα Ρωσσίδη ή γνωρίζει γι΄αυτές άραγε;  Το βιβλίο εδώ:

Βιασμοί Ελληνίδων – «Τρισάθλιο κράτος με τρισαθλιότερους ηγέτες»

Ο μ. συνάδελφος Κωστάκης Αντωνίου, και ας είναι ελαφρύ το χώρα που τον σκέπασε είχε γράψει το άρθρο «Τρισάθλιο κράτος με τρισαθλιότερους ηγέτες» στην «Σημερινή» 19 Δεκεμβρίου 2015,  όπως και ο Άριστος Μιχαηλίδης  τον ίδιο καιρό στον «Φιλελεύθερο» «Δουλεύοντας χωρίς μυαλό» 18.12.2015. Με αφορμή την καταγγελία στις 17 Δεκεμβρίου 2015, της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι είχαν ζητήσει…  πιστοποιητικά βιασμού από βιασθείσες από τους Τούρκους στρατιώτες Ελληνίδες κατά τις εισβολές του 1974!

Στα εγκλήματα αυτά αναφέρθηκαν πρωτοσέλιδα οι βρετανικές εφημερίδες, όπως το χαρακτηριστικό της SUN (Βάρβαροι)5 Αυγούστου 1974. Διαβάστε στο δίγλωσσο βιβλίο της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη  «Αιματηρή Αλήθεια-Bloody Truth»)  το «Βήμα» Λονδίνου, 8 Αυγούστου 1974 κ.ά.

Στις 23 Ιανουαρίου 1977, η βρετανική «Sunday Times», εξασφάλισε αντίγραφο απόρρητης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρήκε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση επτά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα, με τον καταδικαστικό τίτλο «Τουρκικές θηριωδίες: Τι αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση» και τον υπότιτλο «Τα τρομερά μυστικά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», πληροφορίες για τις τουρκικές βαρβαρότητες, φόνους, βιασμούς, λεηλασίες το 1974…  Για να εξοργιστεί το βρετανικό Φόρειν ΄Οφις προσπαθώντας  απεγνωσμένα να μάθει από που διέρρευσε η έκθεση!  Επειδή  η δημοσίευση ήταν μόνον τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση Μακαρίου/Ντενκτάς/Βάλντχαϊμ, όταν και κρατήθηκαν τα πρακτικά των οδηγιών προς τους διαπραγματευτές με τις 4 κατευθυντήριες γραμμές για επανέναρξη των ενδο-κοινοτικών συνομιλιών και τη μετατόπιση του Κυπριακού από θέμα εισβολής και κατοχής σε… δικοινοτική διαφορά!

Βρετανικά έγγραφα – εκτρώσεις στα νοσοκομεία των βάσεων 

Το βρετανικό έγγραφο ημ. 19.5.1977, το οποίο αποκάλυψε την αλλαγή της νομοθεσίας στις Βρετανικές Βάσεις το φθινόπωρο του 1974, για να δικαιούνται οι γιατροί να κάνουν εκτρώσεις στις βιασθείσες γυναίκες κατά την τουρκική εισβολή.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2006, με την αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων για τους τουρκικούς βιασμούς Ελληνίδων γυναικών κατά τις τουρκικές εισβολές, δημοσιεύσαμε στη «Σημερινή» ότι οι βρετανικές Βάσεις το 1974 είχαν απευθείας μαρτυρίες για τους τουρκικούς βιασμούς Ελληνοκυπρίων γυναικών. Κατόπιν παράκλησης της κυπριακής Κυβέρνησης και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού   διενήργησαν πολλές εκτρώσεις σε Ελληνοκύπριες που είχαν βιαστεί από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Μάλιστα, για να μπορέσουν να καλυφθούν νομικά οι χειρουργικές εκείνες επεμβάσεις, οι βρετανικές Αρχές χρειάστηκαν να τροποποιήσουν τον περί εκτρώσεων νόμο…Στα έγγραφα που βρήκα τουλάχιστον αναφέρονται 40 και πλέον Ελληνοκύπριες θύματα…
Οι εκτρώσεις είχαν ξεκινήσει στο Νοσοκομείο Πριγκίπισσα Μαίρη (Princess Mary) στο Ακρωτήρι, στις 22 Οκτωβρίου 1974…

Οι Βρετανοί δεν ήθελαν να γίνουν θέμα οι βιασμοί!


Πέρα, όμως, από τη βοήθεια που προσέφεραν στα νοσοκομεία των Βάσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, η Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1974 εισηγείτο στο Φόρεϊν Όφις ότι έπρεπε να βοηθήσουν να έκλεινε ουσιαστικά το θέμα των βιασμών και έτσι να μην επανερχόταν ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για να προχωρήσουν οι συνομιλίες Κληρίδη/Ντενκτάς…

Ούτω και έγινε…

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία

Στη δεύτερη έκδοση της Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2010 με τον πιο πάνω τίτλο (Κείμενο Βαγγέλη Κουφουδάκη, Επιμέλεια Μίλτου Μιλτιάδου, Ανδρέα Λυρίτσα, Μαρίας Γεωργίου), υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Βιασμοί και καταναγκαστική πορνεία», στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της εισβολής και αμέσως μετά από αυτή, διέπραξαν μεγάλο αριθμό αποδεδειγμένων βιασμών Ελληνοκυπρίων γυναικών και παιδιών ηλικίας από 12 μέχρι και 71 ετών…Ο βιασμός και η ατίμωση γυναικών είναι ένα άκρως ειδεχθές έγκλημα, με τραγικές επιπτώσεις για το θύμα… Τα αποδεικτικά στοιχεία για τους βιασμούς προήλθαν από τις καταθέσεις θυμάτων αυτοπτών μαρτύρων, ιατρικού προσωπικού, ακόμα και μελών του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού… Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι έχει ληφθεί οποιοδήποτε πειθαρχικό μέτρο από τις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές γι’ αυτές τις ενέργειες.
»Ο βιασμός και η καταναγκαστική πορνεία απαγορεύονται ρητά από το άρθρο 27 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 και από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης…» 

(www.moi.gov.cy/pio ) ISBN 978-9963-38-793-9.

Η κυπριακή Κυβέρνηση  όντως κατέχει πλήρη στοιχεία, όπως και ο Ερυθρός Σταυρός, τα Η.Ε, οι Βρετανοί, και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, για 50 χρόνια  οι κυβερνήσεις αμνήστευαν τους δολοφόνους επί όλων των εγκλημάτων τους. Μια ένοχη πολιτική αυτο-εξευτελισμού, στον βωμό των διακοινοτικών συνομιλιών και στην εξεύρεση συμφωνίας, με το κράτος που τους δολοφόνησε, όπως εισηγείτο και η βρετανική Υπ. Αρμοστεία τον Οκτώβριο του 1974!

Ένα από άρθρα μου και για τους βιασμούς στη «Σημερινή» 22.6.2021 – «1974 – Οι βιασμοί 800 και πλέον Ελληνίδων από τους βάρβαρους Τούρκους»  

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/6/22/1974-oi-biasmoi-800-kai-pleon-ellenidon-apo-tous-barbarous-tourkous/ 

«Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974»

Ακόμα υπάρχει από τον Ιούνιο του 2014, το βιβλίο του Χρύσανθου Χρυσάνθου « Ο άλλος πόλεμος των γιατρών του 1974», με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες 85 γιατρών που εξέτασαν τα θύματα βιασμού της τουρκικής κτηνωδίας το 1974. 

Οι «δικές μας» ενοχές

Οι αλήθειες της ιστορίας είναι αμείλικτες και δεν καρφώνουν μόνο τα εγκλήματα της Τουρκίας αλλά και τις αρχές του κράτους…Φταίει όμως η Πολιτεία που δεν τόλμησε να μιλήσει όπως έπρεπε για τις αλήθειες της τουρκικής εισβολής

Ακριβώς έτσι. Γι΄αυτό και θα αρχίσω μια σειρά άρθρων για αυτές τις «ασήκωτες εγκληματικές ευθύνες Μακαρίου, ΑΚΕΛ και άλλων» (Σάββας Ιακωβίδης «Σημερινή» 8.9.24).  Παρόλο που τις έχουμε καταγράψει σε βιβλία μας,  προβάλει διαχρονικά με τις αποδεσμεύσεις των βρετανικών εγγράφων από το 1990 (Σημερινή)  τεκμηριωμένα που δεν αμφισβητούνται (και αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους).  Με προσωπικές μαρτυρίες/εμπειρίες και ντοκουμέντα όπως τα κατέγραψε στα  βιβλία του και ο Εκδότης κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», εντούτοις μετά από 50 χρόνια ακόμα κάποιοι προτιμούν τη λάσπη και τη φίμωση αν τους περάσει, γιατί δεν επιτρέπεται να γράφουμε για τα εγκληματικά λάθη του Μακαρίου…Αυτός εξαιρείται, στο κράτος του Θεού!

Γι΄αυτό  πρέπει να ξαναγράφονται, οι αλήθειες της ιστορίας είναι αμείλικτες…

Αλοίμονο,  αν ο κόσμος «άφηνε τους πεθαμένους πολιτικούς και ηγέτες στο τάφο τους». Δεν θα δικάζονταν ακόμα και στα 99 τους χρόνια για εγκλήματα του 2ο Π.Π, δεν θα υπήρχαν Πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχαν  βιβλιοθήκες, Συμβάσεις για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστήρια Νυρεμβέργης, βιβλία ιστορίας και καθηγητές ιστορίας να διδάσκουν μαθητές για την ιστορία κάθε χώρας και παγκοσμίως ξεχωριστά!  Ο κόσμος θα ήταν σε χειρότερη μοίρα απ΄ότι οι άνθρωποι στο φανταστικό έργο « Ο Πλανήτης των Πιθήκων»!

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 15/9/2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube