Η στάση Τατάρ καθιστά αδύνατη την τριμερή

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν πως η αδυναμία επανέναρξης των προσπαθειών στο Κυπριακό οφείλεται στην τουρκική πλευρά και το ξεμπλοκάρισμα τους βρίσκεται στα χέρια του Ερσίν Τατάρ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχαν χθες μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων ενόψει Νέας Υόρκης και τις επαφές που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Περαιτέρω συντονισμός και ανταλλαγή απόψεων θα γίνει κατά την εκεί παραμονής τους καθώς χθες το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους αναλώθηκε στο θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου.

Στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες, στην αρχή της συνάντησής τους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι δύο θα είναι μαζί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, την οποία χαρακτήρισε ως κρίσιμη. «Εμείς – είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις, όχι με λόγια, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν: ότι είναι πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργείες του ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μας δοθεί για ακόμα μία φορά η ευκαιρία να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση των ανοικτών ζητημάτων σε μία εποχή μάλιστα όπου δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επικείμενη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τις συναντήσεις που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και με ηγέτες ξένων χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επαναβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα και την πολιτική του βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ και αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών» αναφέρεται.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε εκδήλωσε της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όχι μόνο δεν είναι εκλιπούσα αλλά είναι κράτος μέλος της ΕΕ με σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως τα μηνύματα που έστειλε η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πως πενήντα χρόνια μετά, και παρά τις επιθυμίες κάποιων, ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεχάσει. Πενήντα χρόνια μετά, και παρά τις προσπάθειες κάποιων, η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο δεν είναι εκλιπούσα, αλλά είναι περήφανο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνοντας σημαντικότατες πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας στην πράξη τον ρόλο της, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας».

Στη συνέχεια, αφιέρωσε την εκδήλωση ως το ελάχιστο ευχαριστώ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους Ελλαδίτες αδελφούς που βρέθηκαν στην Κύπρο το 1974 και σε όλους αυτούς που υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή, σε όλους αυτούς που πενήντα χρόνια μετά ακόμη αγνοούμε», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε πως όσο υπάρχει ακόμη κατοχή, «έχουμε υποχρέωση, Κύπρος και Ελλάδα, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να πετύχουμε την απελευθέρωση και να αποδείξουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες».

Φιλελεύθερος