REAL TIME |

Ανθρώπινα Δικαιώματα , Κίνα 8 Σεπτεμβρίου 2024

Συλλήψεις καλλιτεχνών και διανοουμένων το τελευταίο κύμα καταστολής των αντιφρονούντων στην Κίνα

Συλλήψεις καλλιτεχνών και διανοουμένων το τελευταίο κύμα καταστολής των αντιφρονούντων στην Κίνα

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων λένε ότι η πρόσφατη κράτηση από τις κινεζικές αρχές του αντιφρονούντα καλλιτέχνη Gao Zhen και του εξέχοντος  δημοσιογράφου Zhang Zhan είναι το τελευταίο σημάδι μιας κλιμακούμενης καταστολής των διαφωνούντων στην Κίνα.

Ο Γκάο, ένας εξέχων καλλιτέχνης γνωστός για τη δημιουργία προκλητικών γλυπτών του πρώην Κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ, συνελήφθη από την κινεζική αστυνομία στις 26 Αυγούστου για «συκοφαντία Κινέζων ηρώων και μαρτύρων». Περισσότεροι από 30 αστυνομικοί εισέβαλαν στο στούντιό του και κατέσχεσαν πολλά έργα τέχνης που σχετίζονται με τον Μάο και την Πολιτιστική Επανάσταση, μια ταραχώδη περίοδο που ξεκίνησε ο ιδρυτής της Κίνας τη δεκαετία του 1960 και διήρκεσε μέχρι το 1976.

Ο Μάο ξεκίνησε το κίνημα για να επανακτήσει τον ιδεολογικό έλεγχο με επιθέσεις σε διανοούμενους και τους λεγόμενους αντεπαναστάτες, που οι μελετητές εκτιμούν ότι οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο αδερφός του και κύριος καλλιτεχνικός συνεργάτης του Gao Qiang είπε στη Voice of America ότι η σύζυγος του Gao έλαβε ειδοποίηση από το γραφείο δημόσιας ασφάλειας Sanhe της βόρειας επαρχίας Hebei στις 27 Αυγούστου. Η ειδοποίηση ανέφερε ότι ο Gao είχε τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της προσβολής και συκοφαντίας Κινέζων ηρώων και μαρτύρων, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2018 και επισύρει μέγιστη ποινή τριών ετών.

«Η αστυνομία στόχευε κυρίως έργα τέχνης που ασκούσαν κριτική στην Πολιτιστική Επανάσταση, αλλά αυτά τα έργα δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, τα οποία προηγούνται του νόμου που τέθηκε σε ισχύ το 2021», είπε ο Γκάο Κιάνγκ σε γραπτή απάντηση.

Ο Γκάο είπε ότι ο αδερφός του επέστρεψε στην Κίνα για να επισκεφτεί την οικογένειά του με τη σύζυγο και τον γιο του τον Ιούνιο, αλλά πριν από την αναχώρησή του, ο ίδιος και άλλοι φίλοι του τον παρότρυναν να εξετάσει τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας από την επιστροφή στην Κίνα.

«Πίστευε επίσης ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Κίνα στο τέλος», είπε.

Από τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι αδελφοί Γκάο είναι γνωστοί για την έκφραση θλίψης για τον Μάο και την εποχή του στην εξουσία. Ενώ η κινεζική αστυνομία είχε κλείσει τις εκθέσεις της και είχε κατασχέσει μερικά από τα ευαίσθητα έργα τέχνης τους στο παρελθόν, δεν είχαν αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν.

ΑΡΧΕΙΟ - Οι "Gao Brothers" — Gao Zhen, αριστερά και Gao Qiang — φωτογραφίζονται στην παράσταση της "Utopia of the Embrace" στο Spikersuppa στο Όσλο της Νορβηγίας, 28 Μαΐου 2019. (Kimberli Mäkäräinen/Wikimedia Commons)
ΑΡΧΕΙΟ – Οι “Gao Brothers” — Gao Zhen, αριστερά και Gao Qiang δεξιά — φωτογραφίζονται στην παράσταση  “Utopia of the Embrace” στο Spikersuppa στο Όσλο της Νορβηγίας, 28 Μαΐου 2019. (Kimberli Mäkäräinen/Wikimedia Commons)

Τα δύο αδέρφια απέκτησαν μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011 και ο Γκάο Ζεν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του το 2022. Σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση της καριέρας τους, τα πρόσφατα έργα των αδελφών Γκάο ήταν λιγότερο ευαίσθητα πολιτικά και λιγότερο επικριτικά για την Κίνα ηγεσία.

Ο Γκάο Κιάνγκ είπε ότι ενώ τα κίνητρα για τη σύλληψη του αδελφού του παραμένουν ασαφή, πιστεύει ότι το περιστατικό δείχνει ότι ο χώρος για ελεύθερη έκφραση έχει συρρικνωθεί περαιτέρω στην Κίνα.

«Είναι σχεδόν 70 ετών και είναι φυσικά επιρρεπής στη μελαγχολία, επομένως ανησυχώ πολύ για τη σωματική και ψυχική του υγεία κατά την κράτηση», είπε στη VOA, προσθέτοντας ότι ο δικηγόρος ανέφερε ότι ο αδερφός του παραπονέθηκε για επίμονο πόνο στην πλάτη.

Στη σύζυγο και τα παιδιά του Γκάο απαγορεύτηκε επίσης να φύγουν από την Κίνα όταν προσπάθησαν να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη από το Πεκίνο την Τρίτη. Ο γιος του Γκάο είναι Αμερικανός πολίτης και τα μέλη της οικογένειάς του ζητούν βοήθεια από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Αρκετοί εξέχοντες Κινέζοι συγγραφείς και καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Ma Jian , έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τις κινεζικές αρχές να τον ελευθερώσουν και να αφήσουν ελεύθερη την οικογένειά του.

Εν τω μεταξύ, η Κινέζα δημοσιογράφος Zhang Zhan, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερη τον Μάιο αφού εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών για την κάλυψη της επιδημίας COVID-19 στη Γουχάν στις αρχές του 2020, φέρεται να έχει τεθεί υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές στο Κέντρο Κράτησης Pudong στη Σαγκάη, σύμφωνα με τον κινεζικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Weiquanwang και υποστηρικτές που γνωρίζουν τη σύλληψη.

Η Zhang πήγε στην επαρχία Gansu για να συναντήσει τη μητέρα ενός πρόσφατα κρατούμενου ακτιβιστή, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία όταν επέστρεψε στη γενέτειρά της Shaanxi. Παραμένει ασαφές εάν έχει τεθεί σε διοικητική κράτηση, η οποία συνήθως διαρκεί 15 ημέρες, ή ποινική κράτηση, η οποία επιφέρει πολύ μεγαλύτερη ποινή.

ΑΡΧΕΙΟ - Ένας ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας κρατά πλακάτ, με το ένα στα αριστερά να απεικονίζει τον Κινέζο πολίτη δημοσιογράφο Zhang Zhan, έξω από το γραφείο συνδέσμου της κινεζικής κεντρικής κυβέρνησης, στο Χονγκ Κονγκ, 28 Δεκεμβρίου 2020.
ΑΡΧΕΙΟ – Ένας ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας κρατά πλακάτ, με το ένα στα αριστερά να απεικονίζει τον Κινέζο πολίτη δημοσιογράφο Zhang Zhan, έξω από το γραφείο συνδέσμου της κινεζικής κεντρικής κυβέρνησης, στο Χονγκ Κονγκ, 28 Δεκεμβρίου 2020.

Η τελευταία κράτηση της Zhang έχει ανανεώσει τις ανησυχίες για τη σωματική της υγεία. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς ποινής της φυλάκισης , η Zhang πραγματοποίησε μια πολύμηνη απεργία πείνας που έκανε το βάρος της να πέσει κάτω από 40 κιλά κάποια στιγμή.

Από την απελευθέρωσή της τον Μάιο, η Zhang μιλούσε για άλλους κρατούμενους Κινέζους ακτιβιστές ενώ επέκρινε ορισμένες πολιτικές που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση σε δυτικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X και το YouTube , το οποίο είναι απαγορευμένο στην Κίνα.

Η Zhang έγραψε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat τον Ιούνιο ότι οι τοπικές αρχές στη Σαγκάη την απείλησαν να τη συλλάβουν εκ νέου εάν «περνούσε την κόκκινη γραμμή» και είπε σε ένα βίντεο στο YouTube τον Ιούλιο ότι πιθανώς την είχαν ακολουθήσει.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι εμπειρίες άλλων αντιφρονούντων υποδηλώνουν ότι οι κινεζικές αρχές τείνουν να τους επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές φυλάκισης εάν συλλαμβάνονταν για δεύτερη φορά. Ανησυχούν ότι ο Ζανγκ μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια μοίρα.

«Εάν οι Κινέζοι ακτιβιστές συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ελευθερία μετά την απελευθέρωσή τους, η κινεζική κυβέρνηση σίγουρα δεν θα το ανεχθεί», είπε στην VOA τηλεφωνικά η Yaqiu Wang, διευθύντρια έρευνας για την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν στο Freedom House, προσθέτοντας ότι έχει μια «δυσοίωνη» αίσθηση για την κατάσταση του Zhang.

Κατά την άποψή της, οι συλλήψεις των Gao και Zhang αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της καταστολής της κινεζικής κυβέρνησης κατά των αντιφρονούντων. «Ο Γκάο απλώς επισκεπτόταν την Κίνα και τα έργα που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», είπε.

«Αυτό συμβολίζει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την καταστολή της κοινότητας των αντιφρονούντων από το Πεκίνο και παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος για τη μοίρα άλλων Κινέζων αντιφρονούντων», είπε ο Wang.

Ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κράτηση επιφανών αντιφρονούντων ταιριάζει με τη συνήθη πρακτική του Πεκίνου να αυξάνει την πίεση στην κοινότητα των αντιφρονούντων όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές εσωτερικές προκλήσεις.

«Οι συλλήψεις είναι μέρος της ευρύτερης τάσης του Πεκίνου να υιοθετεί πιο δυναμικά μέτρα για τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών και αυτή η κατάσταση θα αυξήσει πράγματι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι ακτιβιστές», Zhou Fengsuo, πρώην ηγέτης φοιτητών στην Τιενανμέν και εκτελεστικός διευθυντής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, είπε στη φωνή της Αμερικής τηλεφωνικά.

Η VOA επικοινώνησε με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κέντρο Κράτησης Pudong για σχόλια. Σε προηγούμενη απάντηση στη VOA, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, είπε ότι η Κίνα είναι «μια χώρα που διέπεται από το νόμο και η ελευθερία προστατεύεται και γίνεται σεβαστή» στη χώρα.

ΠΗΓΗ: Voice of America

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube