Ρωσία 26 Σεπτεμβρίου 2024

Στενά Γιβραλτάρ: Αύξηση κατά 50% της διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων

Στενά Γιβραλτάρ: Αύξηση κατά 50% της διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων

Φωτ. αρχείου EPA/ANATOLY MALTSEV

Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πέρασαν από τα Στενά του Γιβραλτάρ περιλαμβάνουν υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά

Κατά 50% έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που έχουν διέλθει από τα Στενά του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με πηγές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.

«Η διέλευση ρωσικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων που έχουν περάσει από τα Στενά, έχει αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με το 2023», ανέφεραν οι πηγές, που επικαλείται η ισπανική El Pais.

«Για λόγους ασφαλείας», ωστόσο, αρνούνται να αποκαλύψουν τους ακριβείς αριθμούς, αν και ανώτατη πηγή του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού κάνει λόγο για «εκατοντάδες πλοία».

Διέλευση 100.000 πλοίων τον χρόνο
Από τα Στενά του Γιβραλτάρ περνούν περισσότερα από 100.000 πλοία κάθε χρόνο. Στην περίπτωση του ρωσικού στόλου, η παρουσία του τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο είναι πολύ πιο σημαντική μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και την κατάληψη της Σεβαστούπολης στη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.

Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πέρασαν από τα Στενά του Γιβραλτάρ περιλαμβάνουν υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά, πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης και φυσικά, πολλά πετρελαιοφόρα.

Στο βράχο του Γιβραλτάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει Σταθμό Ηλεκτρονικής Νοημοσύνης (ELINT) και Επικοινωνιών (COMINT), που εξυπηρετεί τον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό. Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται με ραντάρ παράκτιας εξερεύνησης και ηλεκτρο-οπτικά όργανα, σχεδιασμένα να ανιχνεύουν όλα τα πλοία επιφανείας.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube