Πακιστάν 10 Σεπτεμβρίου 2024

Σφαγή στο όνομα του ISIS! Πακιστανός ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη

Σφαγή στο όνομα του ISIS! Πακιστανός ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη
Ο Muhammad Shahzeb Khan, γνωστός και ως Shazeb Jadoon, προσπάθησε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει επίθεση σε ένα εβραϊκό κέντρο στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ένας Πακιστανός πολίτης που κατοικεί στον Καναδά, ο Muhammad Shahzeb Khan, 20, γνωστός και ως Shahzeb Jadoon, συνελήφθη στις 4 Σεπτεμβρίου στον Καναδά σε σχέση με καταγγελία που υποβλήθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ο Khan κατηγορήθηκε για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης και πόρων σε μια χαρακτηρισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO), το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και αλ-Σαμ (ISIS).

«Ο κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη γύρω στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους με δηλωμένο στόχο να σφάξει, στο όνομα του ISIS, όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland.

«Χάρη στο ερευνητικό έργο του FBI και τη γρήγορη δράση των καναδών εταίρων επιβολής του νόμου, ο κατηγορούμενος τέθηκε υπό κράτηση. Όπως είπα στον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά χθες, είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους Καναδούς εταίρους μας για τις κρίσιμες ενέργειες επιβολής του νόμου σε αυτό το θέμα. Οι εβραϊκές κοινότητες —όπως όλες οι κοινότητες σε αυτή τη χώρα— δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης που τροφοδοτείται από μίσος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τους εγχώριους και διεθνείς εταίρους για να αντιμετωπίσει επιθετικά την απειλή που συνιστά το ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους», πρόσθεσε.

«Ο κατηγορούμενος φέρεται να ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει Εβραίους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Αυτή η έρευνα έγινε υπό την ηγεσία του FBI και είμαι περήφανος για την καταπληκτική δουλειά της ομάδας του FBI και των συνεργατών μας για να διαταράξουν το σχέδιο του Khan». είπε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

«Το FBI θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας για να διερευνήσει και να λογοδοτήσει όσους επιδιώκουν να διαπράξουν βία στο όνομα του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του FBI»,σημείωσε.

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο Khan, ο οποίος διέμενε στον Καναδά, επιχείρησε να ταξιδέψει από τον Καναδά στη Νέα Υόρκη, όπου σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτόματα και ημιαυτόματα όπλα για να πραγματοποιήσει μαζικό πυροβολισμό για την υποστήριξη του ISIS σε ένα εβραϊκό κέντρο στο Μπρούκλιν , Νέα Υόρκη. Ο Khan άρχισε να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επικοινωνεί με άλλους σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων σχετικά με την υποστήριξή του στο ISIS τον Νοέμβριο του 2023 ή περίπου, όταν, μεταξύ άλλων, ο Khan διένειμε προπαγανδιστικά βίντεο και λογοτεχνία του ISIS. Στη συνέχεια, ο Khan άρχισε να επικοινωνεί με δύο μυστικούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου (συλλογικά, τα UCs).

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο Khan επιβεβαίωσε ότι αυτός και ένας υποστηρικτής του ISIS (Associate-1) με έδρα τις ΗΠΑ σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση σε μια συγκεκριμένη πόλη των ΗΠΑ (City-1). Μεταξύ άλλων, ο Khan είπε ότι προσπαθούσε ενεργά να δημιουργήσει «ένα πραγματικό κύτταρο εκτός σύνδεσης» υποστηρικτών του ISIS για να πραγματοποιήσουν μια «συντονισμένη επίθεση» στο City-1 χρησιμοποιώντας τουφέκια τύπου AR για να «στοχεύσουν[] Ισραηλινούς Εβραίους Chabads . . . διάσπαρτα παντού [City-1].” Κατά τη διάρκεια των επόμενων συνομιλιών, ο Khan έδωσε επανειλημμένα οδηγίες στα UCs να αποκτήσουν τουφέκια επίθεσης τύπου AR, πυρομαχικά και άλλα υλικά για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις και εντόπισε τις συγκεκριμένες τοποθεσίες στο City-1 όπου θα πραγματοποιούνταν οι επιθέσεις. Ο Khan έδωσε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα περνούσε τα σύνορα από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών με τους UCs, ο Khan τόνισε ότι «η 7η και η 11η Οκτωβρίου είναι οι καλύτερες μέρες για να στοχοποιηθούν οι Εβραίοι» επειδή «στις 7 Οκτωβρίου θα έχουν σίγουρα κάποιες διαμαρτυρίες και η 11η Οκτωβρίου είναι η γιορτή του Γιομ Κιπούρ».

Στις 20 Αυγούστου ή περίπου, ο Khan άλλαξε την τοποθεσία-στόχο του από City-1 σε New York City. Αφού αρχικά πρότεινε ορισμένες γειτονιές στην πόλη της Νέας Υόρκης στα UC, ο Khan αποφάσισε να στοχεύσει το Location-1, ένα εβραϊκό κέντρο που βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο Khan είπε στους UCs ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αυτήν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2024 ή γύρω στην οποία ο Khan αναγνώρισε ως την επέτειο ενός έτους από τις βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς, μια καθορισμένη FTO, η οποία, στις 7 Οκτωβρίου , το 2023, εξαπέλυσε ένα κύμα βίαιων τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ. Για να υποστηρίξει την επιλογή της Νέας Υόρκης ως τοποθεσία στόχου του, ο Khan καυχήθηκε ότι «η Νέα Υόρκη είναι ιδανική για να στοχεύει Εβραίους» επειδή έχει τον «μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Αμερική» και ως εκ τούτου, «ακόμα και αν δεν επιτεθούμε σε έναν [n] Γεγονός[,] θα μπορούσαμε να μαζέψουμε εύκολα πολλούς Εβραίους». Ο Khan διακήρυξε ότι «θα πάμε στη Νέα Υόρκη για να τους σφάξουμε» και έστειλε μια φωτογραφία της συγκεκριμένης περιοχής μέσα στο Location-1 όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει την επίθεση. 

Στη συνέχεια, ο Khan συνέχισε να παροτρύνει τους UC να αποκτήσουν τουφέκια τύπου AR, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό για την επίθεσή του, συμπεριλαμβανομένων «μερικών καλών κυνηγετικών [μαχαιριών] ώστε να μπορούμε να τους κόψουμε τον λαιμό». Ο Khan επανέλαβε επανειλημμένα την επιθυμία του να πραγματοποιήσει την επίθεση για να υποστηρίξει το ISIS και συζήτησε τον σχεδιασμό της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού ενοικιαζόμενων ακινήτων κοντά στην τοποθεσία-1 και της πληρωμής για έναν λαθρέμπορο για να τον βοηθήσει να φτάσει και να περάσει τα σύνορα από τον Καναδά στην Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια μιας επικοινωνίας, ο Khan σημείωσε ότι «αν πετύχουμε το σχέδιό μας, αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος από την 11η Σεπτεμβρίου».

Στις 4 Σεπτεμβρίου ή περίπου, όπως είπε ο Khan ότι σχεδίαζε να κάνει σε σχέση με την επίθεσή του, ο Khan προσπάθησε να φτάσει στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Για να το κάνει αυτό, ο Khan χρησιμοποίησε τρία ξεχωριστά αυτοκίνητα για να ταξιδέψει στον Καναδά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού τον σταματήσουν μέσα ή γύρω από το Ormstown του Καναδά, περίπου 12 μίλια από τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Ο Khan κατηγορείται για μια απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης και πόρων σε μια καθορισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση. Εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Ο δικαστής ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου θα καθορίσει οποιαδήποτε ποινή αφού λάβει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για την καταδίκη των ΗΠΑ και άλλους νομοθετικούς παράγοντες.

Τα γραφεία του FBI της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Λος Άντζελες ερευνούν την υπόθεση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ευγνώμων στις καναδικές αρχές επιβολής του νόμου για τις ενέργειές τους σε αυτό το θέμα. Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιδιώκει την έκδοση του Khan από τον Καναδά. 

Οι βοηθοί εισαγγελείς των ΗΠΑ Kaylan E. Lasky και David J. Robles για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ο εισαγγελέας Kevin C. Nunnally του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης διώκουν την υπόθεση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube