Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion»

Δημοσιεύτηκε στις

EUNAVFOR ASPIDES

Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση κατάσβεσης των εστιών φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο «MV Sounion» σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Ερυθραίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν» στο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, έχουν κατασβεστεί τρεις εστίες αφού πρώτα πραγματοποιείται  αδρανοποίηση σε κάθε από τις δεξαμενές που βρίσκονται τα καύσιμα (Inert Gas System). Το αδρανές αέριο που περιέχει ανεπαρκές οξυγόνο (συνήθως λιγότερο από 8%), γίνεται προκειμένου να κατασταλεί η καύση των εύφλεκτων αερίων υδρογονανθράκων.

Η κατάσβεση των εστιών φωτιάς διεξάγεται από το ρυμουλκό διάσωσης «Panormitis»

Εκτιμάται ότι η διαδικασία της όλης επιχείρησης διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στεγάνωση των τρυπών που προκάλεσαν οι εκρήξεις των εκρηκτικών που είχε τοποθετήσει η ομάδα των Χούθι όταν το δεξαμενόπλοιο ήταν αγκυροβολημένο 72 ν.μ. δυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης.

Το ελληνόκτητο τάνκερ δέχτηκε την πρώτη επίθεση από τους Χούθι την 21η Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να μεταφέρεται, την επομένη, από γαλλικό αντιτορπιλικό σε ασφαλές σημείο, στο Τζιμπουτί.

Οι Χούθι, που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν επιδιώξει να διακόψουν κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Πολιτική

Η Τουρκία εκπονεί σχέδια για τη Γαλάζια Πατρίδα! Milliyet: “Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου, το μισό πέλαγος θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά”

Ετοιμάστηκε επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σχέδια επί χάρτου για τη Γαλάζια Πατρίδα εκπονεί η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet  «Το μισό Αιγαίο θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά», στο πλαίσιο του ερντογανικού οράματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. 

“Εμβαθύνεται η Γαλάζια Πατρίδα. Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου. Το μισό Αιγαίο θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά” σημειώνει σε πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα.

Vatan

Αναλυτικά το άρθρο της Milliyet:

«Η Τουρκία έφτασε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Eμβαθύνεται η Γαλάζια Πατρίδα

Ετοιμάστηκε επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών λήφθηκε ως σύνορο. Αναφέρθηκε ότι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος και αποτελεί επιστημονική και νομική μελέτη. Το επόμενο βήμα θα είναι η ΤΔΒΚ και ο χωροταξικός της θαλάσσιος σχεδιασμός.

Η Τουρκία η οποία παρακολουθεί στενά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της ΕΕ· λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Έγινε γνωστό ότι οι μελέτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP) που ξεκίνησε η Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στις γύρω θάλασσες,
για την καλύτερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και για τη μέγιστη χρήση των θαλάσσιων περιοχών έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο με τη συμβολή όλων των σχετικών φορέων.

Ο χάρτης, που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), εκπονήθηκε σύμφωνα με το ναυτιλιακό κεκτημένο της ΕΕ.

Ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας DEHUKAM, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, δήλωσε στη Milliyet: ‘Αν κοιτάξουμε τη Μεσόγειο, είναι συμβατή με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την ‘ΤΔΒΚ’ το 2011. Και πάλι, στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, οι συντεταγμένες της οποίας  καθορίστηκαν στη Συμφωνία της Λιβύης το 2019, η οποία μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και περιορίστηκε από συντεταγμένες, αντανακλώνται στα σύνορά μας στη Μεσόγειο, στα δυτικά σύνορά μας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθοριστεί ως τα εξωτερικά σύνορα’.

Χάρτης

Υπενθυμίζεται, ότι πριν μερικές ημέρες ο εκ των εμπνευστών του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” αντιναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ υποστήριζε, ότι η Τουρκία παράτησε το δόγμα σημειώνοντας με νόημα “εκεί που δεν μπορείς να πας, δεν σου ανήκει”, ενώ παράλληλα υπήρξαν δημοσιεύματα, ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για την εκμετάλλευση της πακιστανικής ΑΟΖ. Επίσης η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει τα όρια που ορίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας…

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ανακοινώθηκε ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

Για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα Νέα: Μέχρι τις 27 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πως «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Για τον χάρτη λαμβάνεται ως όριο η μέση γραμμή βάσει της επήρειας που έχουν τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη (πλην Αιγύπτου και Ιταλίας).

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

χάρτης

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

1.Γιατί είναι σημαντική κίνηση η κατάρτιση και η εξειδίκευση και αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού; (ΘΧΣ) 

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).

2. Δηλαδή τι αποτυπώνει ο χάρτης; 

Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

3. Άρα ο χάρτης αποτυπώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο); 

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ

4. Αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

5. Πώς συνδέεται η κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; 

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευση του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. H κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται από αυτόν.

6. Γιατί η κυβέρνηση καταθέτει τώρα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό; 

Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

7. Η κατάρτιση του ΘΧΣ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Άρα εγκαταλείπετε τον ελληνοτουρκικό διάλογο; 

Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία.

Εξάλλου, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. που απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες και εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης σειράς  Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EUMSS-EU Maritime Security Strategy).

Ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

1. Τι είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; 

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.

Ταυτόχρονα, προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως δε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ και εκπληρώνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία αυτή δεν θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών μελών επί των θαλάσσιων υδάτων, τα οποία απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε από την UNCLOS.

2.  Ποιος είναι ο στόχος του;

Η οργάνωση του θαλάσσιου χώρου, η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά την εκπόνηση του ΘΧΣ θα ληφθούν υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παράμετροι, για δραστηριότητες όπως:

  • η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -μεταξύ άλλων- δια του ορισμού θαλάσσιων πάρκων,
  • η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων,
  • η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών,
  • η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
  • η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων,
  • η ιχθυοκαλλιέργεια,
  • η ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της άμεσης περιφέρειάς της.

Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης -και όχι αποσπασματικής- οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε συνέχεια των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο 9ο «Our Ocean Conference», ο Σχεδιασμός αποτελεί μέρος μιας ολιστικής πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας σε θάλασσα και στεριά, που προοδευτικά υλοποιείται από την ελληνική Κυβέρνηση.

3. Γιατί κατατίθεται τώρα ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; 

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί έναν Οδικό Χάρτη αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων μας. Συνεπώς, η σχεδίασή του αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΘΧΣ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά.

4. Γιατί χωρίστηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός σε 4 χωρικές ενότητες;

Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, απεικονίζεται η διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων, όπως συνέβη και με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ δρομολογείται και το 13ο).

5. Πού δημοσιεύεται ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες;

Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, όπως προβλέπεται στην Ελλάδα, ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρτάται στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες της. Παράλληλα θα υπάρξουν και δράσεις ενημέρωσης από το ΥΠΕΝ.

6. Έχει γεωπολιτική σημασία ο ΘΧΣ; 

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ένωσης και με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ιδίως, δε, με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υλοποιεί μία σειρά από ευρωπαϊκές στρατηγικές και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τα Νέα: Μέχρι τις 27 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Θα περιλαμβάνει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο στο Αιγαίο και με την Ιταλία στο Ιόνιο ή θα χαράσσονται τα 6 μίλια στο Αιγαίο και δυνητικά τα 12

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην τελική ευθεία για την υποβολή του επικαιροποιημένου χάρτη που θα αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με όλες τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες στο «μάξιμουμ», βρίσκονται τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα “Τα Νέα”, από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες προεργασίες, με τη σκυτάλη των σχετικών ενεργειών να περνά πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να βάλει την τελική πινελιά μέχρι τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικός για την Ελλάδα ο χρόνος της συγκεκριμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 27 Απριλίου και μετά αναμένονται οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με πρώτο στάδιο την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μια σειρά από διοικητικές πράξεις που θα προηγηθούν πριν από την τελική υποβολή του υλικού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κάνοντας λόγο για κατάθεση «το αμέσως επόμενο διάστημα» προκειμένου, όπως τόνισε, να μην έχει η Ελλάδα «και αυτήν την υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως «ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μία υποχρέωση, η οποία υπάγεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ενώ αναγνώρισε πως «η Ελλάδα είναι υπερήμερη από μακρού χρόνου», καθώς «θα έπρεπε ήδη να είχαν κατατεθεί τα σχέδια για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό».

Εκκρεμότητα που κλείνει

Η προθεσμία υποβολής των εν λόγω χαρτών προς την Κομισιόν έληγε στις 31 Μαρτίου του 2021 και στις 27 Φεβρουαρίου (όταν ο έλληνας ΥΠΕΞ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον ενόψει του ραντεβού με τον Ρούμπιο) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την (αναμενόμενη) καταδικαστική απόφαση για τη μη έγκαιρη υποβολή ΘΧΣ από τη χώρα μας, η οποία καταδικάστηκε να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη καθυστέρηση ήταν απόρροια του ότι δεν μεσολάβησε «επαρκής χρόνος για την κατάρτιση των εν λόγω σχεδίων» μεταξύ της 6ης Αυγούστου 2020 (που υπεγράφη η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ) και της 31ης Μαρτίου 2021, δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, στον επικαιροποιημένο χάρτη, πέραν των δυνητικών θαλασσίων ζωνών που θα αποτυπώνονται στο μέγιστο δυνατό (200 ν.μ. υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατα), θα βρίσκονται σαφώς χαραγμένες τόσο η ελληνοαιγυπτιακή (μερική) συμφωνία για την ΑΟΖ όσο και η ελληνοϊταλική συμφωνία ΑΟΖ της 9ης Ιουνίου του 2020, με την οποία θα αποτυπωθεί ολοκληρωμένα και η συμφωνία του 1977 μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την υφαλοκρηπίδα, που είναι ήδη κατατεθειμένη στον υφιστάμενο, μη επικαιροποιημένο χάρτη που έχει αναρτημένο η Κομισιόν στον σχετικό ιστότοπο.

«Δεν συνδέεται με γεωπολιτική αναφορά»

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, πάντως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε υπογραμμίσει πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας», διευκρινίζοντας, όμως, ταυτόχρονα, πως ο ΘΧΣ «δεν αφορά κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με αυτά».

Οπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, αυτό που αφορά η συγκεκριμένη αποτύπωση είναι μια διαδικασία σύνθεσης, χωρικής και χρονικής, των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο.

Με την οποία, ναι μεν ορίζεται η έκταση της δυνητικής διάρθρωσης οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με την υποσημείωση, όμως, πάντοτε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, που δεν έχει οριοθετημένη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο με ορισμένα από τα γειτονικά κράτη, αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση οριοθέτηση ή επέκταση των χωρικών υδάτων, στην περίπτωση του Αιγαίου. «Δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γεωπολιτική αναφορά», είχε επισημάνει ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Οι τουρκικές αντιδράσεις

Αρμόδιες πηγές, επιπλέον, τονίζουν πως η υποβολή του ΘΧΣ είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από τον δομημένο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Τουρκία και με τον χρονισμό της διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, όπου αναμένεται και η επόμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τα σενάρια αυτά, ότι δήθεν το ελληνικό ΥΠΕΞ καθυστερεί τη διαδικασία υποβολής ενόψει ΑΣΣ υπό τον φόβο νέας τουρκικής αντίδρασης (παρόμοιας με εκείνη που σημειώθηκε τον Νοέμβριο στη θέα ενός μη επικαιροποιημένου χάρτη στον ιστότοπο της Κομισιόν, με το τουρκικό ΥΠΕΞ τότε να διαμηνύει πως «δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο») διαψεύδονται διαρκώς.

Εν αναμονή και της επανεκκίνησης των ερευνών βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (που, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές επηρεάζονται πιο άμεσα από τον παράγοντα ΑΣΣ), ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να διατηρείται η ψυχραιμία και η αμοιβαία κατανόηση» εν μέσω «πολλών ζητημάτων που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις».

Οπως εξήγησε ερωτηθείς για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η πρόθεση της χώρας μας είναι «να μπορούμε να βρούμε τους κοινούς εκείνους τόπους για να πορευόμαστε», προσπαθώντας να μετατρέψουμε «τη γεωγραφία σε γέφυρα παρά σε διχασμό».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις25 λεπτά πριν

Αλλάξτε δόγμα με την Τουρκία, μας ευνοούν οι γεωπολιτικές συνθήκες

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κων/νος Κούσαντας μέσα από τον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα, καλεί στρατηγική και...

Διεθνή55 λεπτά πριν

Σοβαρές εξελίξεις! Φεύγουν οι ΗΠΑ από την Συρία – Σε επικοινωνία το Ισραήλ με τους Κούρδους για τη διαχείριση της κατάστασης

Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Πόλεμος για τις Στρατηγικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Ο χρυσός της εποχής μας, θα είναι τα δεδομένα και κυρίαρχοι του οικονομικού Συστήματος, όσοι τα ελέγχουν και τα μεταβολίζουν...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Καγκελάριος τραπεζίτης του πολέμου δίνει πυραύλους στην Ουκρανία

Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, αδημονεί να στείλει πυραύλους Taurus στον Ζελένσκι, τους οποίους θα χειρίζονται Γερμανοί για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τα σύνορα στο Αιγαίο Πέλαγος!

Η Τουρκία σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της επιθυμεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και ισχυρίζεται ότι στο...

Δημοφιλή