REAL TIME |

ΗΠΑ 9 Σεπτεμβρίου 2024

Reuters: Η μάχη των Χάρις-Τραμπ για την εύνοια των μαύρων ψηφοφόρων στην πολιτεία της Τζόρτζια

Reuters: Η μάχη των Χάρις-Τραμπ για την εύνοια των μαύρων ψηφοφόρων στην πολιτεία της Τζόρτζια

Κρίσιμη πολιτεία η Τζόρτζια για τις αμερικανικές εκλογές

Σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, η Τζόρτζια έχει γίνει μια πολιτεία, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, αν θέλει να ανέβει στην εξουσία. Μια πολιτεία, την οποία θεωρούσε δεδομένη, μέχρι που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις ως αντιπάλου του, τον Ιούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διεξάγεται μια μάχη «σώμα με σώμα», κάτι που αποτελεί ανατροπή του σκηνικού που ίσχυε μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, όταν ο Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν με διαφορά μέχρι και έξι μονάδων.

Ειδικότερα, διεξάγεται μια έντονη μάχη για τους μαύρους ψηφοφόρους που αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πολιτείας, το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων ψηφοφόρων σε οποιαδήποτε από τις επτά πολιτείες που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η προσπάθεια του Τραμπ να προσελκύσει περισσότερη υποστήριξη από τους μαύρους, ωστόσο, περιπλέκεται από την παραδοσιακή πίστη τους στο Δημοκρατικό Κόμμα, τα ρατσιστικά σχόλια του παρελθόντος του και τα αιτήματα που είχαν εκφράσει οι Ρεπουμπλικανοί στο παρελθόν για περιορισμούς στην ψηφοφορία των μαύρων πολιτών, κάτι βέβαια που οι ίδιοι διαψεύσουν.

Το Reuters μίλησε με τρεις δωδεκάδες στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας, προέδρους κομμάτων, τοπικές ομάδες ακτιβιστών και συμμάχους που εργάζονται για λογαριασμό του Τραμπ και της Χάρις για να αποκτήσουν μια αίσθηση της λειτουργίας του κάθε υποψηφίου στην πολιτεία, την οποία ο Τραμπ έχασε από τον Μπάιντεν για λιγότερες από 12.000 ψήφους στις εκλογές του 2020.

Ανώτερος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί είδαν ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την προσέλκυση νέων μαύρων ανδρών ψηφοφόρων, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν δυσαρεστηθεί με τους Δημοκρατικούς λόγω των υψηλών τιμών και βλέπουν μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες υπό τον πρώην πρόεδρο.

Η αλλαγή του status στην πολιτεία

«Έχει γίνει πολύ έντονη η κατάσταση στη Τζόρτζια», δήλωσε η Έσενς Τζόνσον, μια μαύρη γυναίκα που προεδρεύει του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία Κομπ, μια εκτεταμένη περιοχή έξω από την Ατλάντα.

Η εν λόγω κομητεία απεικονίζει τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν μετατρέψει την Τζόρτζια από μια αξιόπιστα ρεπουμπλικανική πολιτεία σε «πεδίο μάχης». Κάποτε ήταν μια κατεξοχήν λευκή, ρεπουμπλικανική κομητεία, τώρα έχει 30% μαύρους, 14% ισπανόφωνους και 6% Ασιάτες, μια περιοχή που βοήθησε τον Μπάιντεν να κερδίσει την πολιτεία το 2020.

Η Τζόνσον δήλωσε ότι η είσοδος της Χάρις στην κούρσα άλλαξε δραματικά τα πράγματα. «Είναι μια αντανάκλαση στον καθρέφτη για πολλούς από εμάς», είπε για τη Χάρις.

Ένα φόρουμ για τους μαύρους άνδρες που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του στις 21 Ιουλίου είχε 14 συμμετέχοντες, είπε, αλλά 125 άτομα εμφανίστηκαν σε ένα άλλο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την είσοδο της Χάρις στην κούρσα. Εξήντα άτομα σηματοδοτούσαν ένα καλό πλήθος στις κομματικές συναντήσεις της κομητείας όταν ο Μπάιντεν ήταν υποψήφιος – 235 άτομα παρευρέθηκαν μόλις η Χάρις έγινε υποψήφια.

Η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών

Προτού ο Μπάιντεν αποχωρήσει, η εκστρατεία του Τραμπ ήταν τόσο σίγουρη για τη νίκη στην Τζόρτζια που είχε ξοδέψει λιγότερα από 3 εκατ. δολάρια για διαφήμιση. Μετά την ανάδειξη της Χάρις, επένδυσε περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις στην πολιτεία, ξεπερνώντας τις δαπάνες της εκστρατείας της Χάρις μέχρι τον Αύγουστο.

Οι διαφημίσεις της εκστρατείας του Τραμπ είναι κυρίως αρνητικές, επιτίθενται στη Χάρις για τον πληθωρισμό, την κατηγορούν για τους ανθρώπους που περνούν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού όπως και για το γεγονός ότι είναι «επικίνδυνη φιλελεύθερη».

Η Τζανίγια Τόμας, διευθύντρια μέσων ενημέρωσης για τους μαύρους στην εκστρατεία του Τραμπ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος έχει αποδεδειγμένο ιστορικό δημιουργίας ευκαιριών για τη μαύρη κοινότητα. «Σε κάθε μαύρο Αμερικανό που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, το μήνυμά μας είναι σαφές: ψηφίστε τον υποψήφιο που έχει τηρήσει με συνέπεια τις υποσχέσεις του», πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, το ποσοστό ανεργίας των μαύρων έφτασε σε νέο χαμηλό επίπεδο, στο 5,3%. Επί Μπάιντεν, το ποσοστό έπεσε ακόμη χαμηλότερα, στο 4,8%, το 2023.

Η στρατηγική των Δημοκρατικών

Η Χάρις προβάλλει διαφημίσεις που επικεντρώνονται σε προτάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των υπερπλούσιων για να πληρώνουν για τη στέγαση και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις δήλωσε ότι προσέγγισε τους μαύρους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Τζόρτζια «από την πρώτη ημέρα».

«Η Χάρις αγωνίζεται για να μειώσει το κόστος για τις οικογένειές μας, να προστατεύσει τις ελευθερίες μας και να διασφαλίσει ότι όλοι στην Τζόρτζια μπορούν όχι απλώς να τα βγάλουν πέρα, αλλά να προχωρήσουν μπροστά», πρόσθεσε η Πόρσα Γουάιτ, η διευθύντρια της εκστρατείας στην πολιτεία.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Τραμπ πήρε περίπου το 11% των ψήφων των μαύρων στην Τζόρτζια στις εκλογές του 2020, σύμφωνα με τα exit polls. Αν τον Νοέμβριο συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό, θα μπορούσε να κερδίσει την πολιτεία, δήλωσε η Άντρα Γκιλέσπι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Έμορι.

Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι η Χάρις προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην πολιτεία, 48%-47%, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει το 10% των ψήφων των μαύρων.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, έδειξε ότι ένας Ρεπουμπλικάνος μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του στις ψήφους των μαύρων το 2022, όταν κέρδισε μια μαύρη Δημοκρατική, τη Στέισι Έιμπραμς, εν μέρει επειδή η υποστήριξη από τους μαύρους ψηφοφόρους αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη τους αναμέτρηση το 2018. Ο Κεμπ επικεντρώθηκε στην οικονομία και τα δικαιώματα των όπλων, δήλωσε ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, Μπόμπι Σαπάροου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube