REAL TIME |

ΗΠΑ 7 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις σχεδόν να ισοψηφούν

Της Sara Dorn

Η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος υποψήφιος των Δημοκρατικών που κερδίζει τη Βόρεια Καρολίνα σε προεδρικές εκλογές εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς η πολιτεία έχει μετατοπιστεί σταδιακά “προς τα αριστερά” την τελευταία δεκαετία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη νυν αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις σχεδόν να ισοψηφούν, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να εμφανίζεται με βραχύ προβάδισμα μόλις 0,4 μονάδων στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του FiveThirtyEight και με υπέρ του διαφορά 0,6 μονάδων στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Emerson College έφερε τη Χάρις πίσω από τον Τραμπ κατά 1 μονάδα, ενώ δύο δημοσκοπήσεις της Morning Consult για τον Αύγουστο βγάζουν το ντέρμπι ισόπαλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Cook Political Report άλλαξε το εκλογικό καθεστώς της Βόρειας Καρολίνας από “Ρεπουμπλικανική” σε “αμφίρροπη”, επισημαίνοντας ότι η είσοδος της Χάρις στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο έκανε το ματς… ντέρμπι. Η δημοσκόπηση του Cook Political Report Swing State Project, που διενεργήθηκε στα τέλη Ιουλίου/αρχές Αυγούστου, έδωσε προβάδισμα μίας μονάδας στη Χάρις (48%-47%), ενώ τον Μάιο στο γκάλοπ πάλι του Cook, ο Τραμπ επικρατούσε άνετα του Μπάιντεν με 48% έναντι 41%.

Εάν η Χάρις κερδίσει την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, έχει 96,7% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, σύμφωνα με τον δείκτη εκλογικής δυναμικής του πολιτικού αναλυτή Nate Silver, ενώ αν ο Τραμπ επικρατήσει στην πολιτεία θα έχει 76,6% πιθανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η Χάρις συγκεντρώνει 38,5% πιθανότητες να κερδίσει τη Βόρεια Καρολίνα, ποσοστό παρόμοιο για ενδεχόμενη νίκη της στη Τζόρτζια (37,4%), σύμφωνα με το μοντέλο του Silver, το οποίο λαμβάνει υπόψη του διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το εισόδημα, η καταγωγή και το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων εκλογικών διαδικασιών.

Η “προς τα αριστερά” στροφή της Βόρειας Καρολίνας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού των δυνητικών ψηφοφόρων υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος -συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης-, ιδίως από την αύξηση του πληθυσμού κατά 5,6% από το 2020 στην περιοχή του “ερευνητικού τριγώνου” Ράλεϊ-Ντάραμ-Τσάπελ Χιλ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings.

Εκεί βρίσκονται τρία μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια -το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας- τα οποία έχουν προσελκύσει βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και βιοεπιστημών, αναδεικνύοντας την περιοχή στη 10η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στη χώρα, όπως αναφέρει το Brookings.

Ο αριθμός των κατοίκων της Βόρειας Καρολίνας που κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών -δημογραφικό στοιχείο που συνήθως είναι υπέρ των Δημοκρατικών- έχει αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. από το 1990, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

Οι εκλέκτορες στη Βόρεια Καρολίνα ανέρχονται στους 16, ένας παραπάνω από την προηγούμενη εκλογική μάχη, μετά την απογραφή του 2020. Η πολιτεία είναι 8η στη λίστα με τους περισσότερους εκλέκτορες, ισοβαθμώντας με την Τζόρτζια.

Από το 1980 η Βόρεια Καρολίνα έχει ανακηρύξει νικητή μόνο έναν Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία: τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg News/Morning Consult, η Χάρις έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις 7 κρίσιμες πολιτείες, έχοντας ανατρέψει τα δεδομένα αφού ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδιζε τον Μπάιντεν στις ίδιες πολιτείες. Συνολικά, προηγείται κατά δύο μονάδες στις επτά πολιτείες (Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν). Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RealClearPolitics, η Χάρις προηγείται με 1,8 μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε έξι από τις επτά κρίσιμες πολιτείες, με εξαίρεση τη Βόρεια Καρολίνα.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube