Εντείνονται οι πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο όσο πλησιάζει η ώρα της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις «αρκούδες» των αγορών, τους επενδυτές δηλαδή που ποντάρουν σε περαιτέρω υποτίμησή του. Πόσο λοιπόν μπορεί να διολισθήσει;

Το δολάριο έχει υποτιμηθεί 5% από τα υψηλά του 2024 και κινείται πολύ κοντά σε χαμηλά ενός έτους, έναντι ενός «καλαθιού» με τα σημαντικότερα νομίσματα, με τη «μοίρα» του να έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν ήταν ο βασιλιάς των αγορών. Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και ο υψηλός πληθωρισμός (που έφεραν δραστική αύξηση των επιτοκίων) οδήγησαν το νόμισμα σε υψηλά δύο δεκαετιών το 2022 και το διατήρησαν στα ύψη και το 2023.

Τώρα η Federal Reserve αλλάζει ρότα. Στη συνεδρίαση της 17ης  – 18ης Σεπτεμβρίου έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί ότι θα αποφασίσει μείωση επιτοκίων. «Πάντα πιστεύαμε ότι ανεξάρτητα από όλες τις άλλες συνθήκες, από τη στιγμή που θα αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια, το δολάριο θα χάσει έδαφος. Εξακολουθεί να ισχύει αυτή η εκτίμηση», επισημαίνει ο Μπράιαν Ρόουζ, οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.

Το να υπολογίσουν σωστά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος είναι καθοριστικής σημασίας για τους επενδυτές. Και τούτο γιατί έχει κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και επηρεάζει τις τιμές των εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε αυτό. Το πόσο θα υποχωρήσει μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο απότομες θα είναι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, αλλά και πόσο γρήγορα οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν.

Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια – πώς επηρεάζουν

Ένα φθηνό δολάριο σημαίνει πιο ανταγωνιστικά αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και έξτρα πίεση στους εξαγωγείς της Ευρώπης. Ωστόσο εάν η ΕΚΤ απαντήσει και εκείνη με δραστικές μειώσεις επιτοκίων, η επώδυνη για τους εξαγωγείς ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, θα ανακοπεί.

Θεωρητικά το δολάριο φαίνεται να σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν αυτή τη στιγμή σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέσα στο έτος έναντι μείωσης 60 μονάδων βάσης για τα επιτόκια του ευρώ. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι το 2024 το δολάριο θα συνεχίσει να υποτιμάται έναντι του ευρώ.

Αλλαγή σκηνικού το 2025

Η εικόνα παρόλα αυτά αναμένεται να αλλάξει και πάλι το 2025, με το ευρώ να είναι εκείνο που δέχεται πιέσεις. Τόσο η UBS όσο και η Monex USA βλέπουν το ευρώ στο 1,13 δολ. τον Ιούνιο του 2025. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί θα έχει υποχωρήσει 2% έναντι του δολαρίου από τα σημερινά του επίπεδα.

Ναυτεμπορική