Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 12 Σεπτεμβρίου 2024

New York Times: Ταχύτατη η προέλαση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία

New York Times: Ταχύτατη η προέλαση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία πλησιάζει στο Προκόρσκ, μια πόλη «κλειδί» στην ανατολική Ουκρανία 

Το Ποκρόβσκ αποτελεί κέντρο πολλών σιδηροδρομικών και οδικών γραμμών για ολόκληρο το Ντονμπάς. Μια επιτυχής ρωσική επίθεση θα απέκοπτε τις κύριες γραμμές ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στα υπόλοιπα ουκρανικά οχυρά σε όλη την περιοχή και θα επέτρεπε στις δυνάμεις της Μόσχας να απειλήσουν τις ουκρανικές θέσεις νότια της πόλης.

Οι προκλήσεις είναι τρομακτικές για την Ουκρανία, σημειώνουν, καθώς τον Αύγουστο, τα στρατεύματά της οπισθοχωρούσαν περισσότερο από ένα μίλι την ημέρα.

Δύο ισχυρές γραμμές ουκρανικών οχυρώσεων παραμένουν μεταξύ της μετωπικής γραμμής και της πόλης, με αντιαρματικά ορύγματα για να επιβραδύνουν την προέλαση των ρωσικών οχημάτων και δεκάδες κυκλικά χαρακώματα για την προστασία του πεζικού και των μονάδων όλμων.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ουκρανία έστειλε ενισχύσεις για την υπεράσπιση των γραμμών γύρω από το Ποκρόβσκ. Η Ρωσία έχει μεταστρέψει τη στρατηγική της και πλέον, αντί για κατά μέτωπο επίθεση προς την πόλη, επιδίδεται σε επιθέσεις προς τα νότια, για να διευρύνει το μέτωπο, απειλώντας να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα μεταξύ του Ποκρόβσκ και της πόλης Κουρακόβε. Το ημικύκλιο που έχει σχηματίσει η Ρωσία στην περιοχή, είναι μια τακτική γνωστή ως «καζάνι».

Η προέλαση προς το Ποκρόβσκ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς αυτό το καλοκαίρι. Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε και κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους του ανατολικού μετώπου, αλλά ύστερα από μήνες σκληρών μαχών έχει μόνο μέτρια ανάπτυξη να επιδείξει. Για παράδειγμα μια επίθεση που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο προς την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, στην κορυφή λόφου, είχε ως αποτέλεσμα την πρόοδο μόνο κατά τρία μίλια.

Το μέτωπο μετατοπίστηκε γρήγορα το καλοκαίρι γύρω από το Ποκρόβσκ, αλλά η ευρύτερη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς ήταν δαπανηρή και «κατακερματισμένη».

Τον Αύγουστο, η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, προελαύνοντας κατά δεκάδες χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ομως το κατά πόσο θα ωφεληθεί από αυτό το Κίεβο, μένει να αποδειχθεί, καθώς ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί από κάποια σοβαρή αντεπίθεση. Στόχος της Ουκρανίας ήταν να αναγκάσει τη Μόσχα να μεταφέρει δυνάμεις από το Ντονμπάς για να αντιμετωπίσει την ουκρανική προέλαση στη Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν αντέδρασε κατά τον τρόπο που ήλπιζαν οι Ουκρανία, και συνέχισε να προωθεί τις δυνάμεις της στα ανατολικά.

Αυτή η ταχέως εξελισσόμενη φάση του πολέμου είναι πιθανό να τερματιστεί σύντομα, καθώς οι βροχές του φθινοπώρου περιορίζουν τις μετακινήσεις και των δύο αντιπάλων, αφού όλοι οι δρόμοι πλην των ασφαλτοστρωμένων μετατρέπονται σε λασπερούς διαδρόμους, αδιάβατους για τα βαρέα οχήματα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube