ΗΠΑ , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος ερευνάται για παράνομο χρηματισμό και από την Τουρκία

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος ερευνάται για παράνομο χρηματισμό και από την Τουρκία

Αναμένεται η ανακοίνωση των εις βάρος του κατηγοριών από την ομοσπονδιακή εισαγγελία

Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν σήμερα στον Δημοκρατικό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας της εισαγγελίας του Μανχάταν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2021, αποκάλυψαν σήμερα οι New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 64χρονος Άνταμς εξελέγη δήμαρχος της πιο πολυπληθούς πόλης των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Όμως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα πρόσωπα στο περιβάλλον του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ομοσπονδιακών ερευνών για διαφθορά.

Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι κατηγορίες που πρόκειται να απαγγελθούν εις βάρος του Άνταμς, με την ομοσπονδιακή εισαγγελία να αναμένεται να τις ανακοινώσει αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που απαγγέλλονται κατηγορίες εις βάρος εν ενεργεία δημάρχου μεγάλης πόλης.

Ο Άνταμς, ο δεύτερος Αφροαμερικανός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δημοσιοποίησε βίντεο αργά χθες, Τετάρτη, στο οποίο δήλωσε «αθώος» και τόνισε ότι δεσμεύεται να πολεμήσει τις κατηγορίες και να παραμείνει στη θέση του, ενώ ζήτησε από τους Νεοϋορκέζους να «προσευχηθούν» για εκείνον και να επιδείξουν «υπομονή».

«Πάντα γνώριζα ότι, αν υπερασπιζόμουν τα συμφέροντα των Νεοϋορκέζων, θα γινόμουν στόχος, και έγινα», επεσήμανε. «Θα πολεμήσω αυτή την αδικία με όλη μου τη δύναμη και το πνεύμα (…) είμαι αθώος», υπογράμμισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ζητήσει να γίνει «αμέσως» δίκη ώστε «οι Νεοϋορκέζοι να ακούσουν την αλήθεια».

Εξάλλου ο Άνταμς απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί: «αν μου απαγγελθούν κατηγορίες, πολλοί λένε ότι θα πρέπει να παραιτηθώ διότι δεν θα μπορώ να διαχειριστώ την πόλη ενώ παράλληλα ασχολούμαι με την υπόθεση (…) όμως είμαι αντιμέτωπος με αυτά τα ψέματα επί μήνες».

Παράνομες δωρεές
Η επικείμενη απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση του, την ώρα που η δημοτικότητά του πέφτει. Εξάλλου η υπόθεση ενδέχεται να αποτελέσει πλήγμα για τους Δημοκρατικούς λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον τέσσερις ομοσπονδιακές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, εκ των οποίων τρεις από την εισαγγελία του Μανχάταν, εις βάρος του δημάρχου και συνεργατών του, κάποιοι από τους οποίους παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πριν καν ανακοινωθούν οι κατηγορίες, ο Νταγκ Μούζιο, Νεοϋορκέζος πολιτικός αναλυτής, επεσήμανε ότι ο Άνταμς «δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του», ενώ εκτίμησε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να πούνε: κοιτάξτε, είναι η πιο μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, τη διαχειρίζονται οι Δημοκρατικοί και υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε ότι εκεί η διαφθορά είναι γενικευμένη».

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα τις κατηγορίες εις βάρος του Άνταμς όταν αυτός παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, μετέδωσε το CBS News.

Πριν λιγότερο από έναν χρόνο ομοσπονδιακοί πράκτορες κατάσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του δημάρχου της Νέας Υόρκης και πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της Μπριάνα Σαγκς, επικεφαλής της ομάδας συγκέντρωσης δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία του Άνταμς.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία του Μανχάταν ερευνούσε αν η προεκλογική ομάδα του Άνταμς το 2021 συνωμότησε με εταιρείες που συνδέονται με την Τουρκία ώστε να λάβει παράνομες δωρεές.

Από την πλευρά τους οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η εισαγγελία κλήτευσε πρόσωπα από την προεκλογική εκστρατεία και το γραφείο του δημάρχου αναζητώντας πληροφορίες για τη λήψη παράνομων δωρεών από πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

«Πλημμύρα παραιτήσεων και κενών»
Ήδη τις τελευταίες ημέρες πολλά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του δημάρχου της Νέας Υόρκης έχουν παραιτηθεί, ανάμεσά τους ο υπεύθυνος των υπηρεσιών υγείας και ο υπεύθυνος για ζητήματα παιδείας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Έντουαρντ Καμπάν, που επίσης ερευνάται, παραιτήθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, έναν χρόνο αφού ανέλαβε την ηγεσία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Χθες η Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές ζήτησε από τον Άνταμς να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω πώς ο δήμαρχος Άνταμς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά την πόλη της Νέας Υόρκης», έγραψε στο Χ. «Για το καλό της πόλης θα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε η Οκάζιο- Κορτές, κάνοντας λόγο για μια πρόσφατη «πλημμύρα παραιτήσεων και κενών» που «απειλούν την ικανότητα λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης».

Αργότερα χθες το βράδυ οι εκκλήσεις προς τον Άνταμς να παραιτηθεί αυξήθηκαν.

Ο Άνταμς κέρδισε το 2021 τη δημαρχία της Νέας Υόρκης υποσχόμενος να μειώσει την εγκληματικότητα στην πόλη, η οποία είχε αυξηθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της πανδημίας.

Έχει καταφέρει να μειώσει τα βίαια εγκλήματα, όμως οι Νεοϋορκέζοι είναι αντιμέτωποι και με το αυξημένο κόστος ζωής όπως και στεγαστική κρίση, εξαιτίας της οποίας οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στα τέλη του 2023 η δημοτικότητά του Άνταμς έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, 28%, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube