ΕΙΝΑΙ γνωστή η υπόθεση Κενάν Αγιάς και ο τρόπος που αυτός παραδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές της Γερμανίας για να δικαστεί. Ο Κενάν Αγιάς, όπως είναι γνωστό, καταδικάστηκε πρόσφατα σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση από γερμανικό δικαστήριο. Με ποια κατηγορία; Με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

ΠΡΟΦΑΝΩΣ η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν «τρομοκρατική» Οργάνωση. Στην πραγματικότητα είναι ένα αντικατοχικό Κίνημα απελευθέρωσης από την τουρκική κατοχή. Ούτε το ΕΕΚ είναι τρομοκρατική Οργάνωση, ούτε και ο καταδικασθέντας είχε τρομοκρατική δράση. Εκτός κι εάν θεωρείται η πολιτική δράση και η προβολή θέσεων «τρομοκρατία».

ΕΧΟΥΜΕ αναφερθεί στο παρελθόν στους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους οποίους διαφωνήσαμε και τότε. Διαφωνούμε και σήμερα καθώς έχουμε επιβεβαιωθεί. Ο Κενάν Αγιάς παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές για να δικαστεί και καταδικαστεί και σε αυτό δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ο ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να μην έχει ληφθεί υπόψη σε όλη αυτή την υπόθεση.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, ωστόσο, ήδη στην επόμενη ημέρα. Η δίκη έγινε και ο Κενάν Αγιάς καταδικάσθηκε. Το ζητούμενο πλέον είναι πού θα εκτίσει την ποινή του. Και ενόψει του γεγονότος, όπως έχει λεχθεί, έχουν τεθεί οι όροι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην απόφαση για έκδοσή του αυτοί πρέπει να ληφθούν υπόψη. Να μην εκδοθεί στην Τουρκία καθώς μια τέτοια κίνηση θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Θα είναι ως να οδηγείται ο άνθρωπος στο εκτελεστικό απόσπασμα.

ΤΗΝ ίδια ώρα, θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσει από το γερμανικό κράτος, όπως ο Κενάν Αγιάς εκτίσει την ποινή του στην Κύπρο. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους όρους που έθεσε η κυπριακή Δικαιοσύνη.

Ο ΚΕΝΑΝ Αγιάς είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν τρομοκρατική οργάνωση. Και δεν το θεωρεί επειδή δεν είναι.

ΜΕΤΑ και τα όσα έχουν μεσολαβήσει με την έκδοση και την καταδίκη του Αγιάς θεωρούμε πως η επόμενη κίνηση από πλευράς της Λευκωσίας είναι να ζητήσει από το Βερολίνο να στείλει τον Κούρδο αγωνιστή στην Κύπρο για να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του. Αυτό επιβάλλεται. Αυτό πρέπει να γίνει.