ΟΙ διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από έρευνα να προχωρήσει σε διώξεις σφετεριστών, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο κατοχικό καθεστώς και στην Άγκυρα.

ΟΙ πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένοι υπήκοοι μετά τον θόρυβο που ξέσπασε και επειδή φοβούνται ότι θα έχουν πρόβλημα με κίνδυνο τη σύλληψη, άρχισαν να πωλούν περιουσίες, που παρανόμως απέκτησαν στα κατεχόμενα. Περιουσίες, που αγόρασαν από σφετεριστές και οι οποίες ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Ελληνοκύπριους, που εκδιώχθηκαν βιαίως πριν από μισό αιώνα από τις εστίες και τα χώματα τους.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως όσο περισσότερες υποθέσεις διερευνηθούν και οδηγηθούν στο δικαστήριο τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκληθεί στους σφετεριστές. Οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ο «Φιλελεύθερος» αναφέρουν πως με εντολές του καθεστώτος της Άγκυρας, τις περιουσίες από τους ξένους σε Τούρκους σφετεριστές, ώστε να συγκρατηθούν αναταράξεις.

ΜΕ βάση και όσα αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, διαπιστώνεται μια τάση φυγής, που είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τις διώξεις σφετεριστών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι έγιναν δυο συλλήψεις μέχρι σήμερα, ενός Τουρκοεβραίου επιχειρηματία και μιας Γερμανίδας, οι οποίοι θα δικαστούν. Αναμένονται δε κι άλλες συλλήψεις σφετεριστών.

ΠΑΡΑ τα όσα λέγονται, η κρίση στον οικοδομικό τομέα είναι γεγονός στα κατεχόμενα. Είναι σαφές πως αυτή η ανασφάλεια και η ανησυχία που έχει προκληθεί δημιουργούν νέα δεδομένα, που επηρεάζουν την οικονομία των κατεχομένων, που δέχεται πιέσεις.

ΜΕ τον τρόπο που αντιδρούν  κατοχικό καθεστώς αλλά και Άγκυρα είναι πρόδηλο ότι ανησυχούν με το θέμα που δημιουργείται με τις διώξεις σφετεριστών. Αν δεν ανησυχούσαν, δεν θα ασχολούνταν.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ δε ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το όλο ζήτημα διαχειρίζεται ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ σε συνεργασία με τον  λεγόμενο πρέσβη της κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ. Ενήμερος κρατείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος έχει και προσωπικό ενδιαφέρον επειδή επιχειρήσεις και επενδύσεις στα κατεχόμενα γίνονται από φίλους  του επιχειρηματίες. Λέγεται δε πως και μέλη της οικογένειας του εμπλέκονται σε επενδύσεις στα κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας ελληνοκυπριακές περιουσίες. Γι αυτό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης. Γι αυτό και ζητά να ενημερώνεται συνεχώς από αυτούς διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά.