Η μπάλα του Κυπριακού βρίσκεται στα πόδια της τουρκικής πλευράς την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν να ανταποκριθεί προκειμένου να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για συνομιλίες. Η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη για τριμερή και αναμένει ανταπόκριση τόσο από τον Ερσίν Τατάρ όσο και από την Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί, σε δύο εβδομάδες, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ενόψει της μετάβασής τους στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε, εν νέου, την ετοιμότητά του για τριμερή συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Για τις πιθανότητες πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης όταν τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερσίν Τατάρ θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τη δική του θετική ανταπόκριση σε όλες τις βολιδοσκοπήσεις που είχαν γίνει από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Είχαν δοθεί διάφορες ημερομηνίες για να συναντηθούν οι τρεις και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο ίδιος απαντούσε θετικά, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. «Έχω βολιδοσκοπηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες σε 2-3 των περιπτώσεων και απάντησα θετικά», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι δεν διαμορφώνει μόνος του την πολιτική του για την Κύπρο και ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την Τουρκική Δημοκρατία. «Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα η μητέρα πατρίδα, η εγγυήτρια χώρα και η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα σε αυτή την περιοχή και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας να έχει λόγο ξεκίνησε από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμη και πριν από τη συμφωνία του 1960». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής γιατί οι Ε/κ δεν έδειξαν ποτέ καλή θέληση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι «την 1η Ιουλίου 2022, είχαμε μια πολύ σημαντική πρόταση για τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας με ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με αυτό. Η ριζική λύση στο θέμα αυτό είναι η σύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας με καλώδιο τόσο για το νότο όσο και για το βορρά. Η Τουρκία απέχει 40 χιλιόμετρα, η Ελλάδα απέχει 1000 χιλιόμετρα».

Υποστήριξε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να επιδεινώσει το υφιστάμενο «άδικο εμπάργκο» και είπε σχετικά με το περιουσιακό ότι και οι Τουρκοκύπριοι άφησαν 500 χιλιάδες στρέμματα ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές και ότι η αξία αυτών των περιουσιών είναι τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Ο Κόμπος για τη συνομιλία με Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας χθες το μεσημέρι στο Omega και την εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε ο «Φ» σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης που ο ίδιος είχε με τον Χακάν Φιντάν στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ήταν μία συνάντηση λίγων λεπτών σε αρκετά καλό κλίμα, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Έγινε μία κουβέντα, μπήκαμε σε θέματα ουσίας, όσο μπορεί κάποιος να προλάβει να μπει σε θέματα ουσίας σε τέτοιου είδους συναντήσεις», υπογράμμισε ο Κ. Κόμπος αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο άτυπο ΣΕΥ της περασμένης εβδομάδας ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι από πλευράς ΕΕ υπήρξε επαναβεβαίωση ποιο είναι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών και το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης ότι το μήνυμα που δόθηκε προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι πως η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη και όχι 26. «Κι αυτό το μήνυμα δόθηκε από άλλους και όχι από εμάς», σημείωσε Κ. Κόμπος θέλοντας να καταδείξει τη στήριξη που έτυχε στο ΣΕΥ η Κύπρος.

Φιλελεύθερος