Τα μηνύματα που φτάνουν από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ωστόσο η Λευκωσία ελπίζει ότι από την Νέα Υόρκη θα φύγει έχοντας κλειδώσει ημερομηνία για τριμερή συνάντηση είτε εντός Οκτωβρίου είτε ακόμα και εντός Νοεμβρίου. Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε κάποιο βαθμό είναι η αυριανή συνάντηση που θα έχει ο κατοχικός ηγέτης με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ερσίν Τατάρ ακόμα και χθες σε δηλώσεις του απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα μιας τριμερούς συνάντησης, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μπορεί να αλλάξει στάση.

Σε δηλώσεις του χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα, μετά και τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ στις 28 του μήνα.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επανέλαβε ότι εάν υπάρχει η βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι προσηλωμένος στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κοινή συνάντηση υπό προϋποθέσεις ούτε να γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις του τουρκικού καθεστώτος οι οποίες εκφεύγουν πλήρως από το συμφωνημένο πλαίσιο.

Η Λευκωσία είπε επιθυμεί μια κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα στην οποία και οι δύο πλευρές στο νησί θα παραθέσουν τα επιχειρήματα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έστειλε μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν και στη διεθνή κοινότητα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ τα αγνοεί εμμονικά εδώ και 50 χρόνια στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο κατοχικός ηγέτης σε συνέντευξή του στον τουρκικό εθνικιστικό τηλεοπτικό σταθμό Ulusal Kanal είπε ότι η τριμερής συνάντηση «είναι ένα κόλπο για να μας τραβήξουν στην ομοσπονδιακή δομή».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε χθες τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κ. Φιλίππο Γκράντι.

Αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, και την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή και ο αποτελεσματικός χειρισμός των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, υπό το φως και της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως συζητηθεί το θέμα σταδιακής επαναξιολόγησης της εν λόγω πολιτικής της ΕΕ, πάντοτε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, στις αυξημένες ροές προσφύγων που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στις ροές παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων.

Εξέφρασε, ακόμη, τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες των ΗΕ στη Συρία, ενώ ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου να διαχειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση εκκένωσης υπηκόων τρίτων χωρών μέσω της Κύπρου, από την περιοχή, κυρίως από τον Λίβανο.

Φιλελεύθερος