Αυτό που κατέγραψε η πολιτική ηγεσία στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είναι η οι χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για την σύγκληση μιας τριμερούς συνάντησης από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πάει στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες έχοντας ήδη δώσει θετική απάντηση για Τριμερή. Εξαρτώνται όλα από τον παράγοντα Τουρκία και το τι θα πει ο Ερσίν Τατάρ.

Εκείνο που καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας προσπαθούν να ξεπεράσουν τα εμπόδιο για σύγκληση τριμερούς συνάντησης. Επίσης η Τριμερής δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Όπως αποκαλύψαμε και χθες από τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν ως πιθανή περίοδο πραγματοποίησης μιας Τριμερούς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε προς τα Ηνωμένα Έθνη τρεις ημερομηνίες που θα κωλύεται λόγω της 1ης Οκτωβρίου που γιορτάζεται η Κυπριακή Ανεξαρτησία, η σύνοδος των MED 9 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για τη Λευκωσία είναι ξεκάθαρο πως η σύγκληση μιας τριμερούς συνάντησης εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της τουρκικής πλευράς στο σύνολο, δηλαδή τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο και της Άγκυρας. Και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες την επόμενη εβδομάδα όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη κα θα έχουν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα.

 Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος της Τουρκίας η οποία από τη μια λαμβάνει τα μηνύματα που στέλνουν τόσο κράτη μέλη της ΕΕ όσο και άλλοι παίχτες στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα όμως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να κερδίσει κάποιους πόντους μέσα από την προώθηση των 3D ή 3Α (δηλαδή απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφές) με πρόσχημα τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος  και τη συμπεριφορά του διεθνούς παράγοντα και ειδικότερα στο χώρο της Δύσης όπου οι σύμμαχοι της Τουρκίας θέλουν να δουν κινητικότητα στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι αυτό θα δώσει ένα πάτημα για να δέσουν την Άγκυρα στο άρμα της ΕΕ μέσω και της ικανοποίησης απαιτήσεών της.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διαμήνυσε πως «είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση όποτε αυτός αποφασίσει». Επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά τηρεί εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες για διάρρηξη του αδιεξόδου και εξέφρασε την ελπίδα και η τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της για να επιτευχθεί η διεξαγωγής της τριμερούς.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προσερχόμαστε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη περαιτέρω κινητικότητας και με την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για μια κοινή συνάντηση.

Είπε ότι και με τις πρωτοβουλίες που η δική μας πλευρά αναλαμβάνει, αποδεικνύει ότι επιδιώκει το διάλογο, προσθέτοντας ότι “έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιο των θέσεών μας και των επιδιώξεών μας, αλλά και στο ωφέλιμο της προσέγγισής μας“.

Ο ΚΕ είπε ότι επιστρατεύουμε την ενεργό διπλωματία και αξιοποιούμε κάθε ιδιότητα και μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας ενώ σε ερώτηση αν οι βολιδοσκοπήσεις εστιάζονται και σε κάτι άλλο, εκτός από την πραγματοποιήση τριμερούς, απάντησε ότι η προσπάθεια του ΓΓ εστιάζεται στη διεξαγωγή μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κύριο Τατάρ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

Οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων που βρέθηκαν χθες στο Προεδρικό ήταν υποστηρικτικά ως προς τις ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη με στόχο της επανέναρξη των συνομιλιών. Με την πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών, στο Εθνικό Συμβούλιο, να προβαίνει και σε υποδείξει ως προς τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από ελληνοκυπριακής πλευράς για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση της.

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σημείωσε πως ο ΠτΔ «θα πρέπει να αξιοποιήσει τις διεργασίες και επαφές που θα γίνουν κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αποφασιστικότητα και σαφείς θέσεις, διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, να πείσουμε και το ΓΓ και τη διεθνή κοινότητα ότι πράγματι εννοούμε και θα κάνουμε πράξη» για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε πως «οι προσπάθειες μας, όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ε/κ πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι να σπάσει το αδιέξοδο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την ελπίδα να εισακουστεί η ε/κ πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου και ότι θα υπάρξει ανάλογη προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά «χωρίς να ξεκινά ένα παζάρι» προ των διαπραγματεύσεων προκειμένου «να γίνουν υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά».

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την ανάγκη άσκησης συνεχούς διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για την ανάγκη επαναφοράς του Κυπριακού στη σωστή του βάση. Ο Κυριάκος Τσιμίλλης των Οικολόγων διερωτήθηκε εάν πρόοδος σημαίνει να ξεκινήσουν κάποιες συνομιλίες, ενώ ο Σωτήρης Ιωάννου του ΕΛΑΜ ζήτησε επαναφορά του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής.

Φιλελεύθερος