Διάστημα , ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 18 Σεπτεμβρίου 2024

Κρεσέντο συνεργασιών! Η Ινδία κλιμακώνει τη διαστημική της διπλωματία

Κρεσέντο συνεργασιών! Η Ινδία κλιμακώνει τη διαστημική της διπλωματία

H Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Η διαστημική συνεργασία είναι το κλειδί για τη διπλωματική προσέγγιση της Ινδίας. Από την παροχή βοήθειας στις εκτοξεύσεις δορυφόρων μέχρι τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τα έργα εθνικής ασφάλειας, ο διαστημικός τομέας του Νέου Δελχί τα έχει όλα.

Με σχέδια για αύξηση της διαστημικής ικανότητας της χώρας κατά 10 φορές στο προσεχές μέλλον, η Ινδία βρίσκεται σε ένα κρεσέντο συνεργασιών με άλλες χώρες για συνεργασία και συνεργασία στον κρίσιμο τομέα.

Η Ινδία έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουλάχιστον 61 χώρες και πέντε πολυμερείς οργανισμούς στον τομέα του διαστήματος, με την πλειοψηφία να έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παγκοσμίως, η Ινδία διαφημίζεται σε δύο επίπεδα—ως μια αξιόπιστη αγορά για τις δυνατότητες κατασκευής και εκτόξευσης του διαστήματος και ως αξιόπιστος εταίρος για χώρες με σχετικά περιορισμένες διαστημικές ικανότητες για την κατασκευή της υποδομής τους.   

Η διαστημική οικονομία αξίζει σήμερα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία, σύμφωνα με το Τμήμα Διαστήματος του Κέντρου, και η κυβέρνηση σκοπεύει να την δει να αυξάνεται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033.

Μιλώντας στο ThePrint, ο S. Somanath, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), εξήγησε ότι υπάρχει ένα μέρος ασφάλειας και άμυνας στη διαστημική διπλωματία της Ινδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η αυξημένη παρουσία ινδικών δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές γύρω από τη Γη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατευμάτων και να απεικονίζει μεγάλες εκτάσεις γης.

«Οι δορυφόροι, ανάλογα με την εμβέλειά τους, μπορούν να παρατηρούν τα σύνορα της χώρας μας και τη γειτονική μας γη. Αυξάνοντας την παρουσία μας στο διάστημα, μπορούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας πάρα πολύ. Η δύναμη κάθε χώρας έγκειται στο πόσο έχει πρόσβαση σε αυτό που συμβαίνει γύρω της. Η γνώση είναι δύναμη με την αληθινή έννοια», εξήγησε ο Somanath.

Ο επικεφαλής του ISRO πρόσθεσε ότι μια χώρα όπως η Ινδία, η οποία βρίσκεται στον αγώνα δρόμου για να γίνει μια «παγκόσμια υπερδύναμη» τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται τουλάχιστον δεκαπλάσια της τρέχουσας διαστημικής της ικανότητας. Η διαστημική υπηρεσία εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα εκτοξεύσουμε τουλάχιστον 50 έως 70 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων για συλλογή γεωπληροφοριών», δήλωσε ο Somanath. 

Η Ινδία έχει πλέον ποικίλες παγκόσμιες συνεργασίες με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, μεταξύ άλλων. 

Μεταξύ 2019 και 2024, εκτοξεύτηκαν από την Ινδία συνολικά 163 δορυφόροι που κατασκευάστηκαν από τις προαναφερθείσες χώρες. 

Εκτός από τις εκτοξεύσεις δορυφόρων, το Νέο Δελχί έχει επίσης επικεντρωθεί στη διαστημική συνεργασία με πολλές χώρες. 

Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το βασίλειο του διαστήματος έχει αναδειχθεί σε διάφορα επίπεδα συνομιλιών μεταξύ της Ινδίας και χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Φιλιππίνες, η Γαλλία, η Ιταλία, το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαστημική συνεργασία ήταν μέρος των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi και του σουλτάνου του Μπρουνέι Haji Hassanal Bolkiah, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να ανανεώσουν τη μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την τηλεμετρία, την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της Ινδίας. σταθμός διοίκησης (TTC) στο Μπρουνέι. 

Εξέτασαν επίσης τη διερεύνηση της ανάπτυξης δορυφόρων και την πρόοδο της τηλεπισκόπησης και της εκπαίδευσης.

Σε διαβουλεύσεις με τις Φιλιππίνες την περασμένη Δευτέρα, αναπτύχθηκε η ιδέα της διαστημικής συνεργασίας μεταξύ της αρχιπελαγικής χώρας και της Ινδίας . 


Στρατηγική φύση του χώρου 

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Kargil (1999), η Ινδία ζήτησε από τις ΗΠΑ πρόσβαση στο Παγκόσμιο Σύστημα Θέσης (GPS) για τον εντοπισμό εχθρικών τοποθεσιών, αλλά αρνήθηκε. 

Ομοίως, το 2022, η Ουκρανία ζήτησε από τη Starlink – τη δορυφορική εταιρεία Διαδικτύου που ανήκει στο SpaceX του Elon Musk – να επεκτείνει την κάλυψή της στο Sevastpool στην Κριμαία. Το αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που έπληξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στη χερσόνησο της Κριμαίας εκείνη την εποχή. 

Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν τη σημασία της πρόσβασης σε συστήματα δορυφορικής πλοήγησης για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μετά το περιστατικό το 1999, η Ινδία συνειδητοποίησε την ανάγκη για το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Ως αποτέλεσμα, η ISRO αποφάσισε να σχεδιάσει στρατηγικά τη δική της απάντηση στο GPS— Navigation with Indian Constellation (NavIC), η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2013. 

Πρόκειται για ένα αυτόνομο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ως παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης «Made-in-India» και θεωρείται ότι θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το σύστημα πλοήγησης των Η.Π.Α. GPS, το ευρωπαϊκό Galileo και το BeiDou της Κίνας. 

Πέρυσι, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να αρχίσουν να κάνουν όλα τα μοντέλα τηλεφώνων τους συμβατά με το NavIC, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος είπαν στο ThePrint ότι αν και αυτή δεν είναι αυστηρή προθεσμία, αναμένουν από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Apple και Xiaomi, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και να ενσωματώσουν το NavIC στο υλικό τους μέχρι το 2025. 

«Ο διαστημικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ινδίας. Απαιτείται να γνωρίζουμε πού και πώς θα γίνουν οι λειτουργίες. Οι δυνατότητες στο διάστημα θα υποδεικνύουν πώς πολεμάτε τους πολέμους στο έδαφος. Η ανάπτυξη στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας θα έχει επίσης κέρδη στρατηγικής αξίας», δήλωσε στο ThePrint ο Gunjan Singh, αναπληρωτής καθηγητής στο OP Jindal Global University. 

Ο Anil Prakash, γενικός διευθυντής του SatCom Industry Association (SIA) της Ινδίας, εξήγησε στο ThePrint ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ένωσης εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητες που βασίζονται στο διάστημα, εξετάζοντας ολόκληρη τη γκάμα επιλογών – από επικοινωνίες έως πλοήγηση – για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του δυνατότητες. 

Οι πρόσφατες αλλαγές στις διαστημικές πολιτικές της Ινδίας κατέγραψαν επίσης τη συμμετοχή ινδικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό, με περισσότερες από 200 τέτοιες εταιρείες να αναπτύσσουν διάφορες τεχνολογίες αιχμής με εφαρμογές που στοχεύουν στην ενίσχυση του αμυντικού τομέα. Ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες έχουν υποστηριχθεί από πρωτοβουλίες όπως το Ταμείο Ανάπτυξης Τεχνολογίας. 

Ο επόμενος διαστημικός αγώνας αναπτύσσεται αργά, ειδικά με τις ΗΠΑ να στοχεύουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με άνθρωπο το 2026 μέσω του προγράμματος Artemis, και η Κίνα να ελπίζει να πετύχει το ίδιο μέχρι το 2030. Η Ινδία σκοπεύει να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στη Σελήνη το 2040 . 

Για να επιτύχει τις φιλοδοξίες του στο διάστημα, το Νέο Δελχί έχει επίσης μηδενίσει την ενίσχυση των ξένων συνεργασιών και των διεθνών συνεργασιών του, όπως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμφωνίες Artemis , μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017.

Η διαστημική διπλωματία της Ινδίας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Διαστήματος εξήγησαν στο ThePrint ότι η Ινδία βελτιώνει επίσης τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της μέσω των εξελίξεων στον διαστημικό τομέα.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως ο σταθμός TTC στο Μπρουνέι, είναι σημαντικές για την Ινδία. Πριν τεθεί σε λειτουργία το κέντρο TTC, οι εκτοξεύσεις από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan στη Sriharikota δεν μπορούσαν να παρακολουθούνται για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά από την εκτόξευση λόγω γεωδαιτικών ζητημάτων (σχετικά με το σχήμα και την περιοχή της Γης). Γι’ αυτό ο σταθμός στο Μπρουνέι είναι βασικός για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας την κρίσιμη στιγμή της εκτόξευσης. 

Ο Singh εξήγησε ότι η συνεργασία στον τομέα του διαστήματος είναι καλή για την Ινδία για να προωθήσει την ήπια ισχύ της και επίσης εμπορικά βιώσιμη για τις εταιρείες της. «Η Ινδία έχει μια καλή πλατφόρμα για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να έχει αποτύπωμα στο διάστημα».

Η Κίνα προσδιόρισε τον διαστημικό τομέα ως μια σημαντική «ψηφιακή κόλλα» για τη φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) — το έργο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από το Πεκίνο που προβλέπει νέους χερσαίους και θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που συνδέουν τη χώρα με την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό, όπως αναφέρει Η Wall Street Journal.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και το δικό της παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης, BeiDou, έχουν επίσης κερδίσει την αποδοχή μεταξύ των χωρών που αποτελούν μέρος του BRI του Πεκίνου.

Η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα είναι μερικές από τις χώρες που συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επέκταση του BeiDou, υποδεικνύοντας πώς τα διαστημικά προγράμματα μπορούν επίσης να έχουν διπλωματικά οφέλη. 

Ο Prakash εξήγησε ότι από την εκτόξευση του Chandrayaan-3, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας, ειδικά λόγω της οικονομικής αποδοτικότητας, της ικανότητας και της αξιοπιστίας του. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αφρική έχουν δείξει ενδιαφέρον.

«Η επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 ανέδειξε την ικανότητα και την αξιοπιστία της Ινδίας όσον αφορά το διαστημικό της πρόγραμμα. Αυτό έκανε άλλες χώρες να το σημειώσουν και να ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ISRO και τον ινδικό ιδιωτικό τομέα», είπε ο Prakash, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν σχεδόν 600 εταιρείες στον διαστημικό τομέα της Ινδίας.

Περίπου 350 από αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ περίπου 200 είναι νεοφυείς επιχειρήσεις. Περίπου 50 εταιρείες έχουν αναπτυχθεί λόγω της συνεργασίας τους με την ISRO τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. 

«Ενώ ο ιδιωτικός τομέας της Ινδίας αναπτύσσεται, υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δημιουργίας κοινοπραξιών σε ολόκληρο τον τομέα, ειδικά καθώς αυτές οι εταιρείες είναι εξειδικευμένες σε συγκεκριμένους τομείς ή προϊόντα – όλα αυτά μπορεί να απαιτούνται σε μία αποστολή», εξήγησε ο Prakash. 

Η κυβέρνηση αναμένει από τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι θα ήταν ανεκτίμητοι για το διαστημικό διπλωματικό σκέλος της Ινδίας. 

List Of Upcoming Space Missions By ISRO

Here is the list of ISRO’s upcoming space missions.

Year
Mission Name
Mission Description
2024
Gaganyaan-1
The first test flight of the Gaganyaan spacecraft, designed to carry three astronauts.
2024
NISAR
A joint project with NASA to launch the first dual-band radar imaging satellite for remote sensing.
2025
Gaganyaan-2
The second test flight before the inaugural crewed mission.
2025
Venus Orbiter Mission (Shukrayaan)
An orbiter mission to study the atmosphere of Venus.
2026
Mars Orbiter Mission 2 (Mangalyaan-2)
India’s second interplanetary mission to Mars is primarily an orbiter mission.
2026
Lunar Polar Exploration Mission
In collaboration with JAXA to explore the Moon’s south pole region.
2026
Gaganyaan 3
The first crewed Gaganyaan mission.
2028
Chandrayaan-4
A lunar sample-return mission, the fourth in the Chandrayaan series.
2035
Bharatiya Antariksha Station
Indian space station
TBA
AstroSat-2
A space telescope is proposed as the successor to Astrosat-1.

Η Ινδία θέλει μια θέση στο ψηλό τραπέζι

Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας περιλαμβάνουν επίσης την κατοχή μιας θέσης στο παγκόσμιο τραπέζι για τη θέσπιση κανόνων, έναν από τους λόγους για την ένταξη της στις Συμφωνίες της Άρτεμις.

Οι Συμφωνίες υποδεικνύουν ένα επίπεδο στενής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στην Ινδία πρόσβαση σε υψηλότερες τεχνολογίες στον τομέα του διαστήματος, κάτι που θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

Η αποστολή NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) είναι ένα παράδειγμα των υψηλότερων τεχνολογιών στο διάστημα που μπορούν να επιτευχθούν μέσω αυτής της συλλογικής προσέγγισης. Το κοινό έργο θα περιλαμβάνει την εκτόξευση του πιο προηγμένου συστήματος ραντάρ σε διαστημική αποστολή της NASA. 

«Συνεχίζουμε διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με διαστημικές υπηρεσίες και φορείς που σχετίζονται με το διάστημα για να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών, να αντιμετωπίσουμε νέες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις, να βελτιώσουμε τις διαστημικές πολιτικές και να ορίσουμε διεθνή πλαίσια για τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ISRO, της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ινδίας.

ΠΗΓΗ: The Print 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube